από
Ermioni
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
FRANKFURTER KRANZ
Υλικά: Για το κέικ:
- 200 γρ. βούτυρο μαλακό
- 300 γρ. ζάχαρη
- 5 αυγά
- το ξύσμα ενός λεμονιού
- λιγο αλάτι
- 300 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. κορν φλάουρ
- 1 φακελάκι μπέικιν
Για την κρέμα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 και βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ στρόγγυλη.
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη και ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, το ξύσμα, το αλατι, και τα χτυπαμε μεχρι να αφρατέψουν.
Ανακατευουμε το αλεύρι, το κόρν φλάουρ και το μπέικιν και τα κοσκινίζουμε, επειτα τα προσθέτουμε στο μείγμα και χτυπαμε μεχρι να ενωθούν καλα ολα τα υλικα.
Βαζουμε το μείγμα μας στη φόρμα και ψήνουμε για 40 με 50 λεπτα (καντε το τεστ με το μαχαίρι). Το αφήνουμε να κρυώσει.
Καθώς θα ψήνετε το γλυκό, φτιάχνουμε την κρέμα με το γάλα και το άνθος αραβοσίτου και τα 100 γρ. ζάχαρης.
Το αφήνουμε να κρυώσει και το σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα.
Το μαλακό βούτυρο (350 γρ), το χτυπαμε στο μίξερ και προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά την κρύα πλέον κρέμα.
Λιώνουμε το βούτυρο (13 γρ) με την ζάχαρη και αφήνουμε να καραμελώσει, ρίχνουμε το φιλέ αμυγδάλου, μεχρι να καλυφθούν απο την καραμέλα.
Τα απλώνουμε σε μια λαδόκολα να κρυώσουν (αν ενωθουν μεταξυ τους τα σπάμε με τα χερια ή το γουδί).
Κόψτε το γλυκό σε 2 μέρη ετσι ώστε να έχετε 3 παντεσπάνια.
Βάλτε λίγη από την κρέμα σε ένα κορνέ. Αλείψτε το πρωτο παντεσπάνι με κρέμα, βάλτε το δευτερο παντεσπάνι και απλώστε ακόμη μια φορά κρεμα.
Τέλος βάλτε και το τελευταίο παντεσπάνι και καλυψτε το κι αυτό με κρεμα. Όση κρέμα περισέψει την αλείφουμε στο εξωτερικό μέρος του κέικ.
Στολίζουμε με τα καραμελωμένα αμύγδαλα και με το κορνέ κάνουμε ροζέτες τις οποίες στολίζουμε με τα κερασάκια γλασέ.
Αφήνουμε το γλυκό τουλάχιστον 2 ώρες να κρυώσει.
- 1 λίτρο γάλα
- 2 φακελάκια κρέμα άνθος αραβοσίτου για βράσιμο
- 100 γρ. ζάχαρη
- 350 γρ. βούτυρο μαλακό
- 13 γρ. βούτυρο
- 60 γρ. ζάχαρη
- 125 γρ. φιλέ αμυγδάλου
- κερασάκια γλασέ για το στόλισμα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 και βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ στρόγγυλη.
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη και ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, το ξύσμα, το αλατι, και τα χτυπαμε μεχρι να αφρατέψουν.
Ανακατευουμε το αλεύρι, το κόρν φλάουρ και το μπέικιν και τα κοσκινίζουμε, επειτα τα προσθέτουμε στο μείγμα και χτυπαμε μεχρι να ενωθούν καλα ολα τα υλικα.
Βαζουμε το μείγμα μας στη φόρμα και ψήνουμε για 40 με 50 λεπτα (καντε το τεστ με το μαχαίρι). Το αφήνουμε να κρυώσει.
Καθώς θα ψήνετε το γλυκό, φτιάχνουμε την κρέμα με το γάλα και το άνθος αραβοσίτου και τα 100 γρ. ζάχαρης.
Το αφήνουμε να κρυώσει και το σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα.
Το μαλακό βούτυρο (350 γρ), το χτυπαμε στο μίξερ και προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά την κρύα πλέον κρέμα.
Λιώνουμε το βούτυρο (13 γρ) με την ζάχαρη και αφήνουμε να καραμελώσει, ρίχνουμε το φιλέ αμυγδάλου, μεχρι να καλυφθούν απο την καραμέλα.
Τα απλώνουμε σε μια λαδόκολα να κρυώσουν (αν ενωθουν μεταξυ τους τα σπάμε με τα χερια ή το γουδί).
Κόψτε το γλυκό σε 2 μέρη ετσι ώστε να έχετε 3 παντεσπάνια.
Βάλτε λίγη από την κρέμα σε ένα κορνέ. Αλείψτε το πρωτο παντεσπάνι με κρέμα, βάλτε το δευτερο παντεσπάνι και απλώστε ακόμη μια φορά κρεμα.
Τέλος βάλτε και το τελευταίο παντεσπάνι και καλυψτε το κι αυτό με κρεμα. Όση κρέμα περισέψει την αλείφουμε στο εξωτερικό μέρος του κέικ.
Στολίζουμε με τα καραμελωμένα αμύγδαλα και με το κορνέ κάνουμε ροζέτες τις οποίες στολίζουμε με τα κερασάκια γλασέ.
Αφήνουμε το γλυκό τουλάχιστον 2 ώρες να κρυώσει.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...