Για τη γέμιση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο στον αέρα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Τρίβουμε το βούτυρο. Συνεχίζουμε μέχρι το βουτύρο να έχει τριφτεί καλά μέσα στο αλεύρι, ρίχνουμε και την ζάχαρη.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά μαζί το γάλα, το ξύσμα λεμονιού, εκχύλισμα βανίλιας και το αυγό. Δημιουργούμε μια λακούβα στο κέντρο των ξηρών συστατικών και ρίχνουμε μέσα τα υγρά.
Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ζύμη, την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία, απαλή και εύπλαστη.
Ανοίγουμε σε πάχος 1,5 εκατοστό και κόβουμε 5 εκατοστά κύκλους. Τοποθετούμε σε ταψιά με λαδόκολλα αραιά μεταξύ τους.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Βάζουμε τη μαρμελάδα, χυμό λεμονιού, εκχύλισμα αμυγδάλου και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι η μαρμελάδα να λιώσει, ανακατεύοντας συνεχώς.
Αφού βγάλουμε τα μπισκότα και έχουν κρυώσει, βάζουμε στο εσωτερικό των μισών μπισκότων μαρμελάδα, στα άλλα μισά σαντιγύ και τα κολλάμε μεταξύ τους.
Τέλος τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
- 2 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα
- 1 κ.σ. νερό
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 2 σταγόνες εκχύλισμα αμυγδάλου (προαιρετικά)
- 75 ml κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο στον αέρα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Τρίβουμε το βούτυρο. Συνεχίζουμε μέχρι το βουτύρο να έχει τριφτεί καλά μέσα στο αλεύρι, ρίχνουμε και την ζάχαρη.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά μαζί το γάλα, το ξύσμα λεμονιού, εκχύλισμα βανίλιας και το αυγό. Δημιουργούμε μια λακούβα στο κέντρο των ξηρών συστατικών και ρίχνουμε μέσα τα υγρά.
Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ζύμη, την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία, απαλή και εύπλαστη.
Ανοίγουμε σε πάχος 1,5 εκατοστό και κόβουμε 5 εκατοστά κύκλους. Τοποθετούμε σε ταψιά με λαδόκολλα αραιά μεταξύ τους.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Βάζουμε τη μαρμελάδα, χυμό λεμονιού, εκχύλισμα αμυγδάλου και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι η μαρμελάδα να λιώσει, ανακατεύοντας συνεχώς.
Αφού βγάλουμε τα μπισκότα και έχουν κρυώσει, βάζουμε στο εσωτερικό των μισών μπισκότων μαρμελάδα, στα άλλα μισά σαντιγύ και τα κολλάμε μεταξύ τους.
Τέλος τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...