από
ARGYRIS82
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΡΕΑΤΙΚΑ
ΕΞΟΧΙΚΟ!!
Υλικά:
- 1kg χοιρινό σπάλα
- ½ kg φύλλο κρούστας
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- ½ kg κατεψυγμένα λαχανικά
- 250gr ανθότυρο
- 250gr κεφαλοτύρι
- 250 gr ρεγκατο
- 500 gr γκούντα
- 1 αυγό
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 2 κ.γ. καβουρντισμένο σουσάμι
- ½ ματσάκι άνηθο
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Δυσκολία
μικρή
Κατηγορίες
Είδος
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με τη γέμιση.
Σε μια κατσαρόλα που ζεσταίνουμε στο μάτι τρίβουμε φρέσκο πιπέρι στον πάτο και το αφήνουμε για ένα λεπτό να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτουμε λίγο λάδι στον πάτο (όχι πολύ, γιατί το χοιρινό έχει το λίπος του) και ρίχνουμε μέσα το κρέας τεμαχισμένο σε μέγεθος μικρού καρυδιού. Δεν το τσιγαρίζουμε αλλά το γυρνάμε για πέντε λεπτά μέχρι να "θωρακιστεί", να ασπρίσει δηλαδή απότομα απ' έξω, ώστε να κρατήσει στο εσωτερικό τα ζουμιά του όσο θα μαγειρεύεται.
Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, που έχουμε ψιλοκόψει σε μέγεθος μισού εκατοστού. Σωτάρουμε για πέντε λεπτά και σβήνουμε το φαγητό με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Ρίχνουμε ένα κουταλάκι αλάτι, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο και πολύχρωμο, μισό ποτήρι χλιαρό νερό και το αφήνουμε να βράσει για 20-30 λεπτά. Η σπάλα είναι μαλακό κρέας και δεν χρειάζεται πολύ ώρα βράσιμο.
Οταν το κρέας μαλακώσει προσθέτουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά και τον ανηθο ψιλοκομμένο και το αφήνουμε να βράσει για αλλά 15 λεπτά.
Το ανακατεύουμε ελαφρώς κατά διαστήματα.
Το φαγητό είναι έτοιμο και θα αποτελέσει τη γέμιση στις ατομικές μας φωλίτσες.
Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας και στο πάνω μέρος του, εκεί όπου θα τοποθετήσουμε την γέμιση βάζουμε αλλη μια λωρίδα φύλλου για ενίσχυση, ώστε να μην σπάει από το βάρος [ή να μην κοπεί από την υγρασία]. Στο πάνω μέρος βάζουμε μια κουταλιά από το κρέας με τα λαχανικά και προσθέτουμε λεπτές μακριές φέτες, μια από κάθε τυρί (ανθότυρο, κεφαλοτύρι, ρεγκατο, γκούντα). Πριν το τυλίξουμε ραντίζουμε το φύλλο με λίγο λάδι. Το τυλίγουμε σαν φάκελο. Το κάνουμε μια τούμπα, διπλώνουμε το φύλλο που περισσεύει από αριστερά και δεξιά και συνεχίζουμε να τυλίγουμε μέχρι το τέλος του φύλλου.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος λαδώνουμε τον πάτο και τοποθετούμε κάθε μερίδα σε απόσταση μισού εκατοστού, ώστε να μην ακουμπάνε μεταξύ τους και να ψηθεί καλά το φύλλο και στο πλάι του.
Σπάμε ένα αυγό σε ένα μπολάκι και με ένα πινέλο αλείφουμε από πάνω τα τυλιχτά φύλλα για να κολλησει το σουσάμι και να γίνει το φύλλο μαλακό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και λίγο τριμμένο γκούντα.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ξεκινάμε με τη γέμιση.
Σε μια κατσαρόλα που ζεσταίνουμε στο μάτι τρίβουμε φρέσκο πιπέρι στον πάτο και το αφήνουμε για ένα λεπτό να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτουμε λίγο λάδι στον πάτο (όχι πολύ, γιατί το χοιρινό έχει το λίπος του) και ρίχνουμε μέσα το κρέας τεμαχισμένο σε μέγεθος μικρού καρυδιού. Δεν το τσιγαρίζουμε αλλά το γυρνάμε για πέντε λεπτά μέχρι να "θωρακιστεί", να ασπρίσει δηλαδή απότομα απ' έξω, ώστε να κρατήσει στο εσωτερικό τα ζουμιά του όσο θα μαγειρεύεται.
Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, που έχουμε ψιλοκόψει σε μέγεθος μισού εκατοστού. Σωτάρουμε για πέντε λεπτά και σβήνουμε το φαγητό με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Ρίχνουμε ένα κουταλάκι αλάτι, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο και πολύχρωμο, μισό ποτήρι χλιαρό νερό και το αφήνουμε να βράσει για 20-30 λεπτά. Η σπάλα είναι μαλακό κρέας και δεν χρειάζεται πολύ ώρα βράσιμο.
Οταν το κρέας μαλακώσει προσθέτουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά και τον ανηθο ψιλοκομμένο και το αφήνουμε να βράσει για αλλά 15 λεπτά.
Το ανακατεύουμε ελαφρώς κατά διαστήματα.
Το φαγητό είναι έτοιμο και θα αποτελέσει τη γέμιση στις ατομικές μας φωλίτσες.
Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας και στο πάνω μέρος του, εκεί όπου θα τοποθετήσουμε την γέμιση βάζουμε αλλη μια λωρίδα φύλλου για ενίσχυση, ώστε να μην σπάει από το βάρος [ή να μην κοπεί από την υγρασία]. Στο πάνω μέρος βάζουμε μια κουταλιά από το κρέας με τα λαχανικά και προσθέτουμε λεπτές μακριές φέτες, μια από κάθε τυρί (ανθότυρο, κεφαλοτύρι, ρεγκατο, γκούντα). Πριν το τυλίξουμε ραντίζουμε το φύλλο με λίγο λάδι. Το τυλίγουμε σαν φάκελο. Το κάνουμε μια τούμπα, διπλώνουμε το φύλλο που περισσεύει από αριστερά και δεξιά και συνεχίζουμε να τυλίγουμε μέχρι το τέλος του φύλλου.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος λαδώνουμε τον πάτο και τοποθετούμε κάθε μερίδα σε απόσταση μισού εκατοστού, ώστε να μην ακουμπάνε μεταξύ τους και να ψηθεί καλά το φύλλο και στο πλάι του.
Σπάμε ένα αυγό σε ένα μπολάκι και με ένα πινέλο αλείφουμε από πάνω τα τυλιχτά φύλλα για να κολλησει το σουσάμι και να γίνει το φύλλο μαλακό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και λίγο τριμμένο γκούντα.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Μοσχαράκι με μελιτζάνα και ελιές
Υλικά (για 4-6 άτομα): 1 μεγάλη μελιτζάνα χοντρό αλάτι 1/4 φλιτζ. τσαγιού (60ml) ελαιόλαδο 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (έξτρα) 1 κιλό μοσχάρι τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια (μερίδες) 2 μέτρια ψιλοκομμένα...
Χοιρινό Αντριάννας
Εκτέλεση: 2-3 κιλά χοιρινό 1 ποτήρι του νερού κρασί κόκκινο 1 κουτί μανιτάρια κομμένα σε φέτες αλουμινόχαρτο μερικές ντομάτες και πιπεριές κομμένες σε φέτες λίγο κασέρι αλάτι πιπέρι ρίγανη Εκτέλεση:...
Ζυγούρι κοκκινιστό φούρνου
Υλικά: 1/5 κ. μπριζόλες από ζυγούρι - προβατίνα 8 ντομάτες μέτριες 1 ματσάκι μαϊντανό 2 ποτήρια κοκ. κρασί αλάτι πιπέρι μπαχάρι δαφνόφυλλο ρίγανη ελάχιστο λάδι Εκτέλεση: Τoποθετούμε το κρέας σε ταψί...