Εκτέλεση:
Χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Έπειτα προσθέτω τα αυγά ένα-ένα, καθώς χτυπάω με το μίξερ. Στη συνέχεια τις βανίλιες και πολύ λίγο κονιάκ. Προσθέτω το αλεύρι λίγο-λίγο και ανακατεύω με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά χωρίς να κολλάει στη σπάτουλα. (Βάζω το δάχτυλό μου μέσα για να το καταλάβω). Μπορεί να μην χρειαστεί να βάλω όλο το αλεύρι αν έχω μικρά αυγά. Θα το καταλάβω όταν δεν θα κολλάει η ζύμη, όπως είπαμε παραπάνω.
Στη συνέχεια χωρίζω τη ζύμη στη μέση. Το ένα κομμάτι είναι για τα μπαστουνάκια και το άλλο το χωρίζω πάλι στη μέση, ένα για τον πάτο του κάθε ταψιού. Στο ταψί δεν χρειάζεται βούτυρο γιατί έχει αρκετό η ζύμη μου. Τοποθετώ τη ζύμη στο ταψί και την απλώνω με τα χέρια. Να πάει και στις γωνίες προς τα πάνω για να μην καεί η μαρμελάδα. Έπειτα ρίχνω τη μαρμελάδα, την οποία έχω αραιώσει με 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ το κάθε βάζο. Με την υπόλοιπη ζύμη που έμεινε φτιάχνω τα μπαστουνάκια, τα οποία πρέπει να έχουν ίσο πάχος για να μην καούν. Έπειτα τη βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 175ο C, για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. (Να μην γίνει καφέ).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Γενικά όταν φτιάχνω κέικ, τα υλικά μου πρέπει να τα έχω βγάλει απʼ το ψυγείο περίπου 2 ώρες πριν ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. (π.χ. το βούτυρο, τα αυγά, το γάλα κ.λ.π.)
Χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Έπειτα προσθέτω τα αυγά ένα-ένα, καθώς χτυπάω με το μίξερ. Στη συνέχεια τις βανίλιες και πολύ λίγο κονιάκ. Προσθέτω το αλεύρι λίγο-λίγο και ανακατεύω με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά χωρίς να κολλάει στη σπάτουλα. (Βάζω το δάχτυλό μου μέσα για να το καταλάβω). Μπορεί να μην χρειαστεί να βάλω όλο το αλεύρι αν έχω μικρά αυγά. Θα το καταλάβω όταν δεν θα κολλάει η ζύμη, όπως είπαμε παραπάνω.
Στη συνέχεια χωρίζω τη ζύμη στη μέση. Το ένα κομμάτι είναι για τα μπαστουνάκια και το άλλο το χωρίζω πάλι στη μέση, ένα για τον πάτο του κάθε ταψιού. Στο ταψί δεν χρειάζεται βούτυρο γιατί έχει αρκετό η ζύμη μου. Τοποθετώ τη ζύμη στο ταψί και την απλώνω με τα χέρια. Να πάει και στις γωνίες προς τα πάνω για να μην καεί η μαρμελάδα. Έπειτα ρίχνω τη μαρμελάδα, την οποία έχω αραιώσει με 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ το κάθε βάζο. Με την υπόλοιπη ζύμη που έμεινε φτιάχνω τα μπαστουνάκια, τα οποία πρέπει να έχουν ίσο πάχος για να μην καούν. Έπειτα τη βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 175ο C, για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. (Να μην γίνει καφέ).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Γενικά όταν φτιάχνω κέικ, τα υλικά μου πρέπει να τα έχω βγάλει απʼ το ψυγείο περίπου 2 ώρες πριν ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. (π.χ. το βούτυρο, τα αυγά, το γάλα κ.λ.π.)
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...