από
nana12
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΛΑΔΕΡΑ
ΓΕΜΙΣΤΑ
Υλικά:
- 2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες στη μέση και αδειασμενεσ στο μισό με 1 πόντο σάρκας. (πετάξτε τα σπόρια και κρατειστε τη σαρκα για τη γέμιση) η μελιτζάνες αν είναι μικρές μπορεί να μείνουν και ολόκληρες.
- 2 ντομάτες μέτριες αδεασμενες
- δύο πιπεριές μέτριες επίσης αδειασμενες.
- 25-30 αμπελλοφυλλα
- 750 γρ. Κιμά μοσχαρίσιο
- 3/4 φλυτζανας ρύζι μπασμάτι αρωματικό
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- αλάτι πιπέρι
- 3-4 φρυγανιές τριμμένες και ανακατεμένες με ένα κουταλάκι ζάχαρη
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 φλυτζάνι λάδι για τα γεμιδι και 1-2 για ραντισμα των γεμιστών
Εκτέλεση:
Στο μολτι ψιλοκόβω τα γεμιδια από τις μελιτζάνες και τις ντομάτες, το κρεμμύδι και το μαϊντανό και τα προσθέτω στον κιμά με το ρύζι. Προσθέτω αλάτι πιπέρι και λάδι ανακατεύω καλά. Πιάνω ένα ένα τα λαχανικά και τα πασπαλίζω εσωτερικά με το μείγμα της φρυγανιάς και της ζάχαρης. Τα γεμίζω και τα αραδιαζω στο ταψί. Σημαντικό είναι να μην προεξεχουν στο ύψος ωρισμενα και να καίγονται . Για αυτό προτιμούμε τις μέτριες πιπεριές και ντομάτες. Προσθέτω στο ταψί πάνω από τα γεμιστά μιση φλυτζάνα λάδι ακόμη και λιγότερο από μιση φλυτζάνα νερό.Τέλος πασπαλίζω με την υπόλοιπη φρυγανιά με τη ζάχαρη και βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς και αφού βράσουν και μαραθούν μειωνω στους 200.
Ψήνω μεχρι να ροδισουν αλλά όχι να καούν. Ελεγχω μην τυχόν και χρειασθεί νερό αν και οι τομάτες βγάζουν αρκετό χυμό.
Στο μολτι ψιλοκόβω τα γεμιδια από τις μελιτζάνες και τις ντομάτες, το κρεμμύδι και το μαϊντανό και τα προσθέτω στον κιμά με το ρύζι. Προσθέτω αλάτι πιπέρι και λάδι ανακατεύω καλά. Πιάνω ένα ένα τα λαχανικά και τα πασπαλίζω εσωτερικά με το μείγμα της φρυγανιάς και της ζάχαρης. Τα γεμίζω και τα αραδιαζω στο ταψί. Σημαντικό είναι να μην προεξεχουν στο ύψος ωρισμενα και να καίγονται . Για αυτό προτιμούμε τις μέτριες πιπεριές και ντομάτες. Προσθέτω στο ταψί πάνω από τα γεμιστά μιση φλυτζάνα λάδι ακόμη και λιγότερο από μιση φλυτζάνα νερό.Τέλος πασπαλίζω με την υπόλοιπη φρυγανιά με τη ζάχαρη και βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς και αφού βράσουν και μαραθούν μειωνω στους 200.
Ψήνω μεχρι να ροδισουν αλλά όχι να καούν. Ελεγχω μην τυχόν και χρειασθεί νερό αν και οι τομάτες βγάζουν αρκετό χυμό.
Γεμιστά λαδερά
Υλικά για 6 άτομα: 6 ντομάτες μεγάλες 6 πιπεριές μεγάλες 3 πατάτες 500 γρ. κρεμμύδια ψιλ/να 1 1/2 φλ. ρύζι 2 φλ. ελαιόλαδο 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλ/νο λίγο άνηθο ψιλ/νο αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Κόβουμε...
Μελιτζάνες γεμιστές με πιπεριές
Υλικά: 8 μελιτζάνες μακριές τσακώνικες 1 κιλό πιπεριές, ροδέλες 3 κρεμμύδια, φέτες 4 σκελ. σκόρδο ψιλ/νες 1 1/2 κιλό ντομάτα ψιλ/νη 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλ/νο αλάτι, πιπέρι 1 φλ. λάδι & λάδι για το...
Αγκινάρες Προβανσιάλ
(προετοιμασία 10'. ψήσιμο 25', κρασί ροζέ ή κόκκινο) Υλικά για 4 άτομα: 8 μικρές αγκινάρες 8 μικρά κρεμμυδάκια 2 ντομάτες σε φέτες χωρίς φλούδα και σπόρους χυμό 2 λεμονιών 1 σκελ. σκόρδου 3-4 κουτ....