από papandreadis

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΓΩΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

 

Υλικά:
  • 250 ml κρέμα γάλακτος (μεγάλη διαφορά κάνουν οι φρέσκες κρέμες 30% στον πλαστικό κεσέ με κοντινή ημερομηνία λήξεως που έχει η μεγάλη γαλλική αλυσίδα super market ή η αλυσίδα με τα πρώτα γράμματα του Αλφάβητου. ΠΡΟΣΟΧΗ: θα τις βρείτε μονο στα μεγάλα καταστήματα τους)
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ
  • 1/2 κουτί γάλα ζαχαρούχο
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη (μπορείτε να αυξομειώσετε τη δόση ζάχαρης ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλετε)
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 2 κ.σ. μερέντα.
  • 3 σφηνάκια λικέρ Τέττερη μανταρίνι (θα το βρείτε στα παραπάνω super market)
  • κουβερτούρα σοκολάτα γάλακτος (στρογγυλά κομματάκια)
Εκτέλεση:

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ με τη μισή ποσότητα ζάχαρης για 30 δευτερόλεπτα μόνο (δεν πρέπει να φουσκώσει καθόλου) και τη βάζουμε σε ξεχωριστό δοχείο.

Βάζουμε τώρα στον κάδο του μίξερ το ζαχαρούχο γάλα, το εβαπορέ, το κακάο(ΣΥΜΒΟΥΛΗ: περάστε πρώτα το κακάο από μικρό σουρωτήρι ώστε μην έχει σκληρούς σβώλους) και τέλος προσθέτουμε τη μερέντα και την υπόλοιπη ζάχαρη.

Ανακατεύουμε τα υλικά για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα (ΣΥΜΒΟΥΛΗ: επειδή το κακάο δημιουργεί στην αρχή σκόνη πριν ενσωματωθεί στο υγρό μείγμα μπορούμε να το ανακατέψουμε πρώτα με το χέρι, με το ανάλογο εργαλείο χειρός).

Στο μείγμα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύουμε όλα μαζί για λίγο. Στο σημείο αυτό δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν θέλουμε λίγη ακόμη ζάχαρη.

Το μείγμα μένει στο ψυγείο να κρυώσει για 4-6 ώρες και στη συνέχεια μπαίνει στην παγωτομηχανή (ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Όσες φορές προσπάθησα χωρίς παγωτομηχανή το παγωτό περιείχε κομματάκια πάγου που προκαλούνταν από την ψύξη χωρίς την ανάδευση. Επειδή δε οι παγωτομηχανές πωλούνται πλέον παντού και σε πολύ χαμηλές τιμές συμβουλεύω αυτούς που τους αρέσει το καλό παγωτό - σαν αυτό που δοκιμάζουν στα καλά ζαχαροπλαστεία, να προμηθευτούν μιά και θα με θυμηθούν αφού θα αποσβέσουν άμεσα).

Μετά από 10 λεπτά ανάδευσης στην παγωτομηχανή προσθέτουμε το λικέρ και μετά λίγα κομματάκια σοκολάτας γάλακτος.

Μετά από 30-40 λεπτά ανάδευσης το παγωτό είναι έτοιμο να μπει στο τάπερ και στην κατάψυξη για 8 ώρες, οπότε και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

MORFAT Creamy

Το MORFAT Creamy είναι φυτικό προϊόν που αντικαθιστά τη σαντιγί, είναι φτιαγμένη από άπαχο γάλα και φυτικά λιπαρά και δεν έχει συντηρητικά. Είναι συσκευασμένη σε μεταλλικό δοχείο, με ειδικό καπάκι...

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Πόσο καιρό διατηρείται ένα τυρί

Τα μαλακά τυριά πρέπει να τρώγονται σχεδόν αμέσως μετά την αγορά τους. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο σκληρό είναι ένα τυρί, τόσο περισσότερο διατηρείται φρέσκο. Αλλά να θυμάστε πως το τυρί...

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Φορμαέλλα Παρνασσού

Η φορμαέλλα είναι παραδοσιακό ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μείγματα αυτών, στην περιοχή της Αράχωβας Παρνασσού. Είναι σκληρό τυρί, με πικάντικη γεύση και πλούσιο...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ