ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΡΑΒΑΝΙ

 

Η συνταγή για το παραδοσιακό ραβανί. Νοστιμότατο, ζουμερό και ταιριάζει πολύ με παγωτό και γλυκό κουταλιού!

4.0 αστέρια από 3 σεφ.

Προετοιμασία: 25 λεπτά | Μαγείρεμα: 40 λεπτά | Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά (για 10 μερίδες):

Για τη ζύμη:
  • 6 μεγάλα αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 κ.σ. γάλα
  • 1 κούπα τριμμένο αμύγδαλο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
  • λίγο βούτυρο για το ταψί
Για το σιρόπι:
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 3 κούπες νερό
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • 1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση:

Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα κρατάτε κατά μέρος.

Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το γάλα, το σιμιγδάλι, το αμύγδαλο, το αλεύρι, τη βανίλια, το μπέικιν και αν θέλετε ξύσμα λεμονιού. Προσθέτετε τη μαρέγκα και ανακατεύετε απαλά με ξύλινο κουτάλι, προς μια κατεύθυνση να ενσωματωθεί.

Αδειάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι, περίπου 28 εκ., και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά. Το βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει.

Βράζετε τα υλικά για το σιρόπι 7 - 8 λεπτά. Περιχύνετε το γλυκό με το ζεστό σιρόπι και αφήνετε να κρυώσει.

Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε με παγωτό καϊμάκι ή γλυκό κουταλιού βύσσινο.

ΓΛΥΚΑ

Στρούντελ με καρύδια

Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...

ΓΛΥΚΑ

Χαλβάς με σιμιγδάλι

Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...

ΓΛΥΚΑ

Μπαμπάς

Υλικά: 5 αυγά 1 ποτήρι ζάχαρη ½ ποτήρι νερού αλεύρι 1 μπέκιν πάουντερ 1 βανίλια 1 σαντιγί γκαρνί (προαιρετικά για γαρνίρισμα) Για το σιρόπι:3 ποτήρια ζάχαρη 3 ποτήρια νερό Εκτέλεση: Χτυπάμε τα...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ