Εκτέλεση:
Λιώστε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και αφήστε τη να πέσει η θερμοκρασία της.
Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψει και μετά προσθέστε το αβγό.
Σε άλλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν. Προσθέστε τα στο πρώτο μείγμα και ανακατέψτε μεχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε μια ζύμη. Είναι αρκετά βουτυράτη η ζύμη, αλλά μην τη φοβηθείτε, θα ενωθεί καλά και δεν κολλάει.
Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Στο ένα προσθέστε την κουβερτούρα και ανακατέψτε να γίνει σοκολατένια η ζύμη σας.
Πάρτε το άσπρο κομμάτι και ανοίξτε το (μπορείτε να στρώστε κάτω λίγη διάφανη μεμβράνη και να την ανοίξετε πάνω σε αυτή. Θα κάνει τη ζωή σας λίγο πιο εύκολη, αφού μετά θα μπορείτε να τη σηκώσετε εύκολα και να τη μετακινήσετε). Κάντε ένα παραλληλόγραμμο περίπου 30x25.
Κάντε το ίδιο και με τη σοκολατένια ζύμη σας. Μετά απλώστε με το πινέλο λίγο γάλα πάνω στη ζύμη που θέλετε να είναι απ'έξω και βάλτε την άλλη πάνω της. Η διαφανής μεμβράνη βοηθάει πολύ σε αυτή τη διαδικασία.
Τυλίξτε τώρα το παραλληλόγραμμό σας, όπως κάνουμε τα ρολά.
Τυλίξτε το σε διαφανή μεμβράνη ή σε λαδόκολλα και αφήστε το για αρκετές ώρες στο ψυγείο, να σφίξει καλά
Βγάλτε το ρολό από το ψυγείο σας και κόψτε ροδέλες. Αν έχει "κάτσει" από κάτω, κάντε το λίγο με το χέρι σας να γίνει ξανά στρογγυλό. Τοποθετήστε τις σε ταψί που θα έχετε στρώσει με λαδόκολλα και ψήστε τα σε προθερμασμένο φουρνο στους 190 για 8-10'.
Λιώστε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και αφήστε τη να πέσει η θερμοκρασία της.
Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψει και μετά προσθέστε το αβγό.
Σε άλλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν. Προσθέστε τα στο πρώτο μείγμα και ανακατέψτε μεχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε μια ζύμη. Είναι αρκετά βουτυράτη η ζύμη, αλλά μην τη φοβηθείτε, θα ενωθεί καλά και δεν κολλάει.
Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Στο ένα προσθέστε την κουβερτούρα και ανακατέψτε να γίνει σοκολατένια η ζύμη σας.
Πάρτε το άσπρο κομμάτι και ανοίξτε το (μπορείτε να στρώστε κάτω λίγη διάφανη μεμβράνη και να την ανοίξετε πάνω σε αυτή. Θα κάνει τη ζωή σας λίγο πιο εύκολη, αφού μετά θα μπορείτε να τη σηκώσετε εύκολα και να τη μετακινήσετε). Κάντε ένα παραλληλόγραμμο περίπου 30x25.
Κάντε το ίδιο και με τη σοκολατένια ζύμη σας. Μετά απλώστε με το πινέλο λίγο γάλα πάνω στη ζύμη που θέλετε να είναι απ'έξω και βάλτε την άλλη πάνω της. Η διαφανής μεμβράνη βοηθάει πολύ σε αυτή τη διαδικασία.
Τυλίξτε τώρα το παραλληλόγραμμό σας, όπως κάνουμε τα ρολά.
Τυλίξτε το σε διαφανή μεμβράνη ή σε λαδόκολλα και αφήστε το για αρκετές ώρες στο ψυγείο, να σφίξει καλά
Βγάλτε το ρολό από το ψυγείο σας και κόψτε ροδέλες. Αν έχει "κάτσει" από κάτω, κάντε το λίγο με το χέρι σας να γίνει ξανά στρογγυλό. Τοποθετήστε τις σε ταψί που θα έχετε στρώσει με λαδόκολλα και ψήστε τα σε προθερμασμένο φουρνο στους 190 για 8-10'.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...