ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Ζ
ζαμπαγιόνε

γλυκό φτιαγμένο από κρόκους αβγών, ζάχαρη και γλυκό κρασί (π.χ. μαρσάλα, πορτό)

ζαμπόν

παστό κομμάτι χοιρινού κρέατος από μηρό ή πλάτη

ζαφορά ή σαφράν ή κρόκος

ακριβό μπαχαρικό με εκλεπτή, εξαίρετη γεύση, χρησιμοποιείται για να χρωματίσει φαγητά και ποτά. Ταιριάζει πολύ στα θαλασσινά, σε ριζότο. Χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες (2-3 κλωστές αρκούν). Υποκατάστατο του και πολύ φθηνότερο είναι το turmeric που δίνει όμως μόνο χρώμα και όχι άρωμα. Ο κρόκος αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά του κάρυ

ζελατίνα

βιομηχανικό παρασκεύασμα σε φύλλα διαφανή που μοιάζουν με ξερή κόλα. Τα χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, ζαχαροπλαστική για να φτιάξουμε πελτέδες, ζελέδες φρούτων κλπ.

ζελατίνη

κολλώδης ουσία από ζώα. Χρησιμοποιείται ως προσθετικό σε προϊόντα διατροφής στη μαγειρική και τη ζσχαροπλαστική

ζυγούρι

το αρνί στο δεύτερο έτος ηλικίας του

ζυλιέν

τρόπος κοπής των λαχανικών σε πολύ λεπτές λωρίδες, σαν σπιρτόξυλα. Συνήθως κόβονται έτσι τα καρότα, το σέλινο, τα κολοκυθάκια και σερβίρονται ως γαρνιτούρα σε ψάρι ή κρέας

ζωμός

εκχύλισμα από βράσιμο κρέατος, ψαριού ή λαχανικών. Πολύ θρεπτικό

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Γαριδομακαρονάδα του Μητσάρα

Υλικά: 500 γρ. μακαρόνια ό,τι επιθυμείτε 500 γρ. γαρίδες κατά προτίμηση φρέσκιες 1 ποτήρι φρέσκο χυμό ντομάτας 1/2 ποτήρι λάδι 1/2 ποτήρι του κρασιού ούζο ή τσίπουρο 3 σκελίδες σκόρδο αλάτι πιπέρι...

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με κάρρυ

Υλικά: 1 κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια 1 καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη μανιτάρια κομμένα σε φέτες μπιζέλια(1 χούφτα) 1 κρεμμύδι 2 κουταλάκια κάρρυ νερό για το ψήσιμο λάδι αλάτι πιπέρι...

ΓΛΥΚΑ

Μπισκότα στροβιλιστά

Υλικά: 1/2 φλ. βούτυρο 3/4 φλ. ζάχαρη 2 κ.γ. βανίλια υγρή 1 αβγό 1 3/4 φλ. αλεύρι 1/2 κ.γ. μπέικιν 1/2 κ.γ. αλάτι 30 γρ. κουβερτούρα 1 κ.σ. γάλα Εκτέλεση: Λιώστε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και...