ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Δ
δάφνη ή βάγια

μπαχαρικό με σκουροπράσινα φύλλα. Έχει έντονο άρωμα και γεύση, γιαυτό χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα (1-2 φύλλα) και προς το τέλος του μαγειρέματος ώστε να μην πικρίσει το φαγητό. Βάλτε τη σε ζωμούς, μαρινάδες και τουρσιά

δεντρολίβανο

μπαχαρικό. Στη μαγειρική χρησιμοποιούνται τα αποξηραμένα φύλλα του για να νοστιμεύσουν κρέατα, πουλερικά. Αρωματίζει επίσης διάφορα κρασιά

δένω

για να κάνουμε πιο πηχτές τις σάλτσες, ρίχνουμε μέσα διαλυμένο αλεύρι κρύο ή άμυλο καλαμποκιού ή γιαούρτι και ανακατεύουμε.

δημητριακά γκρανόλα

είδος δημητριακού με συστατικά όπως η μαύρη ζάχαρη, σταφίδες, ξηρούς καρπούς κλπ.

διπλώνω

ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά μέχρι το ένα μείγμα να απορροφήσει το άλλο. Αποφεύγουμε τις δυνατές περιστροφικές κινήσεις, με σκοπό το τελικό μείγμα μας να παραμείνει αφράτο.

δυόσμος

αρωματικό βότανο. Ο δυόσμος με τα στρογγυλεμένα και μαλλιαρά φύλλα έχει πολύ ανώτερη και δυνατότερη γεύση. Με ψιλοκομμένο δυόσμο και γιαούρτι φτιάχνονται ντρέσινγκ για ανατολίτικες σαλάτες. Στην Ινδία τον χρησιμοποιούν σε φρέσκο τσάτνεϊ για κοτόπουλο ταντούρι

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Γαριδομακαρονάδα του Μητσάρα

Υλικά: 500 γρ. μακαρόνια ό,τι επιθυμείτε 500 γρ. γαρίδες κατά προτίμηση φρέσκιες 1 ποτήρι φρέσκο χυμό ντομάτας 1/2 ποτήρι λάδι 1/2 ποτήρι του κρασιού ούζο ή τσίπουρο 3 σκελίδες σκόρδο αλάτι πιπέρι...

ΓΛΥΚΑ

Παγωτό σάντουιτς

Υλικά: 1 κουτί εβαπορέ 1/2 κουτί ζαχαρούχο γαλα 1 φάκελο garni 2 κουτιά μπισκότα πτι-μπερ Εκτέλεση: Βάζουμε στο μίξερ το εβαπορέ και το ζαχαρούχο και χτυπάμε για 5 λεπτά. Έπειτα προσθετουμε το garni...

ΨΑΡΙΚΑ

Συναγρίδα με πατάτες στο φούρνο

Υλικά: 1 συναγρίδα μεγάλη καθαρισμένη 6 πατάτες μικρές 1 σκελίδα σκόρδο 3 λεμόνια 1 ντομάτα ώριμη μεγάλη 1 πιπεριά πράσινη κέρατο 1 πιπεριά κόκκινη κέρατο 1 κρεμμύδι μεγάλο 1 ματσάκι μαϊντανό αλάτι...