από
Ermioni
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΤΟΥΡΤΑ ΜΗΛΟΥ
Υλικά:
- 110 γρ. βούτυρο
- 180 γρ. ζάχαρη
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 2 αυγά
- 2 φακελάκια βανιλινη
- 110 γρ. αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 170 ml. λικέρ
- 800 γρ. ξυνόμηλα
- 150 ml. χυμό μήλου
- ½ κουταλάκι κανέλα
- 2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου για βράσιμο
- βανίλια
- 250 ml. γάλα
- 2 φύλλα ζελατίνης
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.
Χτυπάμε το βούτυρο, 110 γρ. ζάχαρη, 1 πακέτο βανιλίνη και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν, ρίχνουμε και τα αυγά ένα ένα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε, ρίχνουμε σταδιακά και 70 μλ. από το λικέρ.
Βάζουμε την ζύμη μας σε μια φόρμα (26 cm) με λαδόκολλα και την ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει το παντεσπάνι.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια. Με 20 γρ. ζάχαρης, 75 ml. Από τον χυμό, την κανέλα και τη βανιλίνη βράζουμε για 5 λεπτά. Το ένα φακελάκι κρέμας το διαλύουμε στα αλλά 75 μλ. χυμού και το ρίχνουμε στα βρασμένα μήλα. Το αφήνουμε 1-2 λεπτά ακόμη σε χαμηλή φωτιά να βράσει, τα μήλα να είναι μαλακά, αλλά να μην έχουν λιώσει.
Βάζουμε σε ένα μπωλ και αφήνουμε να κρυώσει η κρέμα.
Βάζουμε σε κρύο νερό την ζελατίνη να μαλακώσει. Ανακατεύουμε 250 ml. γάλα και 50 γρ. zάχαρης με το άλλο φακελάκι άνθος αραβοσίτου. Tο βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, το κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε 100 ml. από το λικέρ.
Βάζουμε την ζελατίνη σε χαμηλή φωτιά να λιώσει και ρίχνουμε μερικές κουταλιές από την κρέμα (να έχει κρυώσει η κρέμα) και συνεχίζουμε ώσπου να τελειώσει όλη η κρέμα.
Βάζουμε ένα δαχτυλίδι γύρω από το παντεσπάνι και ρίχνουμε το μείγμα με τα μήλα.
Απλώνουμε την κρέμα από πάνω.
Αφήνουμε το γλυκό μερικές ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα να κρυώνει.
Σερβίρετε με σαντιγύ και κομμάτια σοκολάτας.
Το γλυκό είναι καλύτερα να το φτιάξουμε μια μέρα πριν, γιατί πρέπει να κρυώσει καλά!
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.
Χτυπάμε το βούτυρο, 110 γρ. ζάχαρη, 1 πακέτο βανιλίνη και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν, ρίχνουμε και τα αυγά ένα ένα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε, ρίχνουμε σταδιακά και 70 μλ. από το λικέρ.
Βάζουμε την ζύμη μας σε μια φόρμα (26 cm) με λαδόκολλα και την ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει το παντεσπάνι.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια. Με 20 γρ. ζάχαρης, 75 ml. Από τον χυμό, την κανέλα και τη βανιλίνη βράζουμε για 5 λεπτά. Το ένα φακελάκι κρέμας το διαλύουμε στα αλλά 75 μλ. χυμού και το ρίχνουμε στα βρασμένα μήλα. Το αφήνουμε 1-2 λεπτά ακόμη σε χαμηλή φωτιά να βράσει, τα μήλα να είναι μαλακά, αλλά να μην έχουν λιώσει.
Βάζουμε σε ένα μπωλ και αφήνουμε να κρυώσει η κρέμα.
Βάζουμε σε κρύο νερό την ζελατίνη να μαλακώσει. Ανακατεύουμε 250 ml. γάλα και 50 γρ. zάχαρης με το άλλο φακελάκι άνθος αραβοσίτου. Tο βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, το κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε 100 ml. από το λικέρ.
Βάζουμε την ζελατίνη σε χαμηλή φωτιά να λιώσει και ρίχνουμε μερικές κουταλιές από την κρέμα (να έχει κρυώσει η κρέμα) και συνεχίζουμε ώσπου να τελειώσει όλη η κρέμα.
Βάζουμε ένα δαχτυλίδι γύρω από το παντεσπάνι και ρίχνουμε το μείγμα με τα μήλα.
Απλώνουμε την κρέμα από πάνω.
Αφήνουμε το γλυκό μερικές ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα να κρυώνει.
Σερβίρετε με σαντιγύ και κομμάτια σοκολάτας.
Το γλυκό είναι καλύτερα να το φτιάξουμε μια μέρα πριν, γιατί πρέπει να κρυώσει καλά!
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...