ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΡΑΣΙΑ
ΔΙΑΥΓΑΣΗ ΚΡΑΣΙΟΥ
Η διαύγαση πραγματοποιείται με σκοπό την απομάκρυνση από τον οίνο των αιωρημάτων που δημιουργούν κινδύνους για την αλλοίωση του οίνου. Τα θολώματα των οίνων οφείλονται σε μικροοργανισμους ή χημικές ουσίες που αλλοιώνουν το κρασί.
Τα μέσα που χρησιμοποιούμε στη διαύγαση είναι:
- α) χημικές ουσίες και σε λεπτότατο διαμερισμό (αδιάλυτες). Ο σχηματιζόμενος πολτός συμπαρασύρει κατά την καταβύθισή του τις ουσίες που προκαλούν το θόλωμα,
- β) χημικές ουσίες που αντιδρούν με συστατικά του οίνου και δίνουν ογκώδη ιζήματα.
Ως διαυγαστικά βάζουμε λεύκωμα αυγού και καζεΐνη γάλακτος.
Σαγκρία (No2)
Υλικά 1 lt κόκκινο κρασί 100 γρ. ζάχαρη 100 ml brandy ή κονιάκ 1 κομμάτι κανέλλα 2 πρέζες μοσχοκάρυδο Εκτέλεση Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κανάτα (θα βρείτε στην αγορά γυάλινες κανάτες...
Κρασιά Ζίτσα
Στα 700 μέτρα υψόμετρο βρίσκεται ο αμπελώνας της Ζίτσας, ένας από τους ορεινότερους και απόμακρους αμπελώνες της Ελλάδας. Το χωριό Ζίτσα βρίσκεται κοντά στα Γιάννενα (απέχει περίπου 30 χλμ). Τα...