ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΜΠΡΙΑΜ

 

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
  • 4 μακρόστενες μελιτζάνες
  • 4 κολοκυθάκια
  • 2 μακρόστενες πράσινες πιπεριές
  • 3 μέτριες πατάτες
  • 2 ώριμες ντομάτες
  • ½ κουτί συμπυκνωμένου χυμού ντομάτας
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα λαχανικά.
  • Κόβουμε σε φέτες τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και τις πατάτες. Βάζουμε σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί όλα τα υλικά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο για 10 λεπτά στους 180C.
  • Στίβουμε τις ντομάτες με ένα σουρωτήρι. Περιχύνουμε τα υλικά με το ζουμί από τις ντομάτες, με το λάδι, 1 φλιτζάνι νερό και τον έτοιμο ντοματοχυμό (μπορείτε να ρίξετε λιγότερο στην αρχή και συμπληρώνετε στη διάρκεια του μαγειρέματος, ανάλογα πόσο κόκκινο το θέλετε).
  • Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το μαϊντανό, λίγο ρίγανη και τα ανακατεύουμε.
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C, για μία με μιάμιση ώρα. Ελέγχουμε κατά διαστήματα μήπς το φαγητό έχει "στεγνώσει" (δεν έχει πολύ ζουμί) και συμπληρώνουμε με λίγο νερό.
  • Στο τέλος το "χτυπάμε" λίγο στο γριλ (βάζουμε το ταψί στην πιο ψηλή θέση και το φούρνο στο γκριλ).

Hint:Αν θέλουμε να αποφύγουμε να προσθέσουμε νερό, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Επίσης, αν θέλουμε το φαγητό να γίνει κάπως ξεροψημένο, το "χτυπάμε" για 10 λεπτά στο γριλ (βάζουμε το ταψί στην πιο ψηλή θέση και το φούρνο στο γκριλ).

Συνοδεύουμε το μπριάμ με τυρί φέτα και ρετσίνα ή κρασί χύμα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας

Υλικά (για 4 άτομα) 1/3 κούπας λάδι ή βούτυρο 4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί 1/2 κούπα ζωμού κότας 1/2 κούπα μουστάρδα ντιζόν 1/4 κρέμα γάλακτος 1 κουταλάκι κορν φλάουρ...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Αρνάκι γιαχνί

Εχουμε και λέμε (για 4 άτομα): Τσιγαρίζετε στην κατσαρόλα δυο μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα και 1-2 σκελίδες σκόρδο (σε ελαιόλαδο παρακαλώ, οχι σπορέλαια και μαργαρίνες!), και ρίχνετε απο πάνω μισό...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Ιμάμ-Μπαϊλντι

Κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση (κατα μήκος) και τις αφήνετε στο αλατόνερο για καμια ώρα ξεπικρίσουν. Μετά τις πετάτε σε φριτέζα και τηγανίζετε (οχι τηγάνι, γιατί θελει πάρα πολυ λάδι, το ρουφάνε...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ