από
nikos.zarabellas
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ ΜΗΛΟΥ
Υλικά:
- 1 φύλλο σφολιάτας (κατεψυγμένο)
- 4-5 μήλα διάφορα (1 κίτρινο, 2 κόκκινα, 2 πράσινα) κομμένα σε κύβους
- 2-3 μεγάλες κουταλιές βιτάμ
- 2-3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
- 1 χούφτα σταφίδες ξανθές
- 1 χούφτα καρύδια χοντροκομμένα
- κανέλα
- ελάχιστο γαρύφαλλο
- λίγο κονιάκ
Εκτέλεση:
Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το βιτάμ και τη ζάχαρη να λιώσουν και να ανακατευτούν. Ρίχνουμε τα μήλα και τα ανακατεύουμε ελαφρά να μαλακώσουν(όχι να λιώσουν). Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια, τα μπαχαρικά και το κονιάκ και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να εξατμιστεί το κονιάκ. Αφήνουμε στην άκρη να μισοκρυώσει.
Σε ένα πυρέξ ή ταψάκι απλώνουμε τη σφολιάτα. Βάζουμε στη μέση (κατά μήκος της σφολιάτας) τη γέμιση, κόβουμε τη γύρω γύρω σφολιάτα σε λωρίδες, διπλώνουμε τις δύο άκρες και αρχίζουμε να πλέκουμε τις λωρίδες.
Εγώ τη φτιάχνω με αυτόν τον τρόπο. Αν πάλι δεν σας αρέσει, μπορείτε απλά να τη διπλώσετε όπως θέλετε, αλλά να κάνετε κάποιες τρύπες στην πάνω μεριά να φεύγουν οι ατμοί.
Ψήνουμε πάντα σε προθερμασμένο φούρνο, 200 βαθμούς, με αέρα περίπου 15-20 λεπτά.
Όταν βγει από το φούρνο, πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα, κόβουμε και σερβίρουμε.
Ζεστό είναι το κάτι άλλο, άπαιχτο... αλλά τρώγεται και κρύο. Ανάλογα τα γούστα. Αν είστε απ' τους τολμηρούς, συνοδεύεται και με παγωτάκι.
Καλή επιτυχία σε όποιον επιχειρήσει να το φτιάξει, άλλωστε η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη, αφού είναι πανεύκολο γλυκάκι, οικονομικό και κυρίως νόστιμο!!!
Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το βιτάμ και τη ζάχαρη να λιώσουν και να ανακατευτούν. Ρίχνουμε τα μήλα και τα ανακατεύουμε ελαφρά να μαλακώσουν(όχι να λιώσουν). Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια, τα μπαχαρικά και το κονιάκ και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να εξατμιστεί το κονιάκ. Αφήνουμε στην άκρη να μισοκρυώσει.
Σε ένα πυρέξ ή ταψάκι απλώνουμε τη σφολιάτα. Βάζουμε στη μέση (κατά μήκος της σφολιάτας) τη γέμιση, κόβουμε τη γύρω γύρω σφολιάτα σε λωρίδες, διπλώνουμε τις δύο άκρες και αρχίζουμε να πλέκουμε τις λωρίδες.
Εγώ τη φτιάχνω με αυτόν τον τρόπο. Αν πάλι δεν σας αρέσει, μπορείτε απλά να τη διπλώσετε όπως θέλετε, αλλά να κάνετε κάποιες τρύπες στην πάνω μεριά να φεύγουν οι ατμοί.
Ψήνουμε πάντα σε προθερμασμένο φούρνο, 200 βαθμούς, με αέρα περίπου 15-20 λεπτά.
Όταν βγει από το φούρνο, πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα, κόβουμε και σερβίρουμε.
Ζεστό είναι το κάτι άλλο, άπαιχτο... αλλά τρώγεται και κρύο. Ανάλογα τα γούστα. Αν είστε απ' τους τολμηρούς, συνοδεύεται και με παγωτάκι.
Καλή επιτυχία σε όποιον επιχειρήσει να το φτιάξει, άλλωστε η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη, αφού είναι πανεύκολο γλυκάκι, οικονομικό και κυρίως νόστιμο!!!
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...