από
eria
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ ΚΡΗΤΗΣ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ
Υλικά:
- 1 κιλό σπανάκι
- 6 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1/2 φλυτζάνι τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο(αν θέλετε βάζετε λίγο ψιλοκομμένο μάραθο)
- 1/2 φλυτζάνι λάδι
- αλάτι-πιπέρι
Δυσκολία
μικρή
Κατηγορίες
Είδος
Για το φύλλο:
Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σωτάρετε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά έως ότου μαραθούν.
Πλένετε το σπανάκι πολύ καλά, το χοντοκόβετε και το προσθέτετε στην κατσαρόλα. Βάζετε αλάτι και πιπέρι και τα αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά έως ότου μείνουν χωρίς νερό.
Ετοιμάζετε το φύλλο ως εξής: Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, προσθέτετε τα αυγά, το βούτυρο (αφού το λιώσετε), λίγο αλάτι και όσο χλιαρό νερό χρειάζεται ώστε να γίνει μια ζύμη όχι πολύ σκληρή. Αφού τη ζυμώσετε καλά, την ανοίγετε με τον πλάστη σε λεπτά φύλλα.
Σε ένα ταψί, αλειμμένο με λάδι στρώνετε ένα φύλλο, το αλείφετε με λίγο λάδι, στρώνετε 2-3 φύλλα ακόμα (αλείφοντας τα πάντα με λάδι) και στη συνέχεια βάζετε το σπανάκι.
Τέλος, το σκεπάζετε με 3-4 φύλλα (πάντα αλλειμενα με λάδι) και ψήνετε την πίτα σε μέτριο φούρνο περίπου 45 λεπτά.
Όταν ψηθεί, την κόβετε αμέσως σε κομμάτια και τη σερβίρετε. Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα ζεστη και κρύα.
Καλή επιτυχία.
- 1/2 κιλό αλεύρι μαλακό
- 2 αυγά
- 1/2φλυτζάνι βούτυρο
- 1 φλυτζανι χλιαρο νερό
- αλάτι
Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σωτάρετε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά έως ότου μαραθούν.
Πλένετε το σπανάκι πολύ καλά, το χοντοκόβετε και το προσθέτετε στην κατσαρόλα. Βάζετε αλάτι και πιπέρι και τα αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά έως ότου μείνουν χωρίς νερό.
Ετοιμάζετε το φύλλο ως εξής: Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, προσθέτετε τα αυγά, το βούτυρο (αφού το λιώσετε), λίγο αλάτι και όσο χλιαρό νερό χρειάζεται ώστε να γίνει μια ζύμη όχι πολύ σκληρή. Αφού τη ζυμώσετε καλά, την ανοίγετε με τον πλάστη σε λεπτά φύλλα.
Σε ένα ταψί, αλειμμένο με λάδι στρώνετε ένα φύλλο, το αλείφετε με λίγο λάδι, στρώνετε 2-3 φύλλα ακόμα (αλείφοντας τα πάντα με λάδι) και στη συνέχεια βάζετε το σπανάκι.
Τέλος, το σκεπάζετε με 3-4 φύλλα (πάντα αλλειμενα με λάδι) και ψήνετε την πίτα σε μέτριο φούρνο περίπου 45 λεπτά.
Όταν ψηθεί, την κόβετε αμέσως σε κομμάτια και τη σερβίρετε. Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα ζεστη και κρύα.
Καλή επιτυχία.
Τυρόπιτα ταψιού
ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....
Κρέπες
Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...
Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα
Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...