ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΟΣΠΡΙΑ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΑΣΟΛΑΔΑ

 

Υλικά:
  • ½ κιλό (δηλ. ένα σακουλάκι) φασόλια μέτρια (στην οικογένεια προτιμούμε τα 3 Α -βραστερά)
  • 1 κρεμμύδι
  • 4-5 μέτρια καρότα
  • 2-3 κλωνάρια σέλινο
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • ντοματοχυμός ή ντοματοπελτές
  • μαϊντανός
  • αλάτι
Διευκρινήσεις:
  • *Οι παραπάνω αναλογίες βγάζουν γύρω στα 4 πιάτα φαΐ. Παρεκτός και αν είστε φαγανοί, οπότε και δεν βγάζει ούτε 2.
  • *Αν έχετε φρέσκα φασόλια, από τον κήπο της θείας της Κατίνας (όπως την πάτησα εγώ), πολλαπλασιάστε τους χρόνους μαγειρέματος με +οο.
  • *Το σέλινο είναι αυτό με τα μεγάλα φύλλα (για τους αμαθείς –καλή ώρα- ανάμεσά μας).
  • *Το coriander, που το άτιμο φέρνει κάτι μεταξύ σέλινου και μαϊντανού, ξέρει κανείς τι διάολο είναι; Επίσης, το λεξικό μού είπε ότι σέλινο εις την αγγλική είναι celery, όμως το σέλερι δεν είναι άλλο πράμα; Αμείλικτα ερωτήματα...
  • *Το ελαιόλαδο εγώ το βρίσκω πάρα πολύ, χρησιμοποιώ ούτε το μισό, αλλά εμένα δε μ’αρέσει το πολύ λάδι συν ότι το τσιγγουνεύομαι γιατί είμαι στην ξενιτιά.
  • *Εγώ βάζω ΚΑΙ ντοματοχυμό (περίπου μισό Poumaro) ΚΑΙ ντοματοπελτέ (γιατί μ’αρέσει η γεύση του -1 μικρή κονσέρβα 70γρ) ΚΑΙ δεν τον αραιώνω τον πελτέ (σε άλλες συνταγές βάζω ΚΑΙ ντοματάκια κονσέρβα, εντάξει;).
  • *Η εκτέλεση αναφέρεται στην περίπτωση που, όπως εγώ, δεν διαθέτετε χύτρα ταχύτητας (να παντρευτείτε να σας την κάνουν δώρο) οπότε και είναι ελαφρώς της υπομονής. Αν έχετε χύτρα ταχύτητας, σας μισούμε θανάσιμα.
  • *Και πάμε στην εκτέλεση (μπαμ)
Εχθέλεση:
  • Ρίχνουμε το σακουλάκι με τα φασόλια σε μια λεκάνη, τα ψυρίζουμε και πετάμε ό,τι δεν μας φαίνεται καλό. Τα πλένουμε (ρίχνουμε νερό και το σουρώνουμε, αυτό σημαίνει πλύσιμο) και γεμίζουμε τη λεκάνη νερό για να μουλιάσουν. Αυτό το κάνουμε ΑΠΟΒΡΑΔΙΣ. Γκε γκε; Αν τους βάλετε το πρωί, θα χρειαστεί να τους μαγειρέψετε το απόγευμα, άρα θα ταΐσετε την οικογένεια Goodys σήμερα. Παρεκτός κι αν δουλεύετε 9-5 και πρόκειται να τα μαγειρέψετε το απόγευμα (βλέπε βράδυ με την κίνηση στην Κηφισίας), οπότε και τα βάζετε στο νερό πριν φύγετε για τη δουλειά. Το καταλάβαμε αυτό; Ωραία, πάμε παρακάτω. Άμα σας βρωμάνε τα φασόλια όταν πάτε να τα μαγειρέψετε, μην τρομάξετε, δεν χάλασαν, όπως μαθαίνουμε έτσι βρωμερά και τρισάλθια είναι από τη μάνα τους. Επίσης, εν αντιθέσει με πολλές άλλες περιπτώσεις, εδώ ισχύει το «ουκ εν τω πολλώ το ευ» και δεν θα σας βοηθήσει το να τα μουλιάσετε 3 μέρες νωρίτερα. Εγώ έτσι νόμισα (και καλά άμα τραβήξουν πολύ νερό και φουσκώσουν πολύ, θα βράσουν πιο γρήγορα) αλλά την πάτησα γιατί από κάποιο σημείο και μετά τα φασόλια έγκωσαν (μπούχτισαν ντε) το νερό και μουλάρωσαν και δεν έβραζαν.
  • Όταν λοιπόν καταπιαστούμε με το καλό με το μαγείρεμα, πετάμε το νερό που τα μούλιαζε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο νερό να τα σκεπάζει καλά. Η φωτιά στην αρχή είναι δυνατή και μόλις αρχίσει η βράση την χαμηλώνουμε και αφήνουμε να βράσουν για περίπου μία ώρα με μισόκλειστο καπάκι (αν το κλείσετε τελείως, θα σας πεταχτούν νερά και αφροί και άλλα τέτοια ωραία). Προσωπικά, στο στάδιο αυτό, τα αφήνω 1,5 ώρα για να είμαι σίγουρη.
  • Κατόπιν, κι αφού έχουμε διαβάσει μερικά κεφάλαια από το βιβλίο μας/έχουμε πλύνει τα ρούχα και τα έχουμε απλώσει/έχουμε κάψει τα μάτια στο ίντερνετ, αλλάζουμε το νερό, περνώντας τα παράλληλα τα φασόλια 2-3 νερά για να καθαρίσουν και να βγάλουν ό,τι φλούδα μπορούν (διότι, ως γνωστόν, η φλούδα προκαλεί φούσκωμα και πρήξιμο κλπ κλπ). Τα ξαναβάζουμε στην κατασαρόλα με το νερό (κάπου μέχρι τη μέση της κατσαρόλας, μην τη γεμίσετε, δεν φτιάχνετε μακαρόνια) μαζί με όλα τα υλικά. Τα καρότα όχι ολόκληρα, αλλά καθαρισμένα και κομμένα σε φετούλες, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, όπως και ο μαϊντανός, και το σέλινο μόνο τα φύλλα του. Τα αλάτι το κρατάμε για το τέλος μιας και τα σφίγγει τα άτιμα τα όσπρια. Επίσης, μπορούμε να ρίξουμε στο σημείο αυτό λίγη ζάχαρη, που βοηθά στην πιο γρήγορη βράση.
  • Βράζουμε για μια ώρα, και πάλι με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, δοκιμάζοντας τη γεύση και το αν έχουν βράσει (στοίχημα ότι θα πάρει 1,5 ώρα). Κανα 20 λεπτο πριν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε και το αλάτι.
Ανάλογα με το πόσο ζουμερά τα θέλετε, αφήνετε την κατσαρόλα ανοιχτή λίγο πριν το σβήσετε για να εξατμιστεί το πολύ ζουμί.
Σερβίρετε με παραδοσιακή φέτα (Δωδώνης ρε). Τη ρέγκα και τις ελιές αφήστε τες στην άκρη.
Για το βράδυ, buscopan χάπια για την κοιλιακή χώρα, coca-cola (ή sinalco, ό,τι προτιμάτε) για τη χώνεψη και αποσμητικό χώρου για το σπίτι.

Για οποιαδήποτε απορία, τα λέμε στο τηλέφωνο (αυτό ήταν το σχόλιο της μάνας μου όταν έστειλε τη συνταγή στην ακαμάτα κόρη –και, μαντέψτε, η ΒΤ έκανε πάρτυ).

ΟΣΠΡΙΑ

Αφρικάνικες Φακές

Υλικά: 1 πακέτο φακές (τις καθαρίζετε εννοείται από τυχόν ξένα σώματα) 3 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες) 2 κρεμμύδια (κομμένα σε μέτρια κομμάτια) ½ κιλό μπέικον ή περισσότερο για εντονότερη γεύση...

ΟΣΠΡΙΑ

Φακές Μουτζέντρα

Υλικά (για 4 άτομα): 3 κούπες φακές καθαρισμενες και πλυμένες 1 ½ φλιτζανάκι του καφέ ρύζι για πιλάφι 1-2 κρεμμύδια ξερά, ελαιόλαδο για τηγάνισμα Εκτέλεση: Βράζετε τις φακές για 20 περίπου...

ΟΣΠΡΙΑ

Φακόρυζο (Παραδοσιακό Δωδεκανήσου)

Υλικά: 3 φλ. φακές 1 φλ. ρύζι ½ φλ. παρθένο ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι ψιλ/νο αλάτι, πιπέρι λίγο μαϊντανό ψιλ/νο Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές. Τις βράζουμε και μόλις μαλακώσουν τις...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ