Μπουρέκι (χανιώτικο)

Συνταγή από το GreekCook.gr
Δυσκολία
Μέτρια
Είδος
42 αρνητικές   Ψήφισε: δε μου άρεσε
Μπουρέκι (χανιώτικο) http://greekcook.gr/images/recipes/h.jpg 3 69 5

Υλικά για τη γέμιση:
  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 1/2 κιλό χανιώτικη μυζήθρα
  • 3 μέτριες πατάτες
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο
Υλικά για το φύλλο:
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι τσικουδιά ή χυμό λεμονιού
  • περίπου 1/2 κιλό αλεύρι (η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, να ανοίγει εύκολα με τον πλάστη)
Ακόμα:
  • 1 αυγό χτυπημένο για την επάλειψη
  • σουσάμι για το πασπάλισμα
  • ελαιόλαδο για το ταψί
Εκτέλεση:
  • Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο ανακατεύοντας τα υλικά και την αφήνετε στην άκρη. (Η ζύμη πρέπει να «ξεκουραστεί» λίγο για να ανοίγει πιο εύκολα το φύλλο.)
  • Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες. Αφήνετε να στραγγίξουν καλά και αλατοπιπερώνετε ελαφρά.
  • Αλευρώνετε καλά μια επιφάνεια και ανοίγετε 2 φύλλα με τον πλάστη, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.
  • Στρώνετε το μεγαλύτερο φύλλο σε ελαφρά λαδωμένο ταψί (και στα τοιχώματα).
  • Λαδώνετε λίγο το φύλλο και απλώνετε από πάνω σε μία στρώση τις πατάτες.
  • Βάζετε μία στρώση κολοκυθάκια, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο.
  • Συνεχίζετε πασπαλίζοντας με μυζήθρα και ψιλοκομμένο δυόσμο.
  • Επαναλαμβάνετε με κολοκυθάκια, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, μυζήθρα και δυόσμο.
  • Απλώνετε το μικρότερο φύλλο από πάνω. Αυτό που περισσεύει είτε το γυρνάτε προς τα μέσα είτε το κόβετε το μέγεθος του ταψιού.
  • Αλείφετε την επιφάνεια με το αυγό και πασπαλίζετε με το σουσάμι.
  • Ψήνετε στους 200 βαθμούς. Η ώρα ψησίματος ποικίλλει, ανάλογα με το κολοκύθι (πάντως είναι περίπου 1-1 1/2 ώρα). Για να βεβαιωθείτε ότι είναι ψημένο, τρυπήστε σε μια ακρούλα το φύλλο και δοκιμάστε ένα κολοκυθάκι. (Προσέξτε μην αρπάξει το φύλλο εν τω μεταξύ.)
Σημειώσεις: Η πατάτα μπαίνει στην πρώτη στρώση μόνο και εκτελεί χρέη βάσης ώστε να κόβονται πιο ωραία τα κομμάτια στο σερβίρισμα.

Καλή όρεξη.



Developed by Sidebar | Photos | About