Για την κρέμα:
Για τα φύλλα:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Κόψτε τα φύλλα της σφολιάτας, σε παραλληλόγραμμα κομμάτια διαστάσεων 6 x 10 εκ. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί και με ένα πιρούνι, τρυπήστε την επιφάνεια τους. Ψήστε για 40 λεπτά.
Για την κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το γάλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση και προσθέστε την μισή ποσότητα ζάχαρης. Ανακατεύετε, έπειτα σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλεύρι. Προσθέστε λίγο λίγο το γάλα που βράζει και ανακατέψτε καλά, προσθέτοντας τους κρόκους. Στην συνέχεια, μεταφέρετε το μείγμα στην κατσαρόλα με το γάλα. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να βράσει για 2 λεπτά και έπειτα, αποσύρετε από την φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο σε κύβους και την βανίλια μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Αδειάστε την κρέμα σε ένα μεταλλικό μπολ και αφήστε την να κρυώσει στο ψυγείο για 2 ώρες. Βγάλτε την από το ψυγείο, για να μαλακώσει και ξανά ανακατέψτε. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει και προσθέστε την στην κρέμα.
Για την σαντιγί:
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει.
Συναρμολόγηση:
Κόψτε τα κομμάτια της σφολιάτας στην μέση. Τοποθετήστε τα μισά κομμάτια το ένα δίπλα στο άλλο σε μια πιατέλα. Απλώστε επάνω την κρέμα. Βάλτε επάνω και τα υπόλοιπα φύλλα (tip: κρατήστε κάποια, για να τα τρίψετε επάνω στο γλυκό για διακόσμηση) και καλύψτε το γλυκό με σαντιγί. Πασπαλίστε, με τριμμένη σφολιάτα και άχνη!
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 λίτρο γάλα
- 4 κρόκοι αυγών (80γρ.)
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 10 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 1 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 1 λίτρο κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- ζάχαρη άχνη
Για τα φύλλα:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Κόψτε τα φύλλα της σφολιάτας, σε παραλληλόγραμμα κομμάτια διαστάσεων 6 x 10 εκ. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί και με ένα πιρούνι, τρυπήστε την επιφάνεια τους. Ψήστε για 40 λεπτά.
Για την κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το γάλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση και προσθέστε την μισή ποσότητα ζάχαρης. Ανακατεύετε, έπειτα σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλεύρι. Προσθέστε λίγο λίγο το γάλα που βράζει και ανακατέψτε καλά, προσθέτοντας τους κρόκους. Στην συνέχεια, μεταφέρετε το μείγμα στην κατσαρόλα με το γάλα. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να βράσει για 2 λεπτά και έπειτα, αποσύρετε από την φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο σε κύβους και την βανίλια μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Αδειάστε την κρέμα σε ένα μεταλλικό μπολ και αφήστε την να κρυώσει στο ψυγείο για 2 ώρες. Βγάλτε την από το ψυγείο, για να μαλακώσει και ξανά ανακατέψτε. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει και προσθέστε την στην κρέμα.
Για την σαντιγί:
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει.
Συναρμολόγηση:
Κόψτε τα κομμάτια της σφολιάτας στην μέση. Τοποθετήστε τα μισά κομμάτια το ένα δίπλα στο άλλο σε μια πιατέλα. Απλώστε επάνω την κρέμα. Βάλτε επάνω και τα υπόλοιπα φύλλα (tip: κρατήστε κάποια, για να τα τρίψετε επάνω στο γλυκό για διακόσμηση) και καλύψτε το γλυκό με σαντιγί. Πασπαλίστε, με τριμμένη σφολιάτα και άχνη!
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...