ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Φ
φάβα

κιτρινωπός χυλός που παρασκευάζεται από το φυτό λαθούρι (φάβα) ή κουκιά.

φαγκρί

νόστιμο ψάρι, πολύ καλό για σούπα αλλά κυρίως για σχάρα στα κάρβουνα

φακιόλι

η πετσέτα του φαγητού

φασκόμηλο ή σάλβια

Αρωματικό χόρτο με τρυφερά φύλλα. Έχει άλλοτε έντονο και άλλοτε διακριτικό άρωμα, ανάλογα με την ποικιλία. Ταιριάζει με κρέας και πουλερικά. Πριν το χρησιμοποιήσετε, δοκιμάστε το πρώτα γιατί η μυρωδιά του φαίνεται υπερβολικά έντονη στο φαγητό.

φατους

σαλάτα από ντομάτα, μαϊντανό, αγγούρι, άνηθο, κρεμμύδια και αραβική πίτα ψημένη και τριμμένη

φιλέτο

εκλεκτή φέτα κρέατος, χωρίς κόκκαλο, από την περιοχή γύρω από τα νεφρά

φιστικοβούτυρο

βουτυρώδης κρέμα που παρασκευάζεται από αλεσμένα ξεροψημένα φιστίκια.

φλάμβι

πουτίγκα από σιμιγδάλι (ανοιξιάτικη). Την καλύπτουμε με πολτούς ωμών φρούτων

φλαμπέ

φαγητό στο οποίο περιχύσαμε κάποιο οινοπνευματώδες και το ανάψαμε

φλέντζα

λεπτή φέτα από κάτι φαγώσιμο

φλουσλούνι

είδος αγριόχορτου άχρηστου με έντονη μυρωδιά

φοινίκια

τριφτά σμυρνέικα μελομακάρονα

φοκάτσα

ψωμί τραγανό σα λαγάνα, με λάδι και αλάτι

φόντα (απομένων χυμός)

υπόλοιπο, πολύ αρωματικό, που μένει όταν ψήνουμε κρέας, κυνήγι, πουλερικά και ψάρι. Χρησιμοποιείται σα βάση σε σάλτσες.

φουά γκρα (foie gras)

συκώτι πάπιας ή χήνας. Εκλεκτότερο θεωρείται της χήνας με γεύση λεπτή και γλυκιά. Η καλύτερη ποιότητα είναι το φουά γκρά entier

Φουντούκι Βραζιλίας (Μπραζίλ)

Καρποί του πανύψηλου δέντρου Bertholletia excelsa της Νότιας Αμερικής. Πολύ θρεπτικά. Περιέχουν 66% λιπαρά και 14% πρωτεΐνες (670 θερμίδες ανά 100 γρ). Χρησιμοποιείται ως σνακ και στην ζαχαροπλαστική.

φουντούκια μακαντάμια (macadamia)

ξηρός καρπός από το Κουΐνσλαντ της Αυστραλίας με σχήμα φουντουκιού. Η γεύση τους είναι ήπια και θυμίζει βούτυρο. Εχουν σκληρό και γυαλιστερό κέλυφος και ψήνονται συνήθως σε λάδι καρύδας. Βασικό συστατικό σε πιάτα Μαλαισίας, Ινδονησίας. Καλή παρέα του παγωτού, αυτόνομα αλατισμένα, δίπλα στο απεριτίφ. Υπερβολικά πλούσια σε θερμίδες (700 ανά 100 γρ). Πλούσια σε μαγνήσιο.

φουρτάλια ή φρουτάλια

παραδοσιακή συνταγή των Κυκλάδων. Είναι ομελέτα με πατάτες ροδέλες και λουκάνικα ανδριώτικα και είναι παχιά σαν πίτα

φραμπουάζ

Ποικιλία βατόμουρου από την οποία παράγονται λικέρ και σιρόπια.

φρικαντό

γεμιστές φέτες μοσχαριού.

φρικασέ

κρέας ψημένο στον αχνό, κομμένο σε μικρά κομμάτια, με αυγολέμονο και λαχανικά.
Φτιάχνεται με αρνί ή κοτόπουλο προσθέτωντας λαχανικά π.χ. μαρούλια και δένοντας το ζωμό με κρόκους αυγών και χυμό λεμονιού. Ακόμη και το σεληνάτο χοιρινό ανήκει στην κατηγορία. Το αντίθετο του ονομάζεται μπλανκέτ. Στη μπλανκέτ η γαρνιτούρα (δηλ. τα λαχανικά) δεν βράζονται μαζί με το κρέας.

φρίσσα

μικρό ψάρι αλμουρού νερού. Γίνεται τηγανητό. Η εποχή της είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Ιταλικά μακαρόνια καρμπονάρα

Υλικά: 1 πακέτο μακαρόνια (κατά προτίμηση λαζανάκια) 2 αβγά 1 πακέτο μπέικον 1 κουτάκι κρέμα γάλακτος (τυρί) Εκτέλεση: Βράζουμε τα μακαρόνια ώστε να μην είναι πολύ μαλακά. Βάζουμε σε ένα μπολ τα αβγά...

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Γαριδομακαρονάδα του Μητσάρα

Υλικά: 500 γρ. μακαρόνια ό,τι επιθυμείτε 500 γρ. γαρίδες κατά προτίμηση φρέσκιες 1 ποτήρι φρέσκο χυμό ντομάτας 1/2 ποτήρι λάδι 1/2 ποτήρι του κρασιού ούζο ή τσίπουρο 3 σκελίδες σκόρδο αλάτι πιπέρι...

ΚΙΜΑΔΕΣ

Σουτζουκάκια στο φούρνο

Υλικά: 1/2 κιλό μοσχαρίσιο άπαχο κιμά 2 κ.σ. φρυγανιά ολικής αλέσεως τριμμένη μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι πιπέρι 1 κουτί ντοματοχυμό κύμινο 1 κρεμμύδι ελαιόλαδο αλεύρι Εκτέλεση: Το φαγητό αυτό είναι...