ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
ΡΑΒΙΟΛΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

Υλικά (για τη ζύμη):
  • 400 γρ. αλεύρι
  • 4 αβγά
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας λάδι
  • λίγο χλιαρό νερό
  • αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
Υλικά (για τη γέμιση):
  • 300 γρ. φιλέτο κοτόπουλο
  • 150 γρ. ζαμπόν κότας καπνιστό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 30 γρ. βούτυρο
  • λίγο ξύσμα λεμονιού
  • λίγο άσπρο κρασί
  • 1 αβγό
  • αλάτι και άσπρο πιπέρι
  • σάλτσα ντομάτας (εγώ προτιμώ με άρωμα βασιλικού)
Εκτέλεση (για τη ζύμη):
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μπολ.
  • Χτυπάμε τα αβγά με το λάδι και το αλάτι.
  • Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνουμε το μείγμα του αβγού.
  • Ζυμώνουμε σε σφιχτή ζύμη προσθέτοντας αν χρειαστεί νερό.
  • Κάνουμε μπάλα, την αλείφουμε με λάδι και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 30 λεπτά.
Εκτέλεση (για τη γέμιση):
  • Κόβουμε το φιλέτο του κοτόπουλου σε πολύ μικρούς κύβους.
  • Ψιλοκόβουμε το ζαμπόν και το κρεμμύδι.
  • Λιώνουμε το σκόρδο και κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες.
  • Σοτάρουμε το κοτόπουλο και το ζαμπόν στο βούτυρο.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε μπόλικο αλάτι και άσπρο πιπέρι.
  • Προσθέτουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού, ανακατεύουμε και τηγανίζουμε για λίγο.
  • Προσθέτουμε κρασί και μόλις εξατμιστεί τα κατεβάζουμε από την φωτιά.
  • Χτυπάμε το αβγό και όταν το μείγμα μας κρυώσει το προσθέτουμε και ανακατεύουμε.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Με πινέλο περνάμε πάνω στο ένα φύλλο νερό, έτσι ώστε να σχηματίσουμε τετράγωνα. Στο κέντρο κάθε τετραγώνου τοποθετούμε ένα κουταλάκι από τη γέμισή μας. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και πιέζουμε λίγο ανάμεσα στα «βουναλάκια» της γέμισης για να κολλήσουν τα φύλλα.
  • Κόβουμε σε τετράγωνα με ροδάκι κατά προτίμηση δαντελωτό. Τα αφήνουμε για μισή ώρα και στη συνέχεια τα βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
  • Σε περίπου 10 λεπτά είναι έτοιμα. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και αφού στραγγίξουν τα σερβίρουμε αμέσως με σάλτσα ντομάτας.

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Μακαρόνια ογκρατέν

Υλικά (για 6 άτομα): ½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο 4 κουταλιές σούπας αλεύρι 3 φλιτζάνια τσαγιού φρέσκο γάλα 2 φλιτζάνια τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα αλάτι, πιπέρι, πάπρικα 1 μέτριο...

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Μακαρόνια με κιμά

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ (3-4 άτομα) ΥΛΙΚΑ 1/2 πακέτο μακαρόνια 1 τριμμένη ντομάτα ή ανάλογο πελτέ 1/4 κιμά (μοσχαρίσιο, χοιρινό ή ανάμεικτο) 5 ποτήρια νερό 2 φλιτζάνια του καφέ λάδι 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι...

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Σπαγγέτι καρμπονάρα

Υλικά: 1/2 κιλό σπαγέτι βρασμένα σε αλατισμένο νερό 1/4 μπέικον μακρόστενο ψιλοκομμένο 1/4 ζαμπόν ψιλοκομένο ή 1/2 ZWANN τριμμένο 1/4 GOUDA τριμμένο 1/4 KERRYGOLD τριμμένο 1 κρέμα γάλακτος (μεσαίο...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ