ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥΠΕΣ
ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ ΓΚΡΑΤΙΝΕ
Υλικά (για 4 άτομα):
- 4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες κατά προτίμηση σε πολυμίξερ (για να μη βαρεθείτε πριν αρχίσετε)
- 50 γραμ. βούτυρο
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1.75 lt. νερό
- 3 κύβοι βοδινού
- Φέτες μπαγκέτας (ψωμιού) κομμένες σε μέτριο πάχος και αρκετές ώστε να καλύψουν τα πυρέξ (για τα οποία θα σας πούμε πιο κάτω)
- 100 γραμ. τυριά χοντροκομμένα (διαλέξτε κάποια από αυτά που λιώνουν εύκολα και ωραία όπως π.χ. έμμενταλ, τσένταρ, κλπ. Οπωσδήποτε βάλτε τουλάχιστον 2 είδη)
- Λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Κλειδιά
Εκτέλεση:
Με τις σούπες συνήθως δεν πίνουμε κρασί αλλά στην περίπτωση αυτή θα κάνουμε μια εξαίρεση . Ένα λευκό κρασί και μάλιστα παλαίωσης (κάποιο fume όπως η Καλλίστη) δένει ωραία με το φαγητό και ολοκληρώνει τη γευστική αρμονία.
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν ελαφρό χρώμα ανακατεύοντας διαρκώς (η εστία σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, στο 3, για 40' περίπου) προσθέτουμε τη ζάχαρη και ελάχιστο αλάτι . Ρίχνουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε την ανάμιξη μέχρι το μίγμα των κρεμμυδιών να ροδίσει χωρίς όμως να καεί και να πάρει άσχημο χρώμα .
- Σε ξεχωριστό σκεύος βράζουμε το νερό και διαλύουμε μέσα σε αυτό τους κύβους. Τον ζωμό αυτό τον ρίχνουμε μέσα στο μείγμα με τα κρεμμύδια. Καπακώνουμε το σκεύος και το αφήνουμε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για 30'.
- Σε ατομικά βαθιά πυρεξάκια (γιουβετσάκια) βάζουμε λίγο από το τριμμένο τυρί στον πάτο και προσθέτουμε τη σούπα ως λίγο πάνω από τη μέση. Καλύπτουμε την επιφάνεια του πυρέξ με τις φέτες του ψωμιού σε μία στρώση. Προσθέτουμε σούπα ως λίγο κάτω από τα χείλη και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια. Τα περνάμε από το γκριλ μέχρι να ροδίσουν.
Με τις σούπες συνήθως δεν πίνουμε κρασί αλλά στην περίπτωση αυτή θα κάνουμε μια εξαίρεση . Ένα λευκό κρασί και μάλιστα παλαίωσης (κάποιο fume όπως η Καλλίστη) δένει ωραία με το φαγητό και ολοκληρώνει τη γευστική αρμονία.
Κοτόσουπα Αυγολέμονο (Του Πετεινού το Ζουμί)
Υλικά: (Για 4 η 6 άτομα, ανάλογα με την όρεξη σας) 1 κοτόπουλο (κόκκορας, κότα, ο,τι θέλετε) 1 κρεμμύδι 6-8 πατάτες μέτριες 6-8 καρότα μαϊντανό 200 γραμ. κριθαράκι 2 αυγά τον χυμό ενός λεμονιού...
Φακές σούπα
Υλικά ½ κιλό φακές (ψιλές ή χοντρές ανάλογα την προτίμησή σας) 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 1 ποτήρι νερού ντοματοχυμό 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο αλάτι 4-5 κόκκοι μαύρο χοντρό...
Ρεβίθια και άλλα
Υλικά (για τέσσερα άτομα): 1 κιλό ρεβίθια 1 κρεμμύδι μεγάλο 1 κούπα ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι 1/4 κύβο ζωμού λαχανικών (προαιρετικά) Σόδα (σκόνη) Εκτέλεση: Κατ'αρχήν τα ρεβίθια πρέπει οπωσδήποτε να...