ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ
Δόση για ένα μέτριο ταψί/πυρέξ
Υλικά:
- 1 ½ πακέτο σαβαγιάρ
- 3 κεσεδάκια ιταλικό τυρί μασκαρπόνε (Mascarpone)
- 3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
- 6 κρόκους αβγών
- 2 ποτηράκια σφηνάκι κονιάκ
- μισή δόση βανιλέτας
- αν χρειαστεί λίγο γάλα (προτιμούμε φρέσκο πλήρες)
- κακάο (μπόλικο) (το κλασσικό χωρίς ζάχαρη)
- καφέ εσπρέσσο ή νες καφέ αρκετό για να βουτήξουμε τα σαβαγιάρ
Εκτέλεση:
Αντί για ταψάκι μπορούμε να βάλουμε την τιραμισού σε ατομικά μπολάκια με μία στρώση σαβαγιάρ και ανάλογη κρέμα!
Στο ταψάκι μπορούμε να βάλουμε πιο πολλές στρώσεις σαβαγιάρ με λιγότερη κρέμα μεταξύ τους!
Τα σαβαγιάρ μπορούμε να τα βουτήξουμε σε σκέτο λευκό γάλα αντί για καφέ και να μην τα πασπαλίσουμε με κακάο, παρά μόνο την πάνω στρώση της κρέμας ή μπορούμε να μην βάλουμε και καθόλου κακάο!
Επεξηγήσεις:
Το μασκαρπόνε είναι ιταλικό τυρί κρέμα το οποίο μοιάζει πολύ με το Φιλαδέλφεια, αλλά δεν έχει καθόλου αλάτι. Το βρίσκουμε σε όλα τα μεγάλα σουπερ-μαρκετ.
Η βανιλέτα είναι σαν την βανίλια αλλά πιο αρωματική! Την βρίσκουμε σε χάρτινα σακουλάκια παντού.
Καλή Επιτυχία!!!
- Αρχικά ετοιμάζουμε την κρέμα ως εξής: Σε ένα μπολ αδειάζουμε τους κρόκους και τους χτυπάμε με το μίξερ λίγο, ίσα να διαλυθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μασκαρπόνε και χτυπάμε.
- Σιγά σιγά ρίχνουμε το κονιάκ με την άχνη και την βανιλέτα. Αν βγει πολύ σφικτή η κρέμα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο γάλα. Αφού δημιουργηθεί μια ενιαία κρέμα την αφήνουμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε τα σαβαγιάρ.
- Ετοιμάζουμε τον καφέ κάνοντας τον αρκετά δυνατό, έτσι ώστε να υπάρχει αντίθεση μεταξύ γλυκού (κρέμας) και πικρού (σαβαγιάρ), χωρίς να προσθέσουμε καθόλου ζάχαρη. Θα πρέπει να γεμίσουμε μέχρι την μέση ένα μέτριο μπολ. Ο καφές κρυώνει αμέσως και συνεχίζουμε βουτώντας και μουσκεύοντας μέχρι μέσα ένα ένα τα σαβαγιάρ. Τα ζουλάμε λίγο για να φύγει ο πολύς καφές και να συμπιεστούν λίγο.
- Τα απλώνουμε στο ταψί και αφού φτιάξουμε μια στρώση τα πασπαλίζουμε καλά με κακάο.
- Απλώνουμε τη μισή δόση της κρέμας και συνεχίζουμε με την δεύτερη στρώση σαβαγιάρ, πασπαλίζουμε με κακάο και ρίχνουμε και την υπόλοιπη κρέμα. Πασπαλίζουμε πολύ καλά με κακάο και τοποθετούμε την τιραμισού στο ψυγείο έως ότου παγώσει καλά για να μπορούμε να το κόψουμε.
Επεξηγήσεις:
Το μασκαρπόνε είναι ιταλικό τυρί κρέμα το οποίο μοιάζει πολύ με το Φιλαδέλφεια, αλλά δεν έχει καθόλου αλάτι. Το βρίσκουμε σε όλα τα μεγάλα σουπερ-μαρκετ.
Η βανιλέτα είναι σαν την βανίλια αλλά πιο αρωματική! Την βρίσκουμε σε χάρτινα σακουλάκια παντού.
Καλή Επιτυχία!!!
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...