από
nefelisofou
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ
Υλικά:
- 1 ποτήρι λάδι [ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο]
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ή ακόμα και πορτοκολάδα με ανθρακικό
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αμμωνία
- 1 κ.γ. σόδα
- 1κ.γ. κανέλα
- 1 κιλό αλεύρι περίπου
- μπόλικο σουσάμι
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε με σύρμα το λάδι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τον χυμό, την αμμωνία, τη σόδα και την κανέλα.
Στο μισό αλεύρι ανακατεύουμε το μπέικιν και το προσθέτουμε στο μίγμα κι ανακατεύω καλά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι λίγο- λίγο και ανακατεύουμε χωρίς να ζυμώσουμε πολύ μέχρι να έχουμε μια μάλλον μαλακή ζύμη.
Παίρνουμε λίγη ζύμη και φτιάχνουμε κοτσιδούλες λεπτές, τις τυλίγουμε στο σουσάμι και τοποθετούμε σε πολύ ελαφρά λαδωμένη λαμαρίνα ή ταψί σε απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 20-25 λεπτά.
Σημ.: γίνονται πολλά κουλουράκια με τη δόση αυτή γιατί πρέπει να τα κάνουμε όσο πιο λεπτά μπορούμε.
Ανακατεύουμε με σύρμα το λάδι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τον χυμό, την αμμωνία, τη σόδα και την κανέλα.
Στο μισό αλεύρι ανακατεύουμε το μπέικιν και το προσθέτουμε στο μίγμα κι ανακατεύω καλά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι λίγο- λίγο και ανακατεύουμε χωρίς να ζυμώσουμε πολύ μέχρι να έχουμε μια μάλλον μαλακή ζύμη.
Παίρνουμε λίγη ζύμη και φτιάχνουμε κοτσιδούλες λεπτές, τις τυλίγουμε στο σουσάμι και τοποθετούμε σε πολύ ελαφρά λαδωμένη λαμαρίνα ή ταψί σε απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 20-25 λεπτά.
Σημ.: γίνονται πολλά κουλουράκια με τη δόση αυτή γιατί πρέπει να τα κάνουμε όσο πιο λεπτά μπορούμε.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...