ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΣΕ ΠΗΛΙΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

 

Υλικά:
  • 1 κιλό μοσχάρι (ότι κομμάτι παίρνετε συνήθως για κοκκινιστό)
  • 4 πατάτες
  • 4 καρότα κομμένα μικρά κυβάκια
  • 1 pummaro (ή φρέσκια τομάτα και λίγο πελτέ)
  • ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι αρακάς
  • 300 γραμ. κεφαλογραβιέρα αλμυρή κομμένη (προτείνω Αμφιλοχίας)
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
Εκτέλεση:
  • Κόβουμε το μοσχάρι μπουκίτσες, βάζουμε το λάδι να κάψει και το σοτάρουμε.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες ή το pummaro και αφήνουμε τσιγαριστούν για λίγο.
  • Προσθέτουμε νερό (και τον πελτέ αν έχουμε χρησιμοποιήσει φρέσκια τομάτα) αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε μια πρέζα ζάχαρη και την κανέλα.
  • Το αφήνουμε να βράσει έως ότου γίνει το κρέας (αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό) συνολικά γύρω στις 4 ώρες.
  • Στις 3 ώρες περίπου προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες μικρές μπουκιές (όπως στο ψητό κοτόπουλο) και τα καρότα.
  • Στις 3 ½ ώρες αφαιρούμε το ξύλο κανέλας, ρίχνουμε τον αρακά και τον αφήνουμε να βράσει. Εδώ θέλει προσοχή, όταν ρίξουμε τον αρακά το νερό πρέπει να είναι τόσο ώστε μόλις βράσει να έχει μείνει μια παχύρευστη σάλτσα. Αν το κρέας έχει πολύ νερό, το αφήνουμε να το πιεί πριν ρίξουμε τον αρακά.
  • Μόλις γίνει, το ρίχνουμε σε βαθύ πήλινο σκεύος, το σκεπάζουμε με τη κεφαλογραβιέρα κομμένη σε λεπτές φέτες και το βάζουμε στο φούρνο ώσπου να λιώσει το τυρί.
Στα παιδικά μας χρόνια, αυτό το φαγητό το ονομάζαμε «μπαλάκια». Παρότι δεν είχαμε φιλίες με τον αρακά (όπως τα περισσότερα παιδιά) στη συγκεκριμένη συνταγή δεν έμενε μπαλάκι ούτε για δέιγμα...

Kαλή όρεξη!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Γεμιστά με ρύζι

Υλικά για 4 άτομα 4 ντομάτες μεγάλες, σφιχτές και ώριμες 4 κολοκύθια 4 πιπεριές φλάσκες (ή 4 μελιτζάνες φλάσκες) 1 ματσάκι μαϊντανό 8 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα (υπολογίστε 1 φλυτζανάκι ρύζι...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας

Υλικά (για 4 άτομα) 1/3 κούπας λάδι ή βούτυρο 4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί 1/2 κούπα ζωμού κότας 1/2 κούπα μουστάρδα ντιζόν 1/4 κρέμα γάλακτος 1 κουταλάκι κορν φλάουρ...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Αρνάκι γιαχνί

Εχουμε και λέμε (για 4 άτομα): Τσιγαρίζετε στην κατσαρόλα δυο μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα και 1-2 σκελίδες σκόρδο (σε ελαιόλαδο παρακαλώ, οχι σπορέλαια και μαργαρίνες!), και ρίχνετε απο πάνω μισό...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ