από parachrisa

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΣΥΚΑ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

 

Υλικά:
  • 1 κιλό αλεύρι (όσοι επιθυμούν μπορούν να βάλουν αλεύρι ολικής)
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη (αν τα θέλετε πιο γλυκά μπορείτε να προσθέσετε λίγη ακόμη)
  • 3 αυγά ολόκληρα και 1 κρόκο επιπλέον
  • 125 γρ. βούτυρο φυτικό
  • 250 γρ. χονδροαλασμένα καρύδια και αμύγδαλα
  • 250 γρ. σύκα αποξηραμένα
  • 250 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα
  • 50 γρ. γάλα εβαπορέ
  • ξύσμα από ένα λεμόνι και το χυμό του στημένο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Είδος
Εκτέλεση:

Χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπολ (ή μικρή λεκάνη) τα αυγά (δεν χρειάζεται μίξερ) και αμέσως μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη.

Συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου η ζάχαρη και τα αυγά γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.

Στο μεταξύ σε ένα μπρίκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε το βούτυρο. Αφού λιώσει, προσθέτουμε ψιλοκομμένους τους αποξηραμένους καρπούς (σύκα και δαμάσκηνα) και χονδροαλεσμένα τα καρύδια και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε έως να μουσκέψουν όλα με το βούτυρο.

Αμέσως μετά ρίχνουμε το βούτυρο και τα αναμεμειγμένα υλικά στο μείγμα των αυγών και της ζάχαρης προσθέτοντας το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τη βανίλια.

Στη συνέχεια σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και αφού αναμιχθούν καλά τα ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο μείγμα που έχουμε δημιουργήσει.

Πρέπει να προσέξουμε ώστε η ζύμη να δουλευτεί καλά.

Αφού έχουμε δουλέψει τη ζύμη τόσο ώστε να πλάθεται εύκολα τη βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.

Μετά την πάροδο της ώρας αυτής παίρνουμε κομμάτια της ζύμης και φτιάχνουμε χοντρές λουρίδες (διάμετρος περίπου 3 εκατοστά).

Στη συνέχεια με ένα μαχαίρι κοφτερό (το οποίο το βουτάμε κατά διαστήματα σε ένα ποτήρι με νερό για να μην κολλάει στη ζύμη) κόβουμε τη λουρίδα σε φέτες λεπτές (περίπου 1 εκατοστό) και τις απλώνουμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα.

Αφήνουμε διαστήματα μεγάλα μεταξύ τους γιατί με το ψήσιμο θα φουσκώσουν.

Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς (συνήθως αυτή είναι η θερμοκρασία και τόσος ο χρόνος, όμως εξαρτάται από το φούρνο του καθενός...)

Πρόκειται για μια νόστιμη και άκρως υγιεινή συνταγή που δεν μας κάνει να νιώθουμε τύψεις η απόλαυσή της!!!

ΓΛΥΚΑ

Στρούντελ με καρύδια

Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...

ΓΛΥΚΑ

Χαλβάς με σιμιγδάλι

Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...

ΓΛΥΚΑ

Μπαμπάς

Υλικά: 5 αυγά 1 ποτήρι ζάχαρη ½ ποτήρι νερού αλεύρι 1 μπέκιν πάουντερ 1 βανίλια 1 σαντιγί γκαρνί (προαιρετικά για γαρνίρισμα) Για το σιρόπι:3 ποτήρια ζάχαρη 3 ποτήρια νερό Εκτέλεση: Χτυπάμε τα...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ