ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Π
πάμπερ νίκελ

μαύρο γερμανικό ψωμί, δυνατό και με έντονη γεύση

πανάρισμα

αφού πασπαλίσουμε τα κομμάτια κρέατος με αλάτι και μυρωδικά, περνάμε το κρέας από αλεύρι, χτυπημένο αυγό και τριμμένη φρυγανιά. Το πανάρισμα του κρέατος πριν το ψήσιμο το βοηθά να παραμείνει ζουμερό και τρυφερό.

πανέ

Τρόπος παρασκευής, κατά τον οποίο παίρνουμε κομμάτια κρέατος, κοτόπουλου, σνίτσελ, τυριών ή λαχανικών (μπρόκολο , φινόκιο κ.λ.π.), τα αλευρώνουμε, τα περνάμε απο χτυπήμενο αβγό και τέλος τα τυλίγμουμε σε τριμμένη φρυγανιά. Τα τηγανίζουμε σε λάδι [από τον falakros44].

παντσέτα

είδος μπέικον από χοιρινό με κυλινδρικό σχήμα και παστωμένο. Θα τη βρείτε καπνιστή ή μαγειρευτή

Πάπια Πεκίνου

Χρονοβόρα η διαδικασία προετοιμασίας της. Σερβίρεται με λεπτά αγγουράκια, κρεμμυδάκια και πίτες.

πάπρικα

μπαχαρικό το οποίο παρασκευάζεται από κάποια ποικιλία πιπεριάς. Η πάπρικα παράγεται σε όλο τον κόσμο γιατί τα φυτά της προσαρμόζονται εύκολα σε οποιοδήποτε κλίμα, με ιδιαίτερη άνθηση στο Μεξικό. Οι καρποί της πιπεριάς ξεραίνονται και κονιορτοποιούνται για να παραχθεί η πάπρικα (ζωηρόχρωμη κόκκινη σκόνη). Από τους κονιορτοποιημένους καρπούς λαμβάνουμε μια χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται για να δώσει ζωηρό κόκκινο χρώμα σε πολλά τρόφιμα.

παρμεζάνα

σκληρό ιταλικό τυρί που παρασκευάζεται από γάλα αγελάδας και χρησιμοποιείται συνήθως τριμμένο στα ζυμαρικά

πασταφλόρα

γλυκό φούρνου με βάση από ζύμη και γέμιση από μαρμελάδα. Πάνω στην επιφάνειά της είναι τοποθετημένες σταυρωτά λεπτές λωρίδες ζύμης.

παστέλι

μακρόστενο, σκληρό γλύκισμα από μέλι και σουσάμι ή φιστίκια

παστίς (pastis)

απεριτίφ. Συνηθίζεται στη Γαλλία και ειδικότερα στη Μασσαλία. Το πίνουν διαλυμένο σε νερό (1 μέρος παστίς:5 μέρη νερό). Το αντίστοιχο του δικού μας Ούζου.

παστοκύδωνο

γλυκό από κυδώνια βρασμένα και ζαχαρωμένα

παστουρμάς

παστό κρέας (κυρίως από βουβάλι ή καμήλα) καρυκευμένο και αποξηραμένο. Αναδίδει βαριά, έντονη μυρωδιά. Στις μέρες μας, φτιάχνεται από βοδινό ή μοσχαρίσιο κρέας. Υπόκειται σε μια διαδικασία αλατίσματος και συντήρησης και μετά καλύπτεται από το τσιμένι, μια πάστα που περιέχει διάφορα υλικά και μπαχαρικά όπως το αρωματικό σκόρδο και το αλεύρι από μοσχοσίταρο (τσιμένι). Τηγανίζεται καλά, μπαίνει σε μπουρεκάκια και πίτες και κάνει εξαιρετικά σάντουιτς με φρέσκο πρόβειο βούτυρο και σταρένιο ψωμί.

πατέ

μείγμα από πολτοποιημένο ή ψιλοκομμένο κρέας, συκώτι, χορταρικά κλπ. Σερβίρεται κρύο ως ορεκτικό

πατσάς

φαγητό που παρασκευάζεται από το στομάχι, την κοιλιά, τα πόδια και το κεφάλι ζώου

πεπερόνι

ξερά λουκάνικα από βοδινό ή χοιρινό, γεμισμένα με μπαχαρικά και μυρωδικά. Έτσι λέγεται και η κόκκινη, γλυκιά πιπεριά που χρησιμοποιούμε στις πίτσες

περγαμόντο (bergamot)

πικρό, σε σχήμα πέρλας πορτοκάλι. Η φλούδα του χρησιμοποιείται για το αιθέριο έλαιο που περιέχει για την παρασκευή του τσαγιού Earl Grey και για την παρασκευή αρωμάτων. Επίσης, με το ίδιο όνομα υπάρχει και ένα είδος μέντας και ένα είδος αχλαδιού

πέστο

είδος σάλτσας με ελαιόλαδο, σκόρδο, βασιλικό, κουκουνάρι και παρμεζάνα

πέτουλες

έτσι ονομάζουν τις κρέπες στη Μεσσηνία

πηχτή

βρασμένο χοιρινό μέσα σε συμπαγή μάζα ζελατίνας του ίδιου του ζώου

πιμέντο

γλυκιά πιπεριά που χρησιμοποιείται στο γαρνίρισμα φαγητών, για γέμιση ελιών κλπ.

Πίνατ (peanut)

Το αράπικο φυστίκι στα Αγγλικά. Προέλευση: Βραζιλία. Πρώτη ύλη για το φυστικοβούτηρο

πιροσκί

αφράτη πίτα από ζύμη γεμισμένη με κιμά ή λουκάνικο ή πατάτα

πισία

παραδοσιακή Ποντιακή νοστιμιά. Είναι ζύμη με γέμιση τυριού ή πατάτας ή τσουκνίδας. Σερβίρονται και σκέτα πασπαλισμένα με ζάχαρη. Γίνονται τηγανητά και είναι υπέροχα.

πλαστήρι

ξύλινη τάβλα που πάνω της έπλαθαν το ψωμί

πλιγούρι

θρυμματισμένο σκληρό σιτάρι. Φυλάσσεται σε γυάλινα βαζάκια ή πάνινες σακούλες για κανα 8μηνο, σε σκιά και μακριά από υγρασία. Δεν έχει σχέση με το πλιγούρι του τραχανά, αυτό είναι ζυμωμένο με γάλα.

πολέντα

πηχτός χυλός από καλαμποκάλευρο. Πλάθεται και γίνεται ψητή, τηγανητή, πανέ ή ογκρατέν

πολύσπορο ψωμί

πλήρες ψωμί με ολόκληρους τους σπόρους των δημητριακών (ηλιόσποροι, καρύδια, νιφάδες βρώμης, κλπ)

πολωνικό ψωμί

ψωμί από σιτάλευρο και παπαρουνόσπορο.

ποπιέτ

λεπτές φέτες μοσχαρίσιο κρέας, που γεμίζονται με λαχανικά ή εντόσθια και τυλιγονται σε ρολά

πόρτο

Πορτογαλλικά κρασιά από διάφορετικές ποικιλίες σταφυλιών. Δε συνοδεύει το φαγητό, συνήθως πίνεται μόνο του μετά το φαγητό.

ποσάρισμα

βράσιμο (π.χ. ψαριού) αρχικά μέτρια φωτιά, όταν το νερό πάει να κοχλάσει, τη χαμηλώνουμε. Όταν το νερό πάει να ηρεμήσει, δυναμώνουμε και πάλι τη φωτιά κλπ. Ο σκοπός είναι το νερό να κινείται, χωρίς να κοχλάζει. Έτσι πετυχαίνουμε π.χ. το ψάρι που βράζουμε να παραμείνει ατόφιο, χωρίς να χάσει τη γεύση του και να γίνει κομματάκια.

ποσέ

βράσιμο του φαγητού σε νερό ή ζωμό χωρίς όμως να κοχλάζει

πουτανέσκα (putanesca)

σπαγγέτι με ντομάτα, ελιές, κάπαρη και σκόρδο

προσμπούκι

λίγες μπουκιές πριν το κυρίως φαγητό

προσφάϊ

τρώγεται μαζί με το ψωμί

πτί φούρ

είδη αρτοποιείου, μικρές τούρτες, κομμάτια από πλακούντες που τις περισσότερες φορές προσφέρονται στο τέλος εορταστικού μενού αλλά και στον καφέ.

πωτ ω φε (pot au feu)

βρασμένο κρέας μοσχάρι με διάφορα λαχανικά. Ο ζωμός τρώγεται σκέτος σαν σούπα και μετά σερβίρονται χωριστά το κρέας και τα λαχανικά

ΓΛΥΚΑ

Πεντανόστιμα και γρήγορα τρουφάκια με κακάο και ινδοκάρυδο

Υλικά: 1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι-μπερ 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 1 πακέτο ινδοκάρυδο 1 κ.σ. κακάο λίγο κονιάκ Εκτέλεση: Λιώνουμε σε μπλέντερ τα μπισκότα εώς ότου γίνουν σκόνη και τα βάζουμε σε μια...

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τορτίγια με τηγανιά και σαλάτα

Υλικά: 2-3 τορτίγιες ανά άτομο 300 γρ. τηγανιά χοιρινή ανά άτομο γιαούρτι στραγγιστό μαρούλι φρέσκο κρεμμυδάκι καρότο (προαιρετικό) Εκτέλεση: Τηγανίζουμε το κρέας (φροντίζουμε να είναι κομμένο σε...

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Pesto

Υλικά: 50 γρ. φρέσκα φύλλα βασιλικού 110 ml ελαιόλαδο 75 γρ. κουκουνάρια ή καρύδια 2 σκελίδες σκόρδο λίγο αλάτι 50 γρ. μαλακωμένο βούτυρο 50 γρ. πεκορίνο τριμμένο 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη Εκτέλεση:...