ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΡΟΥΤΑ
ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ: ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ

 

ΦΡΑΟΥΛΑ (η πιο εύκολη σπιτική μαρμελάδα):


Υλικά (4 μέτρια βάζα μαρμελάδα):
 • 2 κιλά φράουλες
 • 3/4 κιλού ζάχαρη
 • χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση:
 • Πλένουμε τις φράουλες, βγάζουμε το κοτσανάκι τους και τις ρίχνουμε στο τρυπητό για να μη κρατήσουν νερό
 • Τις κόβουμε κομματάκια με το μαχαίρι και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα πλατιά : μία στρώση φράουλα - μία στρώση ζάχαρη - ξανά φράουλα και ζάχαρη (μισή ώρα περίπου - πόσο γρήγοροι είστε;)
 • Αφήνουμε λίγο να ποτίσει η ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά (3)
 • Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά (2 με 2,5), ώστε να μη κοχλάζει το μίγμα, και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται (5 - 10 λεπτά)
 • Ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1,5. Ανακατεύουμε κάπου - κάπου για να μη κολλήσει το μίγμα
 • Αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή περίπου ώρα ακόμη και δοκιμάζουμε πόσο έχει πήξει η μαρμελάδα βγάζοντας λίγη με ένα κουτάλι σε πιατάκι, να κρυώσει (συνήθως 3 τέταρτα της ώρας συνολικά είναι αρκετά για να πήξει η μαρμελάδα)
  ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν πρέπει να μπει βρεγμένο κουτάλι μέσα στο μίγμα κατά τη διάρκεια του βρασμού.
 • Γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα καθαρά ζεστά βάζα, τα κλείνουμε σφιχτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν άνω σε μια πετσέτα (για να μη σπάσουν)
Όλη η διαδικασία δεν παίρνει πάνω από μιάμιση ώρα. Αν αφιερώσουμε για τη δουλειά αυτή 2-3 απογεύματα έχουμε μαρμελάδα για όλο το χρόνο.

Το ίδιο εύκολα γίνεται και η μαρμελάδα ροδάκινο ή η μαρμελάδα βερύκοκο.

Το δαμάσκηνο γίνεται πολύ νόστιμο και με απίθανο χρώμα, αν το ξεφλουδίσουμε (άλλωστε οι φλούδες που θα μείνουνε και τα κουκούτσια μπορούν να γίνουν θαυμάσιο λικέρ), ενώ αν δεν το ξεφλουδίσουμε έχει λίγο πιο ξινή γεύση που αρέσει σε πολλούς.

Το κεράσι έχει πιο πολύ δουλειά γιατί πρέπει να βγει το κουκούτσι - γίνεται όμως απίθανη μαρμελάδα.

ΦΡΟΥΤΑ

Αποξήρανση φρούτων

Η αποξήρανση των φρούτων εξαρτάται πολύ από τη θερμοκρασία, την ξηρότητα και την καλή κυκλοφορία του αέρα. Τα φρούτα που θα διαλέξετε πρέπει να είναι φρέσκα και καλογινωμένα, ώριμα. Αν πρόκειται για...

ΦΡΟΥΤΑ

Φρούτα Μεθυσμένα

Υλικά: 3 μήλα 3 αχλάδια σφιχτά 2 νεροπότηρα κρασί ξηρό κόκκινο 1 νεροπότηρο ζάχαρη λίγο χυμό λεμονιού 1 κομμάτι κανέλα μερικά καρφάκια γαρίφαλο αμύγδαλα για γαρνίρισμα (προαιρετικά) σαντιγί για...

ΦΡΟΥΤΑ

Γλυκό του κουταλιού - σύκο

Υλικά: 2 κιλά ώριμα σύκα, προτιμητέα άσπρα 1/5 κιλό ζάχαρη 1 μικρή χούφτα γαρύφαλλο λίγη βανίλια (ένα χαρτί) Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τα σύκα, τα βάζουμε σε ένα τρυπητό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν....

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ