από eleni-gkika

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ

 

Υλικά:
  • 1 πακέτο κριθαράκι μέτριο 500 gr
  • ½ κιλό μοσχαράκι σε μικρά κομματάκια
  • 10 μανιτάρια φρέσκα μικρά
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 ντομάτες ώριμες σε κυβάκια
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 σφηνάκι κρασί κόκκινο
  • 4 σταγόνες Tabasco
  • κανέλλα
  • δεντρολίβανο φρέσκο
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών
  • 2 κ.σ. ιταλικό ζωμό πικάντικο
  • (αλλά επειδή εγώ το έφερα από την Ιταλία και δεν υπάρχει εδώ - πελτέ ντομάτας συμπυκνωμένο
  • 1 κ.σ. σκόνη μουστάρδας
  • αλάτι (όσο θέλουμε)
  • πιπέρι (επίσης όσο θέλουμε)
Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι, μισή από την κούπα ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει καλά, προσθέτουμε τα κομματάκια μοσχαριού και τα ανακατεύουμε έως ότου πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια μας ολόκληρα, την κανέλλα, λίγο δεντρολίβανο, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σκόρδα, μαζί με τη σκόνη μουστάρδας και τον πελτέ ντομάτας, τα ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα μας τα υλικά και τα σβήνουμε με το σφηνάκι κόκκινο κρασί.

Τα αφήνουμε να σιγοβράσουνε για τουλάχιστον 25-30 λεπτά μέχρι το κρέας μας να μαλακώσει.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το κριθαράκι, το αφήνουμε λίγο να τσιγαριστεί (μέχρι να πάρει χρώμα) και προσθέτουμε τα κυβάκια ντομάτας, τον κύβο λαχανικών, αλάτι, πιπέρι, και προσέχουμε να μην μας κολλήσουμε, γι΄ αυτό προσθέτουμε λίγο νεράκι, τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά και τα κατεβάζουμε από την φωτιά.

Σε ένα πυρέξ βάζουμε την υπόλοιπη μισή κούπα ελαιόλαδο, και όλο μας το φαγητό. Το ανακατεύουμε ελαφρά, βάζουμε λίγο νεράκι και το αφήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο βαθμούς κελσίου για 35-45 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο) να ψηθεί καλά. Αν δούμε ότι το νερό τελειώνει προσθέτουμε λίγο.

Αφού γίνει το φαγητό μας, το βγάζουμε από το φούρνο, το πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και το αφήνουμε για άλλα 5 λεπτάκια, έως ότου λιώσει το τυράκια μας, και το σερβίρουμε ζεστό.

** Το συνοδεύουμε με καροτάκια baby (μπεμπέ) και μερικούς κόκκους πιπεριού.

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Μακαρόνια ογκρατέν

Υλικά (για 6 άτομα): ½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο 4 κουταλιές σούπας αλεύρι 3 φλιτζάνια τσαγιού φρέσκο γάλα 2 φλιτζάνια τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα αλάτι, πιπέρι, πάπρικα 1 μέτριο...

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Μακαρόνια με κιμά

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ (3-4 άτομα) ΥΛΙΚΑ 1/2 πακέτο μακαρόνια 1 τριμμένη ντομάτα ή ανάλογο πελτέ 1/4 κιμά (μοσχαρίσιο, χοιρινό ή ανάμεικτο) 5 ποτήρια νερό 2 φλιτζάνια του καφέ λάδι 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι...

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Σπαγγέτι καρμπονάρα

Υλικά: 1/2 κιλό σπαγέτι βρασμένα σε αλατισμένο νερό 1/4 μπέικον μακρόστενο ψιλοκομμένο 1/4 ζαμπόν ψιλοκομένο ή 1/2 ZWANN τριμμένο 1/4 GOUDA τριμμένο 1/4 KERRYGOLD τριμμένο 1 κρέμα γάλακτος (μεσαίο...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ