ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΛΑΔΕΡΑ
ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΑΡΑΚΑ

 

Υλικά:
  • 1 κιλό αγκινάρες
  • λίγο αλάτι
  • 4 λεμόνια ολόκληρα
  • 1/2 φλ. χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού αλεύρι
  • νερό
Υλικά (για το ψήσιμο):
  • ζωμό από τις αγκινάρες
  • ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. τοματοπελτέ
Υλικά (για τη γέμιση):
  • ½ φλυτζ. ελαιόλαδο
  • 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλ/νο
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλ/νο
  • 1 κουτ. τοματοπελτέ
  • 1 ντομάτα μέτρια
  • ½ κιλό αρακά
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
  • Ανακατεύουμε νερό με χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και λίγο αλεύρι για να γίνει ένας αραιός χυλός
  • Καθαρίζουμε τις αγκινάρες μία μία και τις βουτάμε στο χυλό. Κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι την κορυφή της αγκινάρας. Κόβουμε και το κοτσάνι για να στέκεται όρθια και βγάζουμε τα φύλλα. Αδειάζουμε το εσωτερικό με ένα κουταλάκι παριζιέν. Τις σιγοβράζουμε για 30 λεπτά περίπου
  • Συγχρόνως ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και τη ντομάτα και ανακατεύουμε 2 -3 λεπτά.
  • Ρίχνουμε τον αρακά, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και τα σιγοβράζουμε για 30 λεπτά περίπου
  • Γεμίζουμε τις αγκινάρες με τον αρακά και τις βάζουμε σε ταψί. Χτυπάμε το υγρό για το ψήσιμο με σύρμα και τις περιχύνουμε
  • Ψήνουμε στους 180 C για 15 λεπτά περίπου.
Σερβίρουμε στο πιάτο και γαρνίρουμε με ντοματούλες και μπουκετάκια άνηθου

ΛΑΔΕΡΑ

Γεμιστά λαδερά

Υλικά για 6 άτομα: 6 ντομάτες μεγάλες 6 πιπεριές μεγάλες 3 πατάτες 500 γρ. κρεμμύδια ψιλ/να 1 1/2 φλ. ρύζι 2 φλ. ελαιόλαδο 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλ/νο λίγο άνηθο ψιλ/νο αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Κόβουμε...

ΛΑΔΕΡΑ

Μελιτζάνες α λα Σισιλιέν

(προετοιμασία 35', ψήσιμο 30') Υλικά για 4 άτομα: 4 μελιτζάνες 1.200 γρ. ντομάτες τριμμένες χωρίς σπόρια & φλούδα 8 σκελ. σκόρδο λιωμένες 2 αβγά χτυπημένα 100 ml ελαιόλαδο λίγη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι...

ΛΑΔΕΡΑ

Κολοκυθάκια μαρινάτα

Υλικά για 4 άτομα: 600 γρ. κολοκυθάκια, σε φέτες κατά μήκος 25 γρ. αλεύρι λάδι για τηγάνι 100 γρ. ελαιόλαδο 1/2 κρεμμύδι ψιλ/νο 4 σκελ. σκόρδο ψιλ/νο 2 ποτήρια ξίδι φασκόμηλο ή δάφνη αλάτι Εκτέλεση:...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ