ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Δ
δάφνη ή βάγια

μπαχαρικό με σκουροπράσινα φύλλα. Έχει έντονο άρωμα και γεύση, γιαυτό χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα (1-2 φύλλα) και προς το τέλος του μαγειρέματος ώστε να μην πικρίσει το φαγητό. Βάλτε τη σε ζωμούς, μαρινάδες και τουρσιά

δεντρολίβανο

μπαχαρικό. Στη μαγειρική χρησιμοποιούνται τα αποξηραμένα φύλλα του για να νοστιμεύσουν κρέατα, πουλερικά. Αρωματίζει επίσης διάφορα κρασιά

δένω

για να κάνουμε πιο πηχτές τις σάλτσες, ρίχνουμε μέσα διαλυμένο αλεύρι κρύο ή άμυλο καλαμποκιού ή γιαούρτι και ανακατεύουμε.

δημητριακά γκρανόλα

είδος δημητριακού με συστατικά όπως η μαύρη ζάχαρη, σταφίδες, ξηρούς καρπούς κλπ.

διπλώνω

ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά μέχρι το ένα μείγμα να απορροφήσει το άλλο. Αποφεύγουμε τις δυνατές περιστροφικές κινήσεις, με σκοπό το τελικό μείγμα μας να παραμείνει αφράτο.

δυόσμος

αρωματικό βότανο. Ο δυόσμος με τα στρογγυλεμένα και μαλλιαρά φύλλα έχει πολύ ανώτερη και δυνατότερη γεύση. Με ψιλοκομμένο δυόσμο και γιαούρτι φτιάχνονται ντρέσινγκ για ανατολίτικες σαλάτες. Στην Ινδία τον χρησιμοποιούν σε φρέσκο τσάτνεϊ για κοτόπουλο ταντούρι

ΚΙΜΑΔΕΣ

Σουτζουκάκια στο φούρνο

Υλικά: 1/2 κιλό μοσχαρίσιο άπαχο κιμά 2 κ.σ. φρυγανιά ολικής αλέσεως τριμμένη μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι πιπέρι 1 κουτί ντοματοχυμό κύμινο 1 κρεμμύδι ελαιόλαδο αλεύρι Εκτέλεση: Το φαγητό αυτό είναι...

PHILADELPHIA

Τυραμισού

Υλικά: 1 πακέτο σαβαγιάρ ιταλικά 250 - 300 γρ. κρέμα γάλακτος 1 κούπα ζάχαρη άχνη 1 συσκευασία τυρί φιλαδέλφεια 2 βανίλιες 1 1/2 κούπα χλιαρό νερό 2 κ.σ. νες καφέ 1 κ.σ. κονιάκ κακάο Εκτέλεση:...

ΓΛΥΚΑ

Πεντανόστιμα και γρήγορα τρουφάκια με κακάο και ινδοκάρυδο

Υλικά: 1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι-μπερ 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 1 πακέτο ινδοκάρυδο 1 κ.σ. κακάο λίγο κονιάκ Εκτέλεση: Λιώνουμε σε μπλέντερ τα μπισκότα εώς ότου γίνουν σκόνη και τα βάζουμε σε μια...