ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Ν
νάπα

ποικιλία κινέζικου λάχανου. Έχει μακριά, κατσαρωμένα φύλλα με πράσινες άκρες και πλατιά, λευκά βλαστάρια

ναπολιτάνα (napolitana)

σάλτσα με βάση τη ντομάτα

νεροφούντουκα

λέγονται και νεροκάστανα. Είναι καρπός κινέζικου κωνοφόρου.

νιόκι

σπεσιαλιτέ της Β.Ιταλίας. Είναι μικρά στρογγυλά μπαλάκια φτιαγμένα από πουρέ πατάτας και σερβίρονται με κρέμα γάλακτος και παρμεζάνα

νισεστές

ή άνθος αραβοσίτου ή κορν φλαουρ ή μαϊζένα. Το άμυλο του καλαμποκιού (αραβόσιτου) και συγκεκριμένα η άσπρη καρδιά του σπόρου του καλαμποκιού αλεσμένη σε πολύ λεπτή μεταξένια σκόνη. Χρησιμοποιείται σαν πηκτικό σε κρέμες, σάλτσες και σούπες γιατί δεν σβωλιάζει.

νουά

στρογγυλό κομμάτι εκλεκτού μοσχαρίσιου κρέατος από το μπούτι

νούμπουλο

Παραδοσιακός Κερκυραϊκός μεζές. Ολόκληρο κομμάτι χοιρινής μπριζόλας παστωμένο, με πολλά αρωματικά βότανα ωριμασμένο μέσα σε φυσικό έντερο, διακριτικά καπνισμένο. Κατάλληλο να συνοδευτεί από αποστάγματα κρασιά και μπίρες. Μοναδική πρόταση για μπουφέδες

ντάκος

σκληρό κριθαρένιο παξιμάδι, που τρώγεται με ντομάτα, λάδι ρίγανη και ελιές. Η Κρήτη φημίζεται για τον "ντάκο".

ντεμιγκλάς

σάλτσα με ζωμό, κόκκινο κρασί, φρέσκα κρεμμυδάκια, θυμάρι, φύλλο δάφνης και μαύρο πιπέρι

ντιπ

σάλτσα για βούτηγμα ψωμιού, λαχανικών

ντραμπούι (drambuie)

Λικέρ σκωτσέζικου ουίσκι με μέλι και βότανα.

ΓΛΥΚΑ

Μαρμελάδα Φράουλα

Υλικά: 1 κιλό φράουλες 600 γρ. έως 1 κιλό ζάχαρη 1/4 φλ. χυμό λεμόνι Εκτέλεση: Οι φράουλες πρέπει να είναι ώριμες αλλά γερές. Τις πλένουμε καλά, κόβουμε τα κοτσάνια τους και τις βάζουμε σε λεκάνη....

ΕΡΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ(;)

Eλαφριά μακαρονάδα με λαχανικά

Υλικά: 1 πράσο ψιλοκομένο 1 καρότο κομένο σε κυβάκια 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες(τις αφαιρώ μετά) 1 κουταλιά κάπαρη 2 φρέσκες ντομάτες 1 κουταλάκι πελτέ 1 κουταλιά ελαιόλαδο αλάτι-πιπέρι μια πρέζα...

ΓΛΥΚΑ

Κουραμπιέδες με σοκολάτα

Υλικά: 250 γρ. βούτυρο γάλακτος 1/2 κούπα άχνη ζάχαρη 1/2 κούπα αμύγδαλο καρβουντισμένο 2 βανίλιες 2 κ.σ. κονιάκ 2 κ.σ. ανθόνερο 4 κούπες αλεύρι [για όλες τις χρήσεις] 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ...