ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Υλικά (για ταψί Νο 38 ή 40):
- 30 κουτ.σούπας γεμάτες καρύδι
- 20 αβγά
- 20 κουτ.σούπας τριμμένη φρυγανιά (ή 10 κουτ.σούπας τριμμένη φρυγανιά και 10 κουτ.σούπας σιμιγδάλι ψιλό)
- 20 κουτ.σούπας ζάχαρη
- ½ φλυτζ. του καφέ κονιάκ
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- ξύσμα ενός λεμονιού
- χυμό μισού λεμονιού
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
Για το σιρόπι:
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!
- 4 ποτήρια του νερού νερό
- 4 ποτήρια του νερού ζάχαρη
- Χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών σφιχτή μαρέγκα.
- Χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη σε άλλο μπωλ (να παίρνει δηλ. το μείγμα να ασπρίζει) και προσθέτουμε σιγά-σιγά το τριμμένο παξιμάδι (ή το μείγμα παξιμαδιού- σιμιγδαλιού), το ξύσμα, το χυμό του λεμονιού, το κονιάκ μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα (η σόδα δε διαλύεται εντελώς), την κανέλα και το γαρύφαλλο. Στο σημείο αυτό σταματάμε να χρησιμοποιούμε
το μίξερ.
- Προσθέτουμε στο μείγμα τη μαρέγκα τμηματικά ανακατεύοντας ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ και ανασηκώνοντας το μείγμα από κάτω προς τα
πάνω (εδώ έγκειται ο βαθμός δυσκολίας της συνταγής).
- Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο και πασπαλισμένο με τριμμένο παξιμάδι ταψί.
- Ψήνουμε χαμηλά στο φούρνο (που είναι ήδη προθερμασμένος στους 200ο C), ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, για 40 - 45 λεπτά. Μετά τα 15 πρώτα λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C).
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς.
- Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 8 λεπτά (το χρόνο τον μετράμε απο τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός).
- Περιχύνουμε το γλυκό με το καυτό σιρόπι. Το χρησιμοποιούμε όλο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...