ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Σ
σαβαγιάρ

μπισκότα με ζάχαρη, λιώνουν αμέσως μόλις τα μουλιάσετε. Χρησιμοποιούνται ως βουτήματα, για βαση σε τούρτες κλπ.

σαβαρέν

κέικ με μαγιά. Γλασσάρεται με φρούτα και πασπαλίζεται με αμύγδαλα και στην τρύπα που έχει στο κέντρο του βάζουν κρέμα σαντιγί ή άλλη κρέμα αναμειγμένη με φρούτα

σακέ

γιαπωνέζικο ποτό. Παρασκευάζεται από ρύζι και πίνεται σε μικρά ποτηράκια όπως και η δική μας τσικουδιά. Υπάρχει άλλο σακέ για τους άνδρες και άλλο (ελαφρύτερο σαν λικέρ) για τις γυναίκες.

σαμουσά

σπέσιαλ μπακλαβάς που φτιάχνουν στη Λακωνία

σαμπαγιόν ή ζαμπαγιόνε

αφράτη κρέμα που σερβίρεται σαν επιδόρπιο και φτιάχνεται με αβγά και λικέρ. σερβίρεται δε ζεστή

σάμπου σάμπου

γιαπωνέζικο φοντί με κρέας

σαμπούκα

Ιταλικό λικέρ από γλυκάνισο. Πίνεται με τρεις ψημένους κόκκους καφέ να επιπλέουν στο ποτήρι.

σανσπιέρος ή χριστόψαρο

ψάρι, γίνεται βραστό ή τηγανητό. Θα το βρείτε όλες τις εποχές

σαντιγί

κρύα κρέμα που παρασκευάζεται από γάλα, βούτυρο, ζάχαρη, αβγά και άλλα υλικά και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική ή σαν συνοδευτικό φρούτων, παγωτών, ροφημάτων κλπ.

σάουρ κριμ (sour cream)

ξινή κρέμα γάλακτος, χρησιμοποιείται σε σούπες και σαλάτες. Ρίχνετε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού σε κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε και τη βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα.

σασίμι (sashimi)

είδος σούσι (γιαπωνέζικη νοστιμιά). Είναι φέτες φρέσκων ωμών ψαριών ή άλλων θαλασσινών που τοποθετούνται όμορφα σε πιάτο σερβιρίσματος και βουτιούνται σε σόγια σως. Δε χρησιμοποιείται ρύζι για να φτιαχτεί το σασίμι, παρόλο που συνήθως σερβίρεται μαζί με άσπρο ρύζι. Οι γιαπωνέζοι το τρώνε μαζί με wasabi. Το ψάρι εκτός από πολύ φρέσκο, πρέπει να είναι θαλασσινό και όχι γλυκού νερού, ώστε να μην έχει επικίνδυνους μικρο-οργανισμούς

σβήνω

όταν χύνουμε ένα υγρό σε ψητό, για να το σβήσουμε. Το υγρό (χυμός ή αλκοόλ) το ρίχνουμε σταδιακά ώστε να σχηματίζεται ατμός. Όταν σταματά ο ατμός, ρίχνουμε κι άλλο να σχηματιστεί κι άλλος ατμός και πάει λέγοντας ώσπου να τελειώσει όλο το υγρό μας. Σε πόσες δόσεις θα το σβήσετε το κανονίζετε εσείς. Συνήθως 3 δόσεις είναι αρκετές

σβίγγοι

γλυκό, τύπος λουκουμά

σελινόριζα

χοντρή, σκληρή ρίζα αλλά πολύ νόστιμη. Πλούσια πηγή καλίου, βιταμίνης C και φωσφόρου. Ανοίγει την όρεξη, είναι διουρητική και τονωτική

Σετσουάν

Προσδιορισμός πιάτου. Δηλώνει καταγωγή (νοτιοδυτική Κίνα), πικάντικη γεύση και μπόλικη περιεκτικότητα σε σκόρδο, τσίλι και κρεμμύδι

σίζαρ (caesar)

σαλάτα με μαρούλι, μπέικον, κρουτόν, κουκουνάρι, αβγό τριμμένο, παρμεζάνα και βινεγκρέτ

σικορέ

Είναι το ελληνικό \"κιχώριο\". Σαλατικό το οποίο μεγαλώνει υπογείως, γι\' αυτό και τα φύλλα του έχουν λευκό χρώμα με υποκίτρινη όψη στην άκρη. Αν είναι πράσινο στην άκρη, σημαίνει ότι έχει μείνει αρκετά στο φως (βλέπε ψυγείο super market) οπότε καλύτερα να το αποφύγετε.

σινάπι

ποώδες φυτό, ανήκει στην οικογένεια Σταυρανθών. Υπάρχουν 2 είδη, το λευκό και το μαύρο σινάπι. Οι σπόροι του (κατά προτίμηση του λευκού που είναι και λιγότερο πικάντικο) χρησιμοποιούνται στις μουστάρδες

Σκασολιές

Ελιές πράσινες, μικρές. Μουσκεύουμε σε νερό με στάχτη. Αφήνουμε για 1 μέρα. Ξεπλένουμε με ζεστό νερό. Αρωματίζουμε με ρίγανη και τις βάζουμε για λίγο στο φούρνο.

σκολιάμπρια, τα

είδος χορταρικού με αγκάθια

σκοτς ουίσκι (scotch whisky)

Συνδυασμός από αποσταγμένο ή μη αποσταγμένο πολτό κριθαριού, που παράγονται με δύο διαφορετικούς τρόπους απόσταξης (malt και grain). Γνωστές μάρκες σκωτζέζικου ουίσκι είναι :Dewars, Ballantines, Dimple, J&B, Chivas Regal, Cutty Sark, White Horse.

σκουμπρί

εύγεστο, παχύ ψάρι

σκουός λεπτό

μοιάζει με κολοκύθα, η εποχή της είναι από Δεκέμβριο ως Φεβρουάριο.

σνίτσελ

λεπτές φέτες κρέατος που τηγανίζονται, αφού προηγουμένως βουτηχτούν σε αβγό και φρυγανιά.

σόμπα

παραδοσιακό γιαπωνέζικο φαγητό από σπόρο φαγόπυρου

σορμπέ

είδος γαλακτούχου γρανίτας γαλλικής προέλευσης

σοτάρισμα

βλέπε σοτάρω

σοτάρω

καβουρντίζω ή τσιγαρίζω γρήγορα σε δυνατή φωτιά και σε λίγο λίπος τα συστατικά κάποιου φαγητού π.χ. το βούτυρο σε λάδι.
Κατά το σοτάρισμα είναι σημαντικό:
(1) το λίπος να καίει πολύ ώστε το φαγητό να πάρει καφέ χρώμα και να μην απορροφήσει το λίπος
(2) το σκεύος να έχει χαμηλά τοιχώματα και να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να χωρά το φαγητό χωρίς να συνοστίζονται τα υλικά του. Έτσι, το φαγητό παίρνει γρήγορα το καφέ χρώμα και δε σιγοβράζει στους χυμούς του.
(3) το φαγητό να είναι εντελώς στεγνό ώστε να μη σιγοβράσει (αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν σοτάρετε φαγητά που έχουν προηγουμένως μαριναριστεί)

Σοτέ

Φαγητό που παρασκευάζεται από κρέας ή λαχανικά, σοταρισμένα σε βούτυρο

σουκρούτ

ψιλοκομμένο λάχανο, σερβιρισμένο με αλλαντικά. Σπεσιαλιτέ της Αλσατίας

σουμάδα

ποτό-σιρόπι από αμύγδαλα

σουμάκ

(ή σουμάκι). Είναι η σκόνη που παράγεται από τους αποξηραμένους πολύ μικρούς καρπούς του φυτού Rhus coriaria. Θάμνος που απαντάται σε όλη σχεδόν τη Μεσόγειο. Το σουμάκ έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση. Όχι ιδιαίτερα καυτερό. Σαλάτες (λιβανέζικες). Χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα της ανατολής όπου πολλές φορές το χρησιμοποιούν αντί για λεμόνι ή ξύδι. Συγκεκριμένα, προστίθεται στο κρέας (αλλά και στο ψάρι ή το κοτόπουλο) πριν από το ψήσιμό του, σε βραστά λαχανικά και πουλερικά. Επίσης αντί για τη σκόνη του, χρησιμοποιείται και το υγρό που προέρχεται από τον εμποτισμό των καρπών. Προστίθεται κυρίως σε σάλτσες και σε μαρινάδες. Αποτελεί βασικό συστατικό του μίγματος ζατάρ που χρησιμοποιείται κυρίως στην Ιορδανία σε ψητά ή τηγανητά κρέατα. Εκτός από τη μαγειρική χρησιμοποιείται και στην (πρακτική) ιατρική, μια και έχει διουριτική και αντιπυρετική δράση. Επίσης καταπραϋνει τους στομαχικούς πόνους.

σουπέ

μεταμεσονύκτιο δείπνο με κρύα πιάτα

σουπρίμ, τρυφεράδια

α κομμάτια στήθους από το κοτόπουλο χωρίς πέτσα και κόκαλα.

σουρίμι

υποκατάστατο καβουριού

σούσι (sushi)

γιαπωνέζικο φαγητό. Είναι συνδυασμός από ρύζι, ψάρι, λαχανικά και άλλα υλικά. Στα γιαπωνέζικα εστιατόρια εκτός Ιαπωνίας συναντά κανείς 3 τύπους σούσι (makizushi, nigirizushi, sashimi)

σουτζούκι

αποξηραμένο και έντονα καρυκευμένο λουκάνικο/ ή γλυκό από ξεραμένη μουσταλευριά και καρύδια με μακρόστενο σχήμα σαν λουκάνικο

σπάλα

το κομμάτι κρέατος που κόβεται από την ωμοπλάτη

σπάρος

μικρό ψάρι. Συνήθως τρώγεται τηγανητός ή στη σχάρα. Η εποχή του είναι το καλοκαίρι

σπόροι benne (benne seeds)

σπόροι σουσαμιού. Ήρθαν από την Αφρική με το δουλεμπόριο. Χρησιμοποιούνται ειδικά στην Αφρο-Αμερικάνικη μαγειρική της Νότιας Καρολίνας. Συχνά χρησιμοποιείται για να συμβολίσει την ευτυχία

σπουμάντε

έτσι αποκαλούν οι Ιταλοί τα αφρώδη κρασιά

στιφάδο

Φαγητό με κρέας (κουνέλι, λαγό, μοσχάρι κλπ.), καβουρντισμένο σε σιγανή φωτιά και μαγειρεμένο σε κατσαρόλα με πολλά μικρά κρεμμύδια και διάφορα καρυκεύματα μέσα σε σάλτσα ντομάτας.

στροφύλλη

(ή τριγωνέλλα ή τριγωνίσκος ή γραικόχορτο)
Μπαχαρικό (σπόροι του φυτού trigonella). Χρησιμοποιείται για την παραγωγή άχυρου (ως φυτό) για ζωοτροφές, για και για τον αρωματισμό φαγητών. Βασικό συστατικό του κάρυ. Συναντάται και ως γεύση τσάι και ως όπλο κατά της κακοσμίας.

σύγλινο

Γνωστό σε πολλούς και ως παστό Μάνης. Χοιρινό κρέας βρασμένο σε κρασί με πορτοκάλια, παστωμένο, καπνισμένο και διατηρημένο μέσα σε παρθένο ελαιόλαδο (Παραδοσιακή συνταγή). Ιδανικό για κρασιά μπίρες και αποστάγματα. Σκέτο αλλά και σε ομελέτα αποτελεί ένα καταπληκτικό κρασομεζέ.

σφέλα

λέγεται και φέτα της φωτιάς. Πελοποννησιακό τυρί, πικάντικο

σφελίδα

η φέτα το τυρί

σχοινόπρασο ή τσάιβ

ποικιλία φυτού που μοιάζει με το φρέσκο κρεμμυδάκι, αλλά η γεύση του είναι πιο πικάντικη. Θα τα δείτε στα σουπερμάρκετ και σαν πρασόσκοινα, ή σκορδόπρασα. Ταιριάζει σε σαλάτες, σάλτσες και σούπες.

ΓΛΥΚΑ

Μαρμελάδα Φράουλα

Υλικά: 1 κιλό φράουλες 600 γρ. έως 1 κιλό ζάχαρη 1/4 φλ. χυμό λεμόνι Εκτέλεση: Οι φράουλες πρέπει να είναι ώριμες αλλά γερές. Τις πλένουμε καλά, κόβουμε τα κοτσάνια τους και τις βάζουμε σε λεκάνη....

PHILADELPHIA

Cheesecake

Υλικά: 2 συσκευασίες τυρί κρέμα (Philadelphia) 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 1 κουτί κρέμα γάλακτος 1,5 κουτί μπισκότα digestive χυμό δύο λεμονιών βούτυρο κανέλα λίγο λικέρ μαρμελάδα της αρεσκείας σας...

ΓΛΥΚΑ

Μους λεμόνι με μασκαρπόνε

Υλικά (για 4 μπολάκια): 250 γρ. μασκαρπόνε 80 γρ. άχνη χυμό από 2 μέτρια λεμόνια ξύσμα από 1 λεμόνι 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά μπισκότα Μιράντα(1-2 σε κάθε μπολάκι) Εκτέλεση: Χτυπάμε στο...