ΣΥΝΤΑΓΕΣ PHILADELPHIA
MENU ΓΙΑ ΠΙΚ ΝΙΚ ΣΤΟΝ ΑΛΙΜΟ
Απολαύστε την «περιπέτεια» του μπάνιου με ένα λουκούλλειο πικ νικ στην ακρογιαλιά. Αλλά, σας θέλω μερακλήδες! Μην ακούσω κουβέντα για πλαστικά σερβίτσια μιας χρήσης. Θα βρείτε στα μαγαζιά εξαιρετικής ποιότητας πλαστικά σερβίτσια με πολύ καλοκαιρινά χρώματα και σε πολύ καλές τιμές. Δώστε μια νότα γκλαμουριάς στο γεύμα σας με όμορφες λινές πετσέτες, δεμένες με μεράκι και θαλασσινό πνεύμα (χρησιμοποιήστε όστρακα, ξυλάκια της θάλασσας...). Προμηθευτείτε οπωσδήποτε παγάκια για να διατηρηθούν δροσερά τα αναψυκτικά και οι μπύρες σας, πάρτε μια μεγάλη σαμπανιέρα μαζί σας και μην ξεχάσετε τις σακούλες των σκουπιδιών.
Καλέστε τους κολλητούς σας, κάντε καταμερισμό στο τι θα κουβαλήσει ο καθένας : πτυσσόμενο τραπέζι και καρέκλες, κιβώτιο με παγάκια, το ψυγειάκι για τα τρόφιμα. Αν δεν θέλετε να κουβαλήσετε τραπέζια και καρέκλες μπορείτε να πάρετε τα μεγάλα μαξιλάρια της βεράντας σας και να χρησιμοποιήσετε για τραπέζι τις κούτες που θα μεταφέρετε τα τρόφιμα.
Απολαύστε το γεύμα με τους φίλους σας δίπλα στο κύμα σαν άρχοντες... δίνοντας μαθήματα αισθητικής στους γύρω σ ας που έχουν πήξει στο πλαστικό φαγητό και στα ταπεράκια. Η ποιότητα άλλωστε δεν κοστίζει είναι τρόπος ζωής, θέμα προσωπικής επιλογής!
Είμαστε έτοιμοι για το μενού τώρα. Απλά θα σας δώσω μερικές ιδέες να επιλέξετε ανάμεσά τους, εσείς μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας παραλλαγές και θα διαπιστώσετε άλλη μια φορά ότι μπορούμε να πρωτοτυπήσουμε ακόμα και με φαγητά που έχουν μείνει στο ψυγείο από τις προηγούμενες μέρες. Είπαμε: όλα είναι θέμα στυλ.
Menu (για 6 άτομα):
- Ρολό πιπεριάς με τυρί
- Ρολό πιπεριάς με τόνο
- Τορτίγιες με χωριάτικη σαλάτα
- Μακαρόνια κοχυλάκια σαλάτα με άρωμα λεμονιού
- Ομελέτα –plum cake με κολοκυθάκια και δυόσμο
- Παστίτσιο
- Κέικ με μανούρι και φράουλες
Δυσκολία
μεγάλη
Κατηγορίες
Είδος
Ρολό πιπεριάς γεμιστό
Υλικά:- 1 κονσέρβα πιπεριές Φλωρίνης κόκκινες
- 1 κονσέρβα πιπεριές Φλωρίνης κίτρινες
- 200 γραμ. τυρί τύπου
Φιλαδέλφεια
- 50 γραμ. τριμμένο έμμενταλ
- φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού
- 2 κουτ. γλυκού τριμμένο φρέσκο θυμάρι
- μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 200 γραμ. τόνο στο λάδι
- λίγη κάπαρη
- μερικές πράσινες ελιές ψιλοκομμένες
- ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού τριμμένη
- Αποφασίστε ποιο χρώμα πιπεριάς θα χρησιμοποιήσετε για τη γέμιση
με τυρί και ποιο για τον τόνο.
- Βγάζουμε προσεκτικά από το βαζάκι τις πιπεριές και τις
στραγγίζουμε πολύ καλά σε χαρτί κουζίνας. Αν είναι ολόκληρες οι
πιπεριές, τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες ώστε να μπορέσουμε να
φτιάξουμε ατομικά ρολάκια. Χρειαζόμαστε 12 ρολό, δυο για κάθε
καλεσμένο.
- Γέμιση με τόνο: Στο μιξεράκι της κουζίνας βάζουμε τον
τόνο με το λάδι της κονσέρβας, τη κάπαρη, μια κουταλιά από τα
αρωματικά βότανα (εκτός του βασιλικού). Γυρίζουμε το μιξεράκι μέχρι
να πάρουμε μια όμορφη κρέμα αρκετά πηκτή ώστε να «στέκεται», για
να το πετύχουμε αυτό ρίχνουμε όσο χρειαστεί από τη τριμμένη ψίχα
ψωμιού.
- Γέμιση με τυρί: Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα τυριά και τα
ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα,
ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό και τα άλλα αρωματικά,
ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο.
- Παίρνουμε μια- μια φέτα τις πιπεριές και τις γεμίζουμε με το μείγμα
: τις κίτρινες με τον τόνο, τις κόκκινες με το τυρί. Τις κλείνουμε καλά
με τη βοήθεια μιας- δυο οδοντογλυφίδων, τις τοποθετούμε σε δυο
διαφορετικά (ανάλογα με το χρώμα-γεύση) μπολάκια, τις σκεπάζουμε,
τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τις πάρουμε μαζί μας.
Τορτίγιες με χωριάτικη σαλάτα
Υλικά:- 6 τορτίγιες (βρίσκονται σε όλα τα
super market)
- 12 πράσινες γλυκιές πιπεριές «κέρατο» (ήδη τηγανισμένες)
- 200 γραμ. τυρί φέτα
- κρεμμυδάκι κόκκινο ξερό
- ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι ή και κομμένες σε φέτες
- 4-5 τομάτες (διαλέγουμε με πολύ σάρκα, σφικτές)
- φτιάχνουμε ένα μείγμα από αρωματικά βότανα ψιλοκομμένα
(μαϊντανός, βασιλικός, θυμάρι)
- μερικές σταγόνες ξύδι
βαλσάμικο
- παρθένο ελαιόλαδο, αλατάκι, πιπεράκι
- Σε ένα μπολ κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι, προσθέτουμε τις
ελιές, τα αρωματικά βότανα, μερικές σταγόνες βαλσάμικο, λίγο λαδάκι,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και βάζουμε το
μπολ στο ψυγείο σκεπασμένο με τη μεμβράνη. Αν δεν έχουμε
τηγανητές πιπεριές από τις προηγούμενες μέρες, τηγανίζουμε μερικές
πράσινες γλυκές πιπεριές.
- Πλένουμε πολύ καλά τις τομάτες, τις κόβουμε στη μέση και
αφαιρούμε τους σπόρους, τις κόβουμε σε κύβους και τις βάζουμε σε
ένα σουρωτήρι αρκετή ώρα μέχρι να φύγουν τα υγρά τους.
- Όταν οι τομάτες στεγνώσουν, τις προσθέτουμε στο μείγμα του
κρεμμυδιού, ρίχνουμε και τις πιπεριές κρύες, ανακατεύουμε προσεκτικά
τα υλικά, ξανασκεπάζουμε τη σαλάτα με τη μεμβράνη και τη διατηρούμε
στο ψυγείο. Καλό θα ήταν να παίρναμε το μπολ μαζί μας, καλά
σκεπασμένο και να φτιάχναμε επί τόπου τις τορτίγιες ώστε να μην
μαλακώσουν από τα υγρά της σαλάτας.
- Λίγο πριν να σερβίρουμε, κόβουμε στη μέση τις τορτίγιες και
δημιουργούμε με κάθε κομμάτι ένα «χωνάκι» το οποίο γεμίζουμε με το
μείγμα της σαλάτας φροντίζοντας να πάει σε κάθε τορτίγια από μία
πιπεριά. Αναλογούν δυο τορτίγιες για κάθε άτομο (είναι
μικρές).
Σαλάτα μακαρόνια κοχυλάκια με άρωμα λεμονιού
Υλικά:- 300 γραμ. μακαρόνια σε σχήμα κοχυλιού
- 1 κονσέρβα σολομού (ή τόνου)
- 4 – 5 καρότα
- 1 φινόκιο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κουτ. γλυκού τριμμένο σχινόπρασο
(αν βρείτε φρέσκο ακόμα καλύτερα)
- τρίβουμε με το ειδικό εργαλείο τη φλούδα από ένα μεγάλο
λεμόνι
- χυμός από ένα λεμόνι
- ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Πλένουμε πολύ καλά τα καρότα και τα τρίβουμε στον τρίφτη.
- Σε ένα μπολ αδειάζουμε τη κονσέρβα του ψαριού (αφού την
στραγγίσουμε πρώτα). Με ένα πιρούνι ανακατεύουμε το ψάρι να
διαλυθεί, προσθέτουμε τα καρότα, το χυμό και τη τριμμένη φλούδα του
λεμονιού, λίγο λαδάκι, μπόλικο πιπεράκι. Ανακατεύουμε καλά με ένα
ξύλινο κουτάλι. Σκεπάζουμε το μπολ με τη μεμβράνη και το αφήνουμε
στο ψυγείο για να μαριναριστεί τουλάχιστον μια ώρα (ή και από το
βράδυ).
- Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε ρίξει 2
κουταλιές λάδι και το φινόκιο (για να αποκτήσουν υπέροχο άρωμα)
καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα. Βράζουμε τα μακαρόνια μας
al dente, αφαιρούμε τα κομμάτια του
φινόκιο, στραγγίζουμε πολύ καλά τα μακαρόνια στο σουρωτήρι και
αμέσως τα βάζουμε σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ώστε να
στραγγίξουν εντελώς από το νερό αλλά και τον ατμό.
- Όταν κρυώσουν απολύτως τα μακαρόνια, τα ρίχνουμε στο μείγμα
του ψαριού και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα ξύλινο κουτάλι.
Αρωματίζουμε με τα βότανα και αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο
ελαιόλαδο (προσέχουμε να μην κολλάνε τα μακαρόνια μεταξύ τους, για
αυτό χρησιμοποιείστε όσο ελαιόλαδο χρειάζεται).
- Σκεπάζουμε το μπολ της
μακαρονάδας και τη διατηρούμε στο
ψυγείο μέχρι να την πάρουμε μαζί μας.
Ομελέτα –plum cake με κολοκυθάκια και δυόσμο
Υλικά:- 4 μεγάλα, τρυφερά κολοκυθάκια
- 7 αβγά
- 100ml κρέμα γάλακτος
- 50 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
- μερικά φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού σχινόπρασο
- ελαιόλαδο
- λίγη φυτίνη για να αλείψουμε το ταψάκι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε κατά μήκος σε φέτες, τα
στραγγίζουμε πολύ καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε λαδάκι, ρίχνουμε το σκόρδο και πριν καεί το
αφαιρούμε, στη συνέχεια τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια μέχρι να πάρουν
ένα όμορφο χρώμα. Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να
στραγγίξουν εντελώς από το λάδι, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τα
ψιλοκομμένα αρωματικά βότανα. Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Χτυπάμε τα αβγά πολύ καλά, ρίχνουμε στο μείγμα την παρμεζάνα,
την κρέμα γάλακτος, λίγο αλατάκι και πιπέρι. Χτυπάμε πολύ καλά το
μείγμα. Στο τέλος προσθέτουμε και τα κρύα κολοκυθάκια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα βαθύ
ταψί βάζουμε νερό βρασμένο για να δημιουργήσουμε ένα «μπάνιο της
Μαρίας» :-) (μπεν μαρί).
- Αλείφουμε τη φόρμα με το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα την
ομελέτα.
- Βάζουμε το ταψάκι της ομελέτας μέσα στο μπεν μαρίν και ψήνουμε
τα αβγά για 40 περίπου λεπτά.
- Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο βγάζουμε την ομελέτα από το
φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο
και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.
Συνοδευτικό: Στις ομελέτες με χορταρικά μπορούμε να βάλουμε δίπλα σαν συνοδευτικό φινόκιο σαλάτα, ως εξής : ψιλοκόβουμε το φινόκιο και το σερβίρουμε με ένα ντρέσινγκ από λάδι, βαλσάμικο, αλάτι, πιπέρι.
Παστίτσιο:
Μπορείτε να βρείτε τη συνταγή για
παστίτσιο στο αρχείο του site.
Κέικ με μανούρι και φράουλες
Υλικά:- 600 γραμ. μανούρι
- 420 γραμ. αλεύρι
- 150 γραμ. ζάχαρη
- 6 αβγά
- τριμμένη φλούδα από ένα λεμόνι
- 50 γραμ. διάφορα είδη σταφίδας (Κορινθιακή, μαύρη κλπ)
- μια κουταλιά ανθόνερο
- ελάχιστο αλατάκι
- ένα φακελάκι μαγιά
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε τις σταφίδες μαζί με νερό ώστε να
μουλιάσουν για 15 περίπου λεπτά.
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το τυρί και τη ζάχαρη. Δουλεύουμε
αυτά τα δυο υλικά πολύ καλά μέχρι να γίνουν κρέμα, προσθέτουμε τους
κρόκους από τα αβγά, 400 γραμμάρια αλεύρι και τη μαγιά. Συνεχίζουμε
να δουλεύουμε το μείγμα. Αρωματίζουμε με το ανθόνερο και τη φλούδα
του λεμονιού.
- Χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών σε
μαρέγκα, ρίχνουμε ελάχιστο αλατάκι.
Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε το μίξερ για να έχουμε γρήγορα και
καλό αποτέλεσμα.
- Όταν η μαρέγκα ετοιμαστεί, τη ρίχνουμε στο μείγμα του τυριού
ανακατεύοντας με μια σπάτουλα πολύ καλά ώστε να αναμειχθούν τα
υλικά.
- Στραγγίζουμε τις σταφίδες, τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας
πολύ καλά , τις βάζουμε σε ένα στεγνό σουρωτήρι, ρίχνουμε το
υπόλοιπο αλεύρι (20 γραμ.) , ανακατεύουμε και μετά τινάζουμε το
σουρωτήρι ώστε να μείνει ελάχιστο αλεύρι πάνω στις σταφίδες.
Ρίχνουμε τις σταφίδες στο μείγμα και ανακατεύουμε.
- Θα μας χρειαστεί ένα ταψάκι 20 – 22 cm. Καλύπτουμε τη
βάση με λαδόκολλα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα, το στρώνουμε
όμορφα με μια σπάτουλα.
- Ψήνουμε το γλυκό μας στον προθερμασμένο φούρνο για 55
περίπου λεπτά μέχρι να πάρει όμορφο χρώμα και στη δοκιμή να βγαίνει
καθαρό το μαχαίρι μας.
- Βγάζουμε το γλυκό μας από το ταψάκι, το τοποθετούμε σε ένα
όμορφο σκεύος ή στο ειδικό για τα κέικ
σκεύος και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Το διατηρούμε στο
δωμάτιο και για να το μεταφέρουμε –αν το σκεύος μας δεν
καλύπτεται- το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Το κέικ μας σερβίρεται σε φέτες βάζοντας στο πλάι του πιάτου από μια γενναία κουταλιά φρουτοσαλάτας.
Τι θα πιούμε;
Είμαι τις άποψης ότι στη παραλία πρέπει να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη και κυρίως το κρασί. Μπορείτε να συνοδέψετε τα φαγητά σας με κρύα μπύρα που θα την διατηρήσετε κρύα με τον πάγο που έχετε μαζί σας, μην παραλείψετε μέσα στο πάγο να βάλετε και τα ποτήρια για τη μπύρα.Πιείτε άφθονους χυμούς σε φυσική γεύση ή φτιάξτε κοκτέιλ χυμών και με λαχανικά και με φρούτα. Δεν βρίσκω καθόλου άσχημες ορισμένες γεύσεις από τους τυποποιημένους χυμούς των γνωστών εταιρειών. Πάντως να αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά γιατί με τη ζέστη όχι μόνο δεν σας ξεδιψάνε αλλά μας «φουσκώνουν» περισσότερο.
Σερβίρισμα
Δώστε τον καλύτερο εαυτό σας στο σερβίρισμα. Στρώστε το όμορφο λινό σας τραπεζομάντιλο είτε πάνω στο πτυσσόμενο τραπέζι, είτε πάνω στα κιβώτια μεταφοράς. Βάλτε ένα όμορφο πιάτο μπροστά από κάθε καλεσμένο, με την λινή πετσέτα και τα μαχαιροπίρουνα.Στη μέση του τραπεζιού βάλτε τα φαγητά όμορφα σερβιρισμένα σε πιατέλες και όχι με τα αλουμινόχαρτα και τα σκεύη μεταφοράς.
Φροντίστε να είναι παγωμένα τα ποτά και οι χυμοί σας.
Σερβίρουμε τους χυμούς σε όμορφες κανάτες με μπόλικα παγάκια και φετούλες φρούτων ή και λαχανικών αντίστοιχα.
Καλή σας όρεξη!
Και πριν φύγετε, ελέγξτε ότι μαζέψατε όλα τα σκουπίδια και ότι οι σακούλες είναι στα αυτοκίνητα για να πεταχτούν στον πλησιέστερο κάδο απορριμμάτων.
ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ
5 κρόκοι αυγών 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη 500 γρ. τυρί Μασκαρπόνε ή Φιλαδέλφεια 2 πακέτα σαβαγιάρ του FORNO BONOMI 2 κούπες τσαγιού καφέ εσπρέσσο 4 κουταλιές σούπας ρούμι κακάο VAN HOUTEN...
Πατέ με καπνιστό σολομό
Υλικα για 4 200 γρ. καπνιστό σολομό 100 γρ. τυρί κρέμα Light 1 κλωνάρι μαϊντανό 2 λεμόνια Εκτέλεση Καθαρίζετε τη φλούδα από τα λεμόνια και την κρατάτε για το γαρνίρισμα. Στίβετε το χυμό των λεμονιών....
Scones (Ψωμάκια με γιαούρτι)
Υλικά 250 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1/4 κουτ. γλυκού διτανθρακική σόδα (σκόνη) αλάτι 50 γραμ. βούτυρο Meggle 150 γραμ. τυρί κρέμα ή στραγγιστό γιαούρτι 3 κουτ. σούπας γάλα φρέσκα φρούτα για...