ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΟΣΠΡΙΑ
ΛΟΥΒΙ ΜΕ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑ

 

Υλικά:
  • 3 φλιτζάνια φασόλια μαυρομάτικα (λουβιά)
  • ένα μεγάλο λάχανο (δεν ξέρω πως το λένε στην κοινήν ελληνικήν, νομίζω μούσμουλο; αν ξέρει κάποιος να βοηθήσει. Είναι αυτό που χρησιμοποιείται και στους ντολμάδες).
  • αλάτι
  • λεμόνι και ελαιόλαδα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
  • Βάζουμε τα φασόλια να μουλιάσουν στο νερό για 12 ώρες.
  • Πλένουμε, βάζουμε να βράσουν για 40 λεπτά (μέχρι να είναι ψημένα σχεδόν), άλλάζουμε το νερό με ζεστό νερό (να καλύψει τα φασόλια)
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τα λάχανα κομμένα κομμάτια, ανακατευούμε και αφήνουμε να τελειώσει το ψήσιμο προσθέτοντας πολύ λίγο αλάτι.
  • Θα σερβίρουμε τα φασόλια με τα λάχανα χωρίς το ζουμί τους και θα προσθέσουμε ωμό ελαιόλαδο, λεμόνι και αλάτι. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό
Συνοδεύεται με ελιές και ρέγγα.

ΟΣΠΡΙΑ

Αφρικάνικες Φακές

Υλικά: 1 πακέτο φακές (τις καθαρίζετε εννοείται από τυχόν ξένα σώματα) 3 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες) 2 κρεμμύδια (κομμένα σε μέτρια κομμάτια) ½ κιλό μπέικον ή περισσότερο για εντονότερη γεύση...

ΟΣΠΡΙΑ

Φακόρυζο (Παραδοσιακό Δωδεκανήσου)

Υλικά: 3 φλ. φακές 1 φλ. ρύζι ½ φλ. παρθένο ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι ψιλ/νο αλάτι, πιπέρι λίγο μαϊντανό ψιλ/νο Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές. Τις βράζουμε και μόλις μαλακώσουν τις...

ΟΣΠΡΙΑ

Φακές σαλάτα

Υλικά: 1 κούπα φακές 1 κούπα άγριο ρύζι (ή καστανό αν δε βρείτε) 2-3 κλαδάκια σέλινο ψιλοκομμένο 1 καρότο τριμμένο μερικές μαύρες ελιές 2 κουταλιές λάδι 1 κουταλιά ξίδι 1 κουταλάκι μουστάρδα αλάτι...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ