ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥΠΕΣ
ΜΠΟΡΣ (ΡΩΣΙΚΗ ΣΟΥΠΑ)
Υλικά:
- 2 κιλά κρέας βοδινό (ή μοσχάρι αν δε βρείτε)
- 10 μέτρια κρεμμύδια
- 5 παντζάρια βρασμένα (ή κονσέρβα)
- 5-6 πατάτες
- 4 καρότα
- 4 χούφτες λάχανο κομμένο όπως για σαλάτα
- λίγο σέλινο
- λίγος μαϊντανός
- 3 κουταλιές σούπας βούτυρο
- λίγος πελτές ντομάτας (ή ανάλογες φρέσκιες ντομάτες)
- 2-3 κουτ. σούπας ξίδι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!
Αγγέλα η Σαλονικιά.
Σημείωση: Αυτή η συνταγή είναι διασκευή της παραδοσιακής ρώσικης συνταγής, γιατί οι Ρώσοι βάζουν πολύ μεγάλες δόσεις ξιδιού και πιπεριού, ώστε μόνος ένας εξοικιωμένος ουρανίσκος μπορεί να το γευτεί. Προσθέτουν επίσης και μια ξινή κρέμα που λέγεται Σμιτάν (δε γνωρίζω τι ακριβώς είναι).
- Βάζουμε το κρέας να βράσει με νερό, τόσο όσο να το σκεπάζει.
- Εντωμεταξύ κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες και σε μικρά κομμάτια τις πατάτες, τα καρότα και ψιλοκόβουμε το μαιντανό και το σέλινο.
- Σε κατσαρόλα σωτάρουμε τα κρεμμύδια με το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν καλά. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα χορταρικά-εκτός απ' τα βρασμένα παντζάρια-, την ντομάτα, το ξίδι και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους.
- Τότε ρίχνουμε και ολο το ζωμό του κρέατος.
- Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια (μεγέθους μεγάλης μπουκιάς ή αβγού). Αφαιρούμε και όλα τα κοκκαλα αν τυχόν έχει.
- Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα κι αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι να είναι έτοιμα. (Στη χύτρα γύρω στα 10-15 λεπτά).
- Κόβουμε σε κομμάτια τα παντζάρια και τα προσθέτουμε στη έτοιμη σούπα.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!
Αγγέλα η Σαλονικιά.
Σημείωση: Αυτή η συνταγή είναι διασκευή της παραδοσιακής ρώσικης συνταγής, γιατί οι Ρώσοι βάζουν πολύ μεγάλες δόσεις ξιδιού και πιπεριού, ώστε μόνος ένας εξοικιωμένος ουρανίσκος μπορεί να το γευτεί. Προσθέτουν επίσης και μια ξινή κρέμα που λέγεται Σμιτάν (δε γνωρίζω τι ακριβώς είναι).
Κοτόσουπα Αυγολέμονο (Του Πετεινού το Ζουμί)
Υλικά: (Για 4 η 6 άτομα, ανάλογα με την όρεξη σας) 1 κοτόπουλο (κόκκορας, κότα, ο,τι θέλετε) 1 κρεμμύδι 6-8 πατάτες μέτριες 6-8 καρότα μαϊντανό 200 γραμ. κριθαράκι 2 αυγά τον χυμό ενός λεμονιού...
Φακές σούπα
Υλικά ½ κιλό φακές (ψιλές ή χοντρές ανάλογα την προτίμησή σας) 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 1 ποτήρι νερού ντοματοχυμό 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο αλάτι 4-5 κόκκοι μαύρο χοντρό...
Ρεβίθια και άλλα
Υλικά (για τέσσερα άτομα): 1 κιλό ρεβίθια 1 κρεμμύδι μεγάλο 1 κούπα ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι 1/4 κύβο ζωμού λαχανικών (προαιρετικά) Σόδα (σκόνη) Εκτέλεση: Κατ'αρχήν τα ρεβίθια πρέπει οπωσδήποτε να...