ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
TΥΡΟΚΡΕΜΟΠΙΤΑ
Υλικά:
- 10 φύλλα κρούστας
- 3/4 φλυτζανιού βούτυρο λιωμένο (για το άλειμμα των φύλλων)
- 6 κουταλιές σούπας βούτυρο (για την κρέμα)
- 6 κουταλιές σούπας αλεύρι
- 4 φλυτζάνια γάλα
- 1/2 κιλό ανθότυρο σε τρίμματα
- 300 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 5 αβγά ελαφρά χτυπημένα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα ως εξής:Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί, αλλά χωρίς να βράσει. Σε άλλο κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο. Αμα λιώσει - σε σιγανή φωτιά- προσθέτουμε, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, το αλεύρι. Όταν διαλυθεί το αλεύρι στο βούτυρο και γίνουν ένα μείγμα ενιαίο, προσθέτουμε το ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε κι όταν πήξει αποσύρουμε την κρέμα απ'τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τα τυριά, τα αβγά, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Σε λαδωμένο ταψί, στρώνουμε 5 φύλλα κρούστας αλειμμένα το κάθε ένα με βούτυρο λιωμένο. Από πάνω απλώνουμε τη γέμιση. Στρώνουμε να είναι ισόπαχη παντού. Σκεπάζουμε με τα άλλα 5 φύλλα κι αυτά βουτυρωμένα το καθένα.
- Χαράζουμε την πίτα (ελαφρά, μόνο στα πάνω-πάνω φύλλα) σε κομμάτια, αλείφουμε με λίγο βούτυρο και ραντίζουμε με λίγο νερό.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για μία ώρα. Καλύτερα σερβίρεται χλιαρή!
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ:
Αν παραλείψουμε τα τυριά και το αλατοπίπερο και στη θέση τους βάλουμε 3/4 φλυτζανιού ζάχαρη και λίγη βανίλια για άρωμα, έχουμε γλυκιά μπουγάτσα!!!
Δοκιμάστε τες και τις δύο και θα με θυμηθείτε!
Αγγέλα η Σαλονικιά .
Τυρόπιτα ταψιού
ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....
Κρέπες
Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...
Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα
Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...