ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
TARTE TATIN (ΤΑΡΤ ΤΑΤΕΝ)

 

Υλικά για τη γέμιση:
  • 1 kgr μήλα (κατά προτίμηση μήλα golden delicious)
  • 150 γρ. καλό βούτυρο
  • 125 γρ. ζάχαρη
Υλικά για τη βάση (Εύκολη λύση):
  • 1 φύλλο σφολιάτα
Υλικά για τη βάση (Πιο σπιτική και χρονοβόρα):
  • 2-2 1/2 κούπες αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 1 κουταλάκι γλ. αλάτι
  • 2 κουτ. γλ. ζάχαρη
  • 1 κούπα βούτυρο (έστω και μαργαρίνη), κομμένο σε κυβάκια
  • 1/2 κούπα κρύο νερό
(φυσικά, υπάρχουν άπειρες σπιτικές και χρονοβόρες εναλλακτικές)

Εκτέλεση (ζύμη σπιτικιά):
  • Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να "δέσει" το βούτυρο στη ζύμη.
  • Προσθέστε σιγά-σιγά το νερό, μέχρι "οσο πάρει", και να μην κολλάει στο μπώλ (τότε έχετε βάλει πολύ νερό - την πατήσατε, δεν γίνεται τίποτα, πετάξτε όλα τα υλικά. Καλά, μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε λίγο αλεύρι κ.ο.κ. σε μια αέναη προσπάθεια να πετύχετε τη σωστή αναλογία. Γι'αυτο σας είπα ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ- δε με ακο υσάτε!!!)
Εκτέλεση (Η κυρίως συνταγή):
  • Διαλέγουμε ένα σκεύος με διάμετρο 24εκ. (καλά δεν θα αποτύχει αν είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο, προσαρμόζουμε τη συνταγή με το "μάτι) που όμως πρέπει να μπορεί να σταθεί στο μάτι της κουζίνας αλλά και στο ούρνο. Οπότε τηγάνια των οποίων τα πλαστικά χεριούλια μπορεί να λιώσουν στο φούρνο ΔΕΝ ειναι κατάλληλα. Όμως όχι ΟΛΑ τα πλαστικά χεριούλα λιώνουν και γι'αυτό το τηγάνι ίσως να είναι μια λύση. Άλλη λύση είναι το pyrex (γυάλινο ή κεραμικό).
  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε τέταρτα (και καλά χοντροκομμένα που δείχνει πιο "ρουστίκ") και αφαιρούμε φυσικά τα κουκούτσια.
  • Αλείφουμε όλο το βούτυρο το σκεύος που διαλέξαμε και κυρίως το κάτω μέρος.
  • Απλώνουμε τη ζάχαρη και στρώνουμε από πάνω τα μήλα, με το κυρτό μέρος προς τα κάτω).
  • Βάζουμε το σκέυος στη φωτιά, για 10-15 λεπτά, και παρατηρούμε τη ζάχαρη σιγα-σιγα να καραμελώνει, και τη φέρνουμε να καραμελώσει όσο εμείς θέλουμε (όταν σκουρύνει πολύ γίνεται πιο πικρή).
  • Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στουσ 180-200 και βάζουμε τα καραμελωμένα μήλα για 15 λεπτά.
  • Εντωμεταξύ, ανοίγουμε τη σφολιάτα και κόβουμε ένα κομμάτι λίγο μεγαλύτερο από το σκεύος.
  • Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο, βάζουμε από πάνω τη σφολιάτα και τις άκρες που περισσεύουν τις διπλώνουμε προς τα κάτω (φανταστείτε ότι φτιάχνετε μια τάρτα που περιέχει τα μήλα). Τρυπάμε με ένα πηρουνάκι τη σφολιάτα σε 3-4 σημεία, να "αναπνέει"
  • Ξαναβάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά.
  • Βγάζουμε και αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά, και αναποδογυρίζουμε.
Voila!

Σημειώσεις παύλα παρατηρήσεις:
  • Σεβόμενοι τισ παραδόσεις, τρώμε την τάρτα ζεστή. Δεν την ξαναζεσταινουμε στο φούρνο μικροκυμμάτων (και καλά)
  • Προτάσεις περί προσθήκης βανίλιας ή κανέλας στα μήλα ξεφεύγουν της αυθεντικής συνταγής
  • Το αυτό ισχύει και περί συνοδείας μετά σαντιγύος ή γιαουρτιού, ή αλκοολούχου ποτού με σκοπό το φλαμπέ. Όμως, δημοκρατία έχουμε, μπορείτε να το δοκιμάσετε! (Νομίζω γιαούρτάκι πάει τέλεια...Ώχ, τρίζουν τα κόκκαλα της Caroline)
  • Προτείνω Vinsanto και μία δόση ινσουλίνης
Αυτά.

Υποσημείωση: Υπάρχει και Club για τους φανατικούς της Tarte Tatin (ψάξτε λίγο στο Internet) δε θα σας τα λέω όλα εγώ! ;-)

ΓΛΥΚΑ

Στρούντελ με καρύδια

Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...

ΓΛΥΚΑ

Χαλβάς με σιμιγδάλι

Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...

ΓΛΥΚΑ

Μπαμπάς

Υλικά: 5 αυγά 1 ποτήρι ζάχαρη ½ ποτήρι νερού αλεύρι 1 μπέκιν πάουντερ 1 βανίλια 1 σαντιγί γκαρνί (προαιρετικά για γαρνίρισμα) Για το σιρόπι:3 ποτήρια ζάχαρη 3 ποτήρια νερό Εκτέλεση: Χτυπάμε τα...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ