ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΚΑΖΑΝ ΝΤΙΜΠΙ
Υλικά:
- 1 λίτρο γάλα (κατά προτίμηση Όλυμπος ή Αμερικάνικης
γεωργικής σχολής)
- 75 έως 100 γραμ. νισεστέ
- 1 ή 2 δόσεις βανίλιας
- 10 έως 30 γραμ. ροδόνερο αναλόγως πόσο άρωμα και γεύση
θέλετε να έχει το γλυκό σας, εγώ βάζω την μικρότερη ποσότητα
- ζάχαρη λευκή όση θέλετε, εγώ για κάθε λίτρο γάλατος βάζω 1/4
του φλυτζανιού
- ζάχαρη ακατέργαστη από ζαχαροκάλαμο, χρησιμοποιώ αυτή της
"Φύσης"
- ένα μικρό αλουμινένιο ταψί διαστάσεων 20Χ30Χ4 εκ. περίπου ή και
λίγο μεγαλύτερο δεν θυμάμαι ακριβώς τις διαστάσεις του δικού
μου
Εκτέλεση:
- Αλείφετε καλά τον πάτο από το ταψί με ένα πινέλο με
βούτυρο.
- Στη συνέχεια, ρίχνετε ποσότητα ακατέργαστης ζάχαρης έτσι ώστε
να κολλήσει πάνω στο βούτυρο σε όλο τον πάτο του ταψιού.
- Την βάζετε στον φούρνο στο γκριλ μέχρι να καεί (να καραμελώσει)
και το βγάζετε να κρυώσει.
- Διαλύετε καλά το νισεστέ στο 1/3
του γάλακτος (εγώ τα χτυπώ στο μίξερ), τις βανίλιες, τη λευκή ζάχαρη
και το ροδόνερο.
- Ταυτόχρονα, ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία το υπόλοιπο γάλα
και προσθέτετε το παραπάνω μείγμα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να
πήξει αρκετά.
- Ρίχνετε το μείγμα μέσα στο ταψί με την καμμένη ζάχαρη. Το μείγμα
θα πρέπει να έχει κρυώσει (να έχει στερεοποιηθεί η ζάχαρη για να μην
αναμιχθούν τα υλικά) και βάζετε το ταψάκι χαμηλά στον φούρνο όπου
το ψήνεται στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
- Το αφήνετε να κρυώσει βάζοντας το ταψάκι μέσα σε κρύο νερό και
το βάζετε στο ψυγείο.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...