από
gianna
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΨΗΤΟ ΜΕ ΚΑΡΙ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ
Υλικά:
- 1 μεγάλο κουνουπίδι ή 2 μικρά σε μπουκέτα
- χοντρό αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 1/4 φλυτζ. ελαιόλαδο
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 3 σκελίδες σκόρδο κομματιασμένες στη μέση κατά μήκος
- 2 κ.γ. κάρι ή όσο θέλετε
- 1/2 φλυτζ. ελιές πράσινες τσακιστές χωρίς κουκούτσι
- λάδι με άρωμα λεμόνι ή φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε μεγάλο μπολ βάλτε αλάτι και πιπέρι στο κουνουπίδι και ανακατέψτε με τα χέρια πάει παντού. Προσθέστε το 1/3 φλυτζ. ελαιόλαδο πάνω στο κουνουπίδι και ανακατέψτε να πάει παντού.
Απλώστε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόχαρτο και ψήστε μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει, 35 λεπτά περίπου. Στα μισά του ψησίματος γυρίστε την λαμαρίνα το πίσω μπρός. Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσει λίγο.
Ενώ το κουνουπίδι ψήνετε,σε μικρή κατσαρόλα ανακατέψτε το ξύσμα λεμονιού,το σκόρδο, το κάρι και το υπόλοιπο λάδι και βάλτε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει βράση και το σκόρδο να μαλακώσει. Βγάλτε από την φωτιά και αφήστε να κρυώσει λίγο και λιώστε στο μπλέντερ.
Μεταφέρετε το κουνουπίδι σε απλωτή πιατέλα και περιχύνετε με το μίγμα λάδι-σκόρδο και ανακατέψτε με τα χέρια να αλειφτούν καλά τα μπουκετάκια. Με το κουτάλι πασπαλίστε από πάνω με τις ελιές και ανακατέψτε καλά. Δοκιμάστε και διορθώστε την γεύση. Πριν από το σερβίρισμα περιχύστε με όσο λεμόνι θέλετε.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε μεγάλο μπολ βάλτε αλάτι και πιπέρι στο κουνουπίδι και ανακατέψτε με τα χέρια πάει παντού. Προσθέστε το 1/3 φλυτζ. ελαιόλαδο πάνω στο κουνουπίδι και ανακατέψτε να πάει παντού.
Απλώστε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόχαρτο και ψήστε μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει, 35 λεπτά περίπου. Στα μισά του ψησίματος γυρίστε την λαμαρίνα το πίσω μπρός. Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσει λίγο.
Ενώ το κουνουπίδι ψήνετε,σε μικρή κατσαρόλα ανακατέψτε το ξύσμα λεμονιού,το σκόρδο, το κάρι και το υπόλοιπο λάδι και βάλτε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει βράση και το σκόρδο να μαλακώσει. Βγάλτε από την φωτιά και αφήστε να κρυώσει λίγο και λιώστε στο μπλέντερ.
Μεταφέρετε το κουνουπίδι σε απλωτή πιατέλα και περιχύνετε με το μίγμα λάδι-σκόρδο και ανακατέψτε με τα χέρια να αλειφτούν καλά τα μπουκετάκια. Με το κουτάλι πασπαλίστε από πάνω με τις ελιές και ανακατέψτε καλά. Δοκιμάστε και διορθώστε την γεύση. Πριν από το σερβίρισμα περιχύστε με όσο λεμόνι θέλετε.
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί τηγανητοί
Υλικά (για 4 άτομα) 20 κολοκυθοανθοί μεγάλοι (ολόφρεσκα λουλούδια από κολοκύθια) 200 γραμ. φέτα τριμμένη 100 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη μαϊντανό ψιλοκομμένο λάδι για τηγάνισμα 2 αυγά Υλικά για το...