Εκτέλεση
- Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Κάνετε μια τρύπα στη μέση του και ρίχνετε μέσα σε αυτή το αλάτι, τη μαγιά και μισό ποτήρι χλιαρό νερό. Ανακατεύετε.
- Προσθέτετε τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
- Πλένετε καλά και στεγνώνετε τη σταφίδα (άσπρη και μαύρη). Προσθέτετε τη σταφίδα στη ζύμη και ζυμώνετε ώστε να απλωθεί παντού. Κάνετε τη ζύμη σας μια μπάλα, τη βάζετε σε μια λεκανίτσα και την τοποθετείτε κοντά σε φωτιά (κάτω από το φούρνο ή σε μια κουβέρτα).
- Γυρίζετε τη λενίτσα από όλες τις μεριές ώστε να ζεσταθεί το ίδιο παντού.
- Οταν φουσκώσει καλά η ζύμη, την πλατύνετε με τον πλάστη σε τρίτο του μεγέθους της.
- Χτυπάτε τον κρόκο αβγού, τον αραιώνετε με λίγο νερό και αλείφετε με αυτό τη ζύμη.
- Το βάζετε στο φούρνο και το αφήνετε να ψηθεί όπως το ψωμί.
Σερβίρετε κρύο και κρατάει πολύ καιρό.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...