ΜΑΛΑΚΑ

χανιώτικο τυρί, προστίθεται στα καλτσούνια για να τα κάνει πιο "λαστιχωτά"

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΜΑΛΑΚΑ

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Ιταλικά μακαρόνια καρμπονάρα

Υλικά: 1 πακέτο μακαρόνια (κατά προτίμηση λαζανάκια) 2 αβγά 1 πακέτο μπέικον 1 κουτάκι κρέμα γάλακτος (τυρί) Εκτέλεση: Βράζουμε τα μακαρόνια ώστε να μην είναι πολύ μαλακά. Βάζουμε σε ένα μπολ τα αβγά...

ΓΛΥΚΑ

Double Chocolate Cookies (Σοκολατομπισκότα)

Υλικά για 50 μπισκότα 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κούπα μαύρη ζάχαρη 1 κούπα λευκή ζάχαρη 2 κούπες σοκολάτα Cadbury (ρόφημα) 3 αβγά 1 κουταλάκι bakin powder 6 βανίλιες 250 γραμμάρια φρέσκο...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC

Ζύμη για τορτίγιες (tortillas)

Υλικά: 1.5 ποτήρι αλεύρι 1 ποτήρι αλεύρι καλαμποκιού 1 ποτήρι χλιαρό νερό Εκτέλεση: Ανακατεύουμε το αλεύρι και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό. Ανακατεύουμε και δουλεύουμε τη ζύμη για 3 λεπτά....

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Η βασίλισσα από τις πίτες

Υλικά: 8 φύλλα για πίτα ή 700 γρ σφολιάτα 500 γρ διάφορα μαλακά τυριά τριμμένα 150 γρ ροκφόρ σε μικρά κομμάτια 500 γρ μανιτάρια 500 γρ γαρίδες, καθαρό βάρος 500 γρ κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά 2...

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Η ιστορία του τιραμισού

Η αυθεντική συνταγή του τιραμισού είναι πολύπλοκη γιατί θέλει μόνο παντεσπάνι μουσκεμένο με μπράντυ ή μαρσάλα, κρέμα γάλακτος και μαλακά τυριά για επικάλυψη, και φυσικά όμορφο γαρνίρισμα. Οι...

ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καλιτσούνια πασχαλινά (χανιώτικα)

Υλικά για τη γέμιση: 3/4 κιλού χανιώτικη μυζήθρα 1/4 κιλού «μαλάκα» (περί τυριού πρόκειται, θα τα πούμε παρακάτω) 1 αυγό 2 κουταλάκια δυόσμο ψιλοκομμένο Υλικά για το φύλλο: 2 ποτήρια νερό 1 κουταλάκι...

ΓΛΥΚΑ

Κέικ με κακάο

Υλικά: 1 φλυτζάνι βούτυρο 2,3 κουταλιές κακάο 1,5 φλυτζάνι ζάχαρη 2 αβγά 2,5 κουταλιες αλεύρι με λίγο μπέικιν μέσα (μισό κουταλάκι) βανίλια Εκτέλεση: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και...

ΜΕΖΕΔΕΣ, ΟΡΕΚΤΙΚΑ

Κολοκύθια με αβγά

Υλικά (για 4 άτομα) : 2-3 κολοκύθια μεγάλα (όπως εκείνα μου βάζουμε στο μουσακά) 5-6 αβγά πατάτες κομένες όπως για ομελέτα ντομάτες Εκτέλεση: Κόβουμε ροδέλες τα κολοκύθια και τα βάζουμε σε αρκετά...

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Κριτσίνια τραγανά

Υλικά: 1 κουταλιά μαγιά 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό 1 κουταλιά αλάτι 2 κουταλιές ζάχαρη 3 κουταλιές λάδι 3 ή 3,5 φλιτζάνια κοινό αλεύρι 3 κουταλιές τυρί τριμμένο (τσένταρ, γραβιέρα ή παρμεζάνα)...

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ

Κυδωνόπαστο

Υλικά: 1 κιλό κυδώνια καθαρισμένα 1 ξυλάκι κανέλας 4 γαρύφαλλα ολόκληρα 2 φλούδες από λεμόνι 1/2 κ.γ. βανίλια bourbon σε σκόνη 5 ολόκληρες πράσινες κάψες καρδάμου βιολογική ξανθή ζάχαρη από...

ΚΡΑΣΙΑ

Ο Αρχέγονος Οίνος

Ο Αρχέγονος Οίνος «Άνθρωπος ην οικοδεσπότης όστις εφύτευσεν αμπελώνα και φραγμόν αυτώ περιέθηκεν και ώρυξεν εν αυτώ ληνόν και ωκοδόμησεν πύργον…» (Κατά Ματθαίον Κεφ. 21.33) Με εμφανή τα σημάδια...

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές

Υλικά (για 4 άτομα): 8-10 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης 500 γρ. φέτα (διαλέξτε οπωσδήποτε την σκληρότερη και την πιο πικάντικη) 250 γρ. ανθότυρο 250 γρ. Ελληνικά λευκά μαλακά τυριά (σφέλα, μανούρι,...

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Πόσο καιρό διατηρείται ένα τυρί

Τα μαλακά τυριά πρέπει να τρώγονται σχεδόν αμέσως μετά την αγορά τους. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο σκληρό είναι ένα τυρί, τόσο περισσότερο διατηρείται φρέσκο. Αλλά να θυμάστε πως το τυρί...

ΣΑΛΑΤΕΣ

Σαλάτα PITER PAN

Υλικά: 1 μαρούλι 2 μεγάλες ντομάτες 1 αγγούρι λίγο τυρί σκληρό Δανίας τριμμένο (προαιρετικό, δίνει όμως νόστιμη γεύση) λίγο λάδι και ξύδι κρουτόν με ελαφριά μυρωδιά είτε σκόρδου είτε πάπρικας...

ΚΡΕΑΤΙΚΑ

Συκώτι Pepe

Υλικά (Για 2 μερίδες): 500 γραμ. συκώτι μόσχου μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες 3 ξερά φύλλα δάφνης 1 κονκασέ 1 κουταλιά τριμμένη παρμεζάνα 1 χοντρή φέτα 'φέτα' κομμένη σε κύβους 1 κουτ. γλυκού...

ΓΛΥΚΑ

Τούρτα μήλου

Υλικά: 110 γρ. βούτυρο 180 γρ. ζάχαρη 1 κουταλάκι αλάτι 2 αυγά 2 φακελάκια βανιλινη 110 γρ. αλεύρι 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 170 ml. λικέρ 800 γρ. ξυνόμηλα 150 ml. χυμό μήλου ½...

ΝΤΕΛΙΚΑΤΕΣΕΝ / DELICATESSEN

Χαβιάρι

Μα τι είναι τέλος πάντων το χαβιάρι; Ψάρι; Για να το πούμε απλά, χαβιάρι θεωρείται οποιοδήποτε αλατισμένο αβγοτάραχο ή αβγό ψαριού. Στην Αμερική, όταν μπροστά από το είδος του ψαριού προηγείται η...

ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χανιώτικη κρεατότουρτα

Υλικά για τη γέμιση: 1 κιλό ψαχνό κρέας 3/4 κιλού χανιώτικη μυζήθρα 1/4 κιλού «μαλάκα» 2 κουταλιές στάκα 3 κουταλιές δυόσμο αλάτι, πιπέρι 1/2 ποτήρι νερό Υλικά για το φύλλο: 3/4 ποτηριού νερό 1...