ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΝΤΕΛΙΚΑΤΕΣΕΝ / DELICATESSEN
ΑΠΛΕΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

 

  • Τυρί «Λαδένιος» τριμμένο πάνω σε καλοτηγανισμένες πατάτες
    Ο Λαδένιος είναι ένα σκληρό τυρί (μικρά κεφαλάκια περίπου 300 γρ.) από αιγοπρόβειο γάλα, που ωριμάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα σε άθερμο παρθένο ελαιόλαδο. Η όλη διαδικασία παραγωγής και η ωρίμανση μέσα στο λάδι προσδίδουν στο τυρί μία μοναδική πικάντικη γεύση, τέτοια που να μπορεί να το κατατάξει στα προϊόντα που απευθύνονται σε πολύ απαιτητικούς ουρανίσκους.
    Προσοχή οι πατάτες να τηγανιστούν σε ελαιόλαδο.
    Για να μην ρωτάει κανένας, Λαδένιος κυκλοφορεί σε καλά Ντελικατέσεν στην Θεσσαλονίκη στον Πειραιά στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (τσεκαρισμένο).

  • Κατίκι Δομοκού με πολτό ελιάς Καλαμών.
    Σε μία αρχική ποσότητα από κατίκι Δομοκού προσθέτουμε πολτό ελιάς Καλαμών και συμπληρώνουμε φρέσκο χυμό λεμονιού.
    Έχει σημασία να ξεκινήσουμε με το κατίκι και να προσθέτουμε τον πολτό ελιάς Καλαμών (τις πρώτες φορές τουλάχιστον που θα παρασκευάσουμε αυτόν τον μεζέ).
    Το παρασκεύασμα χωρίς λεμόνι δεν θα σας συγκινήσει και πολύ.
    Το Κατίκι Δομοκού Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) είναι, μαλακό τυρί από πρόβειο παστεριωμένο γάλα, με λίγα λιπαρά (10-14%).
    Μοναδικής νοστιμιάς μεζές, αλλά και μια πολύ καλή πρόταση για δίαιτες. Μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα κρασιά και τα αποστάγματα, κατάλληλο για σαλάτες και σάλτσες.
    Το καλό Κατίκι είναι κατάλευκο και ξεχωρίζει από τα μικρά κομπάκια που έχει μέσα στη μάζα του, αν μοιάζει με τυρί Φιλαδέλφεια δεν είναι ότι καλλίτερο μπορείτε να βρείτε.
    Και οι επιτραπέζιες ελιές Καλαμών είναι Π.Ο.Π. Αν ο πολτός ελιάς έχει μέσα πολλά πρόσθετα όπως, μπαχαρικά, τουρσιά, κάπαρη, αντσούγιες και άλλα, τότε δεν θα έχετε το απλό μεγαλειώδες γευστικό αποτέλεσμα της πρότασης.

  • Ξυνομυζήθρα Κρήτης με ελαιόλαδο καρύδια και σταφίδες.
    Αναμιγνύουμε λίγη ποσότητα ξυνομυζήθρα με ελαιόλαδο πατώντας με ένα πιρούνι, είναι καλλίτερο να μην το ανακατέψουμε πολύ και να αποφύγουμε να γίνει αλοιφή, προσθέτουμε ελάχιστη χοντροσπασμένη καρυδόψιχα και λίγες κορινθιακές σταφίδες Π.Ο.Π.
    Η ξυνομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π. είναι παραδοσιακό τυρί της Κρήτης με αλοιφώδη υφή που σχηματίσει μεγάλους σβόλους, Έχει έντονη ξυνή γεύση που το κάνει κατάλληλο για να συνοδευτεί από τσίπουρο. Ιδανικό για πίτες.
    Εγώ στη συνταγή αυτή χρησιμοποιώ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμών Π.Ο.Π.
Για να μπορέσετε να απολαύσετε την ιδιαιτερότητα του κάθε προϊόντος αλλά και τους προτεινόμενους συνδυασμούς σας συμβουλεύω να μην τα δοκιμάσετε όλα μαζί.

Παναγιώτης Κουκουβίτης

ΝΤΕΛΙΚΑΤΕΣΕΝ / DELICATESSEN

Χαβιάρι

Μα τι είναι τέλος πάντων το χαβιάρι; Ψάρι; Για να το πούμε απλά, χαβιάρι θεωρείται οποιοδήποτε αλατισμένο αβγοτάραχο ή αβγό ψαριού. Στην Αμερική, όταν μπροστά από το είδος του ψαριού προηγείται η...

ΝΤΕΛΙΚΑΤΕΣΕΝ / DELICATESSEN

Αυγοτάραχο Μεσολογγίου

Το αυγοτάραχο δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα αυγά της μπάφας (έτσι λένε οι ψαράδες το ψάρι μουγίλος). Τα ξεραίνουν αργά και με προσοχή, τα στεγνώνουν, τα αλατίζουν και τα κερώνουν με αληθινό κερί...

ΝΤΕΛΙΚΑΤΕΣΕΝ / DELICATESSEN

Φουά γκρα

Λέξεις-κλειδιά που πρέπει να γνωρίζετε αν θελήσετε να αγοράσετε φουά γκρα: Cru: είναι το ωμό φουά γκρα. Γίνεται φοβερό αν τηγανιστεί ελάχιστα σε δυνατή φωτιά. Frais: το φουά γκρα που βράζεται στον...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ