ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΣΠΑΝΑΚΙ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

 

Υλικά:
  • 1,2 με 2 κιλά σπανάκι (κατεψυγμένο είπατε; Χειμώνας είναι καλέ!)
  • 2-3 ευμεγέθη κρεμμύδια τριμμένα
  • κίτρινα τυριά κατά βούληση (μην το παρακάνετε!)
  • μπέικον κατά βούληση (άντε καλά, καμμιά δεκαριά φετούλες)
  • αλάτι, πιπέρι
  • τα ασπράδια των αβγών που θα βάλετε στη μπεσαμέλ
Μπεσαμέλ:
  • 1 lt γάλα
  • 8 κουταλιές σούπας φυτικό βούτυρο
  • 8 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • αλάτι-πιπέρι
  • λιγουλάκι μοσχοκάρυδο
  • 2 κρόκους αυγών (μη σας πώ και τρείς και γίνω υπερβολική)
Εκτέλεση:
  • Πλένουμε το σπανάκι επιμελέστατα και ας ανέβει ο λογαριασμός της ΕΥΑΘ ή όπως αλλιώς τη λένε στον τόπο σας.
  • Μετά, μετά... το βάζουμε σε λεκάνη και το τρίβουμε με αλάτι και το κομματιάζουμε με τα χεράκια μας να φύγει ο πολύς σίδηρος να'ρθεί να γίνει μία γλύκα κι άς χάσει τη ρώμη του! Γευσιλαγνεία και υγιεινή διατροφή καμμιά φορά μαλλιοτραβιούνται! Στυμμένο καλά το βάζουμε στην κατσαρόλα να αχνιστεί, να μαλακώσει, να αφήσει τα ζουμιά του.
  • Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να ομολογήσουν και να τους φύγει η μαγκιά.
  • Στραγγίζουμε το σπανάκι μέχρι αηδίας. Εν ανάγκη το στίβουμε και με τα χέρια αφού ψιλοκρυώσει.
  • Το ανακατεύουμε καλά καλά με τα στραγγισμένα από λάδια κρεμμύδια. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο. Θυμηθείτε και τα τυριά!

  • Τα τυριά στον τρίφτη τον χοντρό, ξέρετε τώρα, το μπέικον κομμένο όπως του αρμόζει, αλλά ατσιγάριστο (μην το βαρύνουμε μέχρι εκεί που δεν πάει το πράγμα!) και όλα μαζί τα ανακατεύουμε με το σπανάκι.
  • Τελευταία, αλλά ουχί αμελητέα, τα καλοχτυπημένα ασπράδια τα ανακατεύουμε απαλά με το μείγμα και το στρώνουμε νωχελικά στο ταψί!
  • Εχουμε ετοιμάσει με τη δέουσα προσήλωση τη μπεσαμέλ (τώρα πια την έχετε μάθει νεράκι) και καλύπτουμε το σπανάκι μας.
  • Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να το δούμε να κάνει ροδοκόκκινη κρούστα στους 180 βαθμούς και το αφήνουμε να κρυώσει και δεν κάνουμε γουρουνιές! Εξάλλου έχουμε να καθαρίσουμε την κουζίνα και να πλύνουμε τόσα σκεύη!
Αν κρυώσει εντελώς και ψιλο-ξαναζεσταθεί θα γίνει το έλα να δείς στο τραπέζι! Θέλω να πω πως άμα περισσέψει, μπορεί την επόμενη μέρα να σας φανεί και καλύτερο!

Αντε, στην υγειά μας και καλά γλέντια!
Την επομένη μόνο γιαούρτι και μήλο για να έρθουμε στα ίσα μας! Ένα κορμί μας έδωσε η Μητέρα Φύση, μην το σακατέψουμε εντελώς!

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Μουσακάς

ΜΟΥΣΑΚΑΣ Υλικά: (για 6 άτομα) 4 χοντρές μελιτζάνες 6-7 πατάτες 1/2 κιλό κιμά καβουρδισμένο φρυγανιά τριμμένη 1 κούπα φέτα 1 κούπα κεφαλοτύρι λίγη ντομάτα πελτέ μπεσαμέλ Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις...

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί τηγανητοί

Υλικά (για 4 άτομα) 20 κολοκυθοανθοί μεγάλοι (ολόφρεσκα λουλούδια από κολοκύθια) 200 γραμ. φέτα τριμμένη 100 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη μαϊντανό ψιλοκομμένο λάδι για τηγάνισμα 2 αυγά Υλικά για το...

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Μουσακάς

Υλικά (6 άτομα): 1-1.5 κιλό μεγάλες μελιτζάνες χοντρό αλάτι 1/4 φλυτζ. (60ml) ελαιόλαδο 2 κουταλιές ελαιόλαδο (έξτρα) 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες 1 κιλό αρνίσιο...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ