ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΡΑΚΛΗΔΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

 

Υλικά:
  • 1 κιλό μπρόκολο
  • 2 αβγά (ασπράδια)
  • 100 ml κρέμα γάλακτος (αυτές με τα χαμηλά λιπαρά είναι πολύ νερουλές, εσείς πράξτε κατά συνείδηση)
  • 80 γραμ. ροκφόρ θρυμματισμένο καλά καλά με το πηρουνάκι (πώς του πάει, πώς του πάει!)
  • 80 γραμ. κίτρινο τυρί τριμμένο στον χοντρό τρίφτη (το κλασσικό ρεγκάτο δεν είναι καθόλου κακό, αν έχετε πιο εξωτικά γούστα, χαλάλι σας!)
  • 120 γραμ. ψίχα φυστίκια Αιγίνης περασμένα μια βόλτα από το μπλέντερ ή το γουδί (άντε και δύο αν χρειαστεί)
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγη φρυγανιά κοπανισμένη
  • λίγο μοσχοκάρυδο
Το πόσα φυστίκια ή πόσο τυρί θα βάλετε, ξέρετε πως είναι δικό σας θέμα. Εμένα με διακρίνει, πώς να το πώ; μια largesse όταν πρόκειται για τέτοια υλικά. Έτσι, μπορεί να βάλω περισσότερα από όσα γράφω στη συνταγή
Υλικά για τη μπεσαμέλ:
  • 8 κουταλιές κοφτές σούπας βούτυρο φυτικό
  • 8 κουταλιές κοφτές της σούπας αλεύρι (όποιος θέλει βάζει 4 κουταλιές αλεύρι και 4 σιμιγδάλι, εγώ απλώς να θυμηθώ να επιπλήξω τη μαμά μου που κρατούσε κρυφό το σιμιγδάλι τόσα χρόνια)
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 2 αβγά (κρόκους)
  • αλάτι και πιπέρι
  • λίγο μοσχοκάρυδο
(Οποιος χρησιμοποιεί έτοιμη μπεσαμέλ, είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και δεν θα ρίξω εγώ κανέναν λίθο, αλλά δεν ξέρω τι γεύση έχει η έτοιμη μπεσαμέλ για να σας την προτείνω ανεπιφύλακτα).

Εκτέλεση:
  • Καθαρίζουμε το μπρόκολο και το κόβουμε σε μπουκετάκια.
  • Τα αχνίζουμε στην καλή ατσάλινη κατσαρόλα μας με τον διπλό πάτο με λίιιιγο νεράκι να μαλακώσουν και να μην χάσουν τις βιταμίνες τους Α και C το σίδηρο και το ασβέστιό τους.
  • Τα βγάζουμε, τα αλατίζουμε και τα στραγγίζουμε πολύ πολύ καλά!
  • Όση ώρα αχνίζονται και μαλακώνουν τα μπρόκολα ετοιμάστε τη μπεσαμέλ.
  • Βάλτε το βούτυρο στη μικρότερου μεγέθους ατσάλινη κατσαρόλα σας με τον διπλό πάτο σε μέση θερμοκρασία για να λιώσει. Προσοχή να μην κάψει. Προσθέστε το αλεύρι και με το σύρμα των αβγών ανακατεύετε με προσήλωση μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο. Καλό είναι να χαμηλώσετε τη φωτιά. Ρίχνετε το γάλα λίγο λίγο ανακατεύοντας συνεχώς (εγώ είμαι θρασύτατη και το ρίχνω κρύο, οι αρχάριες ίσως καλό είναι να το ζεστάνουν πρώτα). Βάλτε ένα καλό δίσκο να παίζει αλλά παραμείνετε προσηλωμένοι/ες στη μπεσαμέλ που πήζει. Αν χτυπήσει το τηλέφωνο, μην το σηκώσετε.. Έπηξε; Ωραία! Κατεβάστε την από τη φωτιά, και ρίξτε μέσα αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και δύο κρόκους αβγών. Ανακατέψτε, δοκιμάστε (προσοχή καίει) και αποφασίστε αν θέλει κι άλλο αλάτι ή πιπέρι. Ξανα-ανακατέψτε!
  • Αφήστε την κατσαρόλα με τη μπεσαμέλ ήσυχη για λίγο και πολτοποιήστε το στραγγισμένο μπρόκολο. Ρίχτε μια γυροβολιά τη μπεσαμέλ σας να μην πιάσει κρούστα. Βουτυρώστε ένα εμφανίσημο πυρέξ. Ανάψτε τον καθαρό και άδειο φούρνο σας στους 200 βαθμούς. Ανακατέψτε το μπρόκολο με τα τυριά, τη κρέμα γάλακτος και το φυστίκι. Χτυπήστε τα ασπράδια μαρέγκα (θα χρειαστείτε μιξεράκι ή ένα δεύτερο σύρμα αβγών γιατί το άλλο είναι ακόμη στη μπεσαμέλ που την προσέχουμε μη πιάσει κρούστα).
  • Ανακατέψτε και τα σφικτά και κάτασπρα ασπράδια με το μείγμα μπρόκολου και αδειάστε το μείγμα στο ταψί. Από πάνω απλώνετε την λεία και ωραία σας σφικτή μπεσαμέλ. Αν θέλετε, ανακατεύετε τη μπεσαμέλ με το μείγμα μπρόκολου και δίνετε μια ξεχωριστή διάσταση στο πιάτο. Από πάνω ρίχνετε λίγη φρυγανιά κοπανισμένη που ιερό σκοπό έχει να τραβάει τα υγρά.
  • Ψήνετε για 50 με 55 λεπτά στον φούρνο που έχετε κατεβάσει στους 180 βαθμούς.
Γαρνίρετε με χοντροκομμένα φυστίκια Αιγίνης αφού το βγάλετε από το φούρνο. Έχετε καιρό να γίνετε ωραίες μέχρι να έρθουν οι καλεσμένοι σας. Ανάψτε και κανά κερί για ατμόσφαιρα, μην σας τα λέω όλα εγώ! Κρασί λευκό στο ψυγείο κλπ. κλπ.

Πού είναι το μπέικον; Δε βάζω μπέικον στο μπρόκολο, μόνο στο σπανάκι ογκρατέν.
Θα μου πείτε με τα ασπράδια μαρέγκα εδώ η υπόθεση μυρίζει σουφλέ; Εεεε λιγουλάκι θα φουσκώσει, μην το κάνετε ζήτημα! Αν το θέλετε πολύ φουσκωτό βάλτε και 4 αβγά. Εγώ θα σας σταματήσω;

Καλά να περάσετε!

ΜΕΡΑΚΛΗΔΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λουκάνικα σε πικάντικη σάλτσα

Υλικά: 4 λουκάνικα (δοκιμάστε τα λουκανικα Μυκόνου Nikas με θρούμπι και ρίγανη) 6 πατάτες μετρίου μεγέθους 2 κουταλιές σούπας βούτυρο 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο ½ φλυτζάνι κέτσαπ ή...

ΜΕΡΑΚΛΗΔΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αρνίσια Παϊδάκια Πορτοκαλάτα

Υλικά (για 2 άτομα): Παϊδάκια αρνίσια ή μπριτζόλες (περίπου 600 γρ) 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο 2 φλυτζάνια τσαγιού σπορέλαιο χυμός 1 πορτοκαλιού λίγη μέντα Εκτέλεση: Βάζουμε το λάδι να κάψει στην...

ΜΕΡΑΚΛΗΔΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πατάτες στο φούρνο (αλα γαλλικά)

Υλικά 1 κιλό στρογγυλές πατάτες Κύβος Knorr Αλεύρι Παρμεζάνα ή τυρί κεφαλοτύρι αρεσκείας του καθενός Παντσέτα σε κύβους Εκτέλεση Κόβουμε παρα πολύ λεπτές τις πατάτες. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι νερό...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ