ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ
Υλικά (για 4-6 άτομα):
- 250 γραμ. τυρί μασκαρπόνε (σε θερμοκρασία δωματίου)
- ¾ φλυτζανιού ζάχαρη
- 4 κρόκοι αβγών (πάρα πολύ φρέσκoι)
- ¾ φλυτζανιού κρέμα γάλακτος
- 2 βανίλιες
- ½ φλυτζάνι κονιάκ (ή γλυκό κρασί μάρσαλα)
- 2 κουταλιές σούπας κακάο
- μπισκότα σαβαγιάρ (20 περίπου)
- ¼ φλυτζάνι κονιάκ
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Είδος
Κλειδιά
Για το σιρόπι:
Για το σιρόπι:
- 2/3 κούπας δυνατό καφέ (espresso)
- 1/3 φλυτζάνι νερό
- 1/3 φλυτζάνι ζάχαρη
- ¼ φλυτζάνι κονιάκ
Για το σιρόπι:
- Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τον καφέ και το κονιάκ και τα αφήνουμε να κρυώσουν. (Καλύτερα να το έχετε κάνει 2-3 ώρες πριν αρχίσετε να φτιάχνετε το τιραμισού).
- Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και βάλτε την στο ψυγείο να παγώσει.
- Με ένα πιρούνι χτυπάμε το τυρί να αφρατέψει.
- Στο μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη πάρα πολύ καλά, ώστε να αποκτήσει το μείγμα ένα πολύ ελαφρύ κίτρινο χρώμα.
- Ρίχνουμε τη βανίλια και το κονιάκ (ή το κρασί marsala).
- Στο τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος καλά χτυπημένη και παγωμένη. Χτυπάμε το μείγμα ένα λεπτό ακόμα.
- Ρίχνουμε μέσα και το τυρί και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα (και όχι με το μίξερ).
- Βουτήξτε τα μπισκότα σαβαγιάρ στο σιρόπι (γρήγορα, αλλιώς θα λιώσουν). Τοποθετήστε μια στρώση μπισκότα σε μια πιατέλα πήλινη ή πυρέξ (όχι μεταλλική). Βάζουμε από πάνω την μισή κρέμα και μετά άλλη μια στρώση μπισκότα και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
- Κοσκινίζουμε από πάνω το κακάο και το βάζουμε στο ψυγείο για 8-10 ώρες.
- Με αυτή τη δόση γίνεται ένα μικρό τιραμισού (εγώ χρησιμοποίησα μια μακρόστενη πυρέξ φόρμα (σαν αυτές που ψήνουμε κέικ ή ψωμί). Για περισσότερο τιραμισού φτιάξτε την διπλή δόση.
- Μη χρησιμοποιήσετε άλλο τυρί εκτός από mascarpone (θα το βρείτε στα μεγάλα super market, εγώ το βρήκα στο carrefour)
- Mη χτυπήσετε το τυρί με το μίξερ, γιατί το μείγμα θα γίνει νερουλό.
- Πολλοί χρησιμοποιούν και τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, τότε η κρέμα γίνεται πιο αραιή.
- Επίσης, πολλοί χτυπάνε τα κροκάδια με τη ζάχαρη πάνω σε μπεν μαρί … το δοκίμασα και παραλίγο να γίνουν τα αβγά σφιχτά !!!
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μπισκότα σαβουαγιάρ με παντεσπάνι-βάση για τούρτα.
- Μπορείτε να βάλετε το κονιάκ μόνο στην κρέμα ή μόνο στο σιρόπι για τα μπισκότα, αν θέλετε το τιραμισού να μην έχει πολύ ποτό.
- Μπορείτε ανάμεσα στις στρώσεις να κοσκινίσετε κακάο.
Γενικά υπάρχουν πολλές παραλλαγές, εσείς μπορείτε να βρείτε ποια σας ταιριάζει καλύτερα.
Καλή επιτυχία!
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...