ΚΡΕΜΜΟΡΙΟ
λέγεται και cream of tartar. Είναι η κεκαθαρμένη τρυγία, η οποία υπάρχει στο γλεύκος και συλλέγεται από την υποστάθμη των οινοβαρελιών (οινολάσπη). Αποτελείται κυρίως από όξινο τρυγικό (ταρταρικό) κάλιο CH(OH) COOHCH(OH) COOK και σε συνδυασμό με την κοινή σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο NaHCO3 ) χρησιμοποιείται ως διογκωτικό (για να φουσκώνουν οι ζύμες των οιωνδήποτε αρτοσκευασμάτων) λόγω εκλύσεως διοξειδίου του άνθρακος, CO2. Πωλείται σε μικρά βαζάκια και χρησιμεύει για να γίνεται η μαρέγκα αφράτη, να γίνονται τριφτά τα κουλουράκια, να μη ζαχαρώνει η καραμέλα. [από τον Σπύρο Ρεγκούτα]
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΡΕΜΜΟΡΙΟ
Βασιλόπιτα
Υλικά: 1 κιλό ζάχαρη 320 γρ. φρέσκο βούτυρο 1 κουτ.σούπας κρεμμόριο 2 κούπες γάλα 2 κούπες χλιαρό νερό 10 αβγά χυμός και ξύσμα ενός λεμονιού 2 κουτ.γλυκού σόδα 1 κιλό αλεύρι άχνη για γαρνίρισμα...