από Ermioni

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
ΣΤΑΦΥΔΩΤΑ

 

Υλικά:
  • 4 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζ. τσαγ. χυμό πορτοκαλιού
  • 2 φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλυκ. σόδα
  • 2-3 κουτ. σουπ. κονιάκ
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού
  • 1 1/2 κιλό αλεύρι λευκό (περίπου)
Δυσκολία
μικρή
Κατηγορίες
Είδος
Για τη γέμιση:
  • 4 φλιτζ. τσαγ. σταφίδες αλεσμένες
  • 2 φλιτζ. τσαγ. κοπανισμένα αμύγδαλα
  • 2 φλιτζ. τσαγ. κοπανισμένα καρύδια
  • 1 κουτ. γλυκ . ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. γλυκ. κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκ. μοσχοκάρυδο
  • κουτ. γλυκ. κοπανισμένο και καβουρντισμένο σουσάμι
Εκτέλεση:

Δουλεύετε με το χέρι σας τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ενωθούν τα δυο υλικά.

Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει τη σόδα, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού.

Τέλος, προσθέτετε το αλεύρι λίγο – λίγο και δουλεύετε τα υλικά όλα μαζί, μέχρι να γίνει μια ζύμη σφιχτή.

Περνάτε από το μύλο των λαχανικών τις σταφίδες και στον πολτό που θα πάρετε προσθέτετε τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα μπαχαρικά, το ξύσμα και το σουσάμι. Δουλεύετε το μείγμα με το χέρι σας, έως ότου ενωθούν τα υλικά.

Ανοίγετε τη ζύμη σε μια χοντρή και μακρόστενη λουρίδα πλάτους 10 – 11 εκ. Βάζετε τη γέμιση και διπλώνετε, ώστε οι δυο άκρες του φύλλου να ενωθούν. Πιέζετε ελαφρά με τα δάκτυλά σας τη λουρίδα, για να απλώσει η γέμιση.

Κόβετε σε λοξά κομμάτια πλάτους 2 – 3 εκ. ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμείτε. Τοποθετείτε τα σταφιδωτά σε μεγάλα ταψιά, τα οποία έχετε προηγουμένως λαδώσει, και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά περίπου. Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε τα σταφιδωτά με άχνη ζάχαρη.

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

Τζιτζιμπίρα

Η τζιτζιμπίρα είναι παραφθορά της αγγλικής λέξης gingerbeer. Πρόκειται για αναψυκτικό με κυρίαρχα συστατικά το λεμόνι, το τζίντζερ, νερό και ζάχαρη. Στο μόνο μέρος που φτιάχνεται η τζιτζιμπίρα στη...

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

Γρανίτα με φράουλες

Υλικά 1/2 κιλό φράουλες 1 κούπα χυμό πορτοκάλι 1/2 κούπα χυμό λεμόνι 1 ασπράδι αβγού 1/2 κούπα ζάχαρη Εκτέλεση Χτυπήστε τις φράουλες στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν πολτός. Προσθέστε...

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

Ginger Beer (τζιτζιμπίρα)

Υλικά 3-4 μεγάλες φρέσκιες ρίζες τζίντζερ (πιπερόριζα) χυμό 2 γλυκολεμονιών (λάιμ), (ή την αντίστοιχη ποσότητα χυμού από λεμόνι, ανανά ή γκρέηπφρουτ) 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη ένα ξυλάκι κανέλας νερό...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ