ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΡΑΚΛΗΔΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΤΟΥ ΨΗΛΟΥ
Υλικά:
- 500 γραμ. χοιρινό άπαχο (ψαρονέφρι ή σπάλα/υπολογίστε ότι τα 500 γραμ. αρκούν για 2-3 άτομα)
- 1 μικρό κλωνάρι σέλινο
- 50-100 ml λευκό ή κόκκινο κρασί (το κόκκινο δίνει εντονότερη γεύση και παράγει σκουρόχρωμη σάλτσα)
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- χυμό 1 μικρού λεμονιού
- 3 κουταλιές βούτυρο μαργαρίνη
- 2 γεμάτες κουταλιές αλεύρι
- 1 κουταλιά μουστάρδα Dijon
- 1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό
- αλάτι και πιπέρι
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Είδος
Εκτέλεση:
- Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε μικρούς κύβους (μπουκιές). Ψιλοκόβουμε το σέλινο. Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταίνεται σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι.
- Σοτάρουμε το κρέας για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Κατόπιν μετριάζουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το τηγάνισμα ανακατεύοντας το κρέας για άλλα 5-6 λεπτά.
- Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το ψιλοκομμένο σέλινο. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό μέχρι να μαραθεί το σέλινο. Σβήνουμε το κρέας με το κρασί ανακατεύοντας για 1 ακόμη λεπτό.
- Αδειάζουμε τω ζωμό από το τηγάνι σε μία κούπα και βάζουμε το κρέας με το σέλινο σε 1 πιάτο.
- Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να κάψει. Μόλις αρχίσει να καίει, ρίχνουμε το αλεύρι και την μουστάρδα και ανακατεύουμε με το βούτυρο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ρίχνοντας σιγά σιγά το ζωμό που κρατήσαμε και αμέσως στη συνέχεια το χλιαρό νερό. Προσοχή, δεν σταμάταμε σε καμία περίπτωση να ανακατεύουμε διότι θα σβωλιάσει το αλεύρι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και άλλο νερό (εξαρτάται πόσο πηχτή θέλουμε τη σάλτσα μας).
- Μόλις γίνει η σάλτσα ρίχνουμε μέσα το κρέας με το σέλινο, σβήνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για άλλα 2 λεπτά.
- Αν θέλετε, προτού ρίξετε το κρέας στη σάλτσα, μπορείτε να κρατήσετε λίγη σκέτη σάλτσα για να περιχύσετε με αυτή τη γαρνιτούρα σας, η οποία μπορεί να είναι ρύζι ή πατάτες φούρνου.
Λουκάνικα σε πικάντικη σάλτσα
Υλικά: 4 λουκάνικα (δοκιμάστε τα λουκανικα Μυκόνου Nikas με θρούμπι και ρίγανη) 6 πατάτες μετρίου μεγέθους 2 κουταλιές σούπας βούτυρο 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο ½ φλυτζάνι κέτσαπ ή...
Αρνίσια Παϊδάκια Πορτοκαλάτα
Υλικά (για 2 άτομα): Παϊδάκια αρνίσια ή μπριτζόλες (περίπου 600 γρ) 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο 2 φλυτζάνια τσαγιού σπορέλαιο χυμός 1 πορτοκαλιού λίγη μέντα Εκτέλεση: Βάζουμε το λάδι να κάψει στην...
Πατάτες στο φούρνο (αλα γαλλικά)
Υλικά 1 κιλό στρογγυλές πατάτες Κύβος Knorr Αλεύρι Παρμεζάνα ή τυρί κεφαλοτύρι αρεσκείας του καθενός Παντσέτα σε κύβους Εκτέλεση Κόβουμε παρα πολύ λεπτές τις πατάτες. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι νερό...