Για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα γαρύφαλλα, την κανέλα και τη φλούδα, αφήνοντας να δέσει το σιρόπι (δηλαδή για περίπου 15 με 20 λεπτά). Μόλις το σιρόπι δέσει, βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα τα μυρωδικά και τη φλούδα και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Σε ένα λίγο βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει ελαφρώς και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. (Αν θέλουμε να βάλουμε καρύδα, αμύγδαλα ή ότι άλλο μας αρέσει, την ώρα που θα ρίχνουμε το σιμιγδάλι στο τηγάνι θα βάλουμε και αυτό. Μόνο που τα αμύγδαλα πρέπει πρώτα να τα αφήσουμε για 5 λεπτά στο φούρνο να ροδίσουν!) Ανακατεύουμε κυρίως με ξύλινη κουτάλα! Προσοχή όχι πολύ καυτό το λάδι γιατί καίγεται το σιμιγδάλι και πετάγεται! Το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα ελαφρώς χρυσό, ανακατεύουμε αρκετά συχνά.
Όταν πάρει χρώμα ρίχνουμε το σιρόπι που έχει ελαφρώς κρυώσει (με προσοχή, γιατί πετάγονται κομματάκια σιμιγδάλι) και ανακατεύουμε καθ'όλη τη διάρκεια της πτώσης του σιροπιού αλλά και μετά!
Όταν ομογενοποιηθεί το σιμιγδάλι και το σιρόπι, βάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα ή ατομικά φορμάκια και αφήνουμε έξω από το ψυγείο να κρυώσει. (Ποτέ στο ψυγείο, παίρνει υγρασία και χαλάει!).
Σερβίρεται με παγωτό βανίλια ή δίπλα σε ελληνικό καφέ (γλυκό)! Καλή όρεξη!
- 2 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
- 5 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
- 3 γαρύφαλλα
- 2 ξυλάκια κανέλα
- 1 φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα γαρύφαλλα, την κανέλα και τη φλούδα, αφήνοντας να δέσει το σιρόπι (δηλαδή για περίπου 15 με 20 λεπτά). Μόλις το σιρόπι δέσει, βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα τα μυρωδικά και τη φλούδα και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Σε ένα λίγο βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει ελαφρώς και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. (Αν θέλουμε να βάλουμε καρύδα, αμύγδαλα ή ότι άλλο μας αρέσει, την ώρα που θα ρίχνουμε το σιμιγδάλι στο τηγάνι θα βάλουμε και αυτό. Μόνο που τα αμύγδαλα πρέπει πρώτα να τα αφήσουμε για 5 λεπτά στο φούρνο να ροδίσουν!) Ανακατεύουμε κυρίως με ξύλινη κουτάλα! Προσοχή όχι πολύ καυτό το λάδι γιατί καίγεται το σιμιγδάλι και πετάγεται! Το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα ελαφρώς χρυσό, ανακατεύουμε αρκετά συχνά.
Όταν πάρει χρώμα ρίχνουμε το σιρόπι που έχει ελαφρώς κρυώσει (με προσοχή, γιατί πετάγονται κομματάκια σιμιγδάλι) και ανακατεύουμε καθ'όλη τη διάρκεια της πτώσης του σιροπιού αλλά και μετά!
Όταν ομογενοποιηθεί το σιμιγδάλι και το σιρόπι, βάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα ή ατομικά φορμάκια και αφήνουμε έξω από το ψυγείο να κρυώσει. (Ποτέ στο ψυγείο, παίρνει υγρασία και χαλάει!).
Σερβίρεται με παγωτό βανίλια ή δίπλα σε ελληνικό καφέ (γλυκό)! Καλή όρεξη!
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...