ΓΛΩΣΣΑΡΙ
εκλεκτό έδεσμα που παρασκευάζεται από αλατισμένα αβγά διαφόρων ψαριών (κυρίως του οξυρύγχου), αφού τους αφαιρέσουν πρώτα τους ιστούς και το λίπος. Διατηρείται σε θερμοκρασία 0-7 Κελσίου γιατί αλλοιώνεται εύκολα. Το μαύρο χαβιάρι θεωρείται το καλύτερης ποιότητας και το ακριβότερο.
πολύ καυτό πράσινο πιπέρι, μεξικάνικο
γλύκισμα που παρασκευάζεται από χαλβά. Μοιάζει με το μαντολάτο.
έτσι ονομάζουν στην Κύπρο τα φρέσκα, ανάλατα φυστίκια Αιγίνης
λευκό σκληρό τυρί που παράγεται στην Κύπρο
Παραδοσιακό γλυκό γεμιστό με κρέμα, φρέσκο βούτυρο και χειροποίητο φύλλο.
half and half. αμερικάνικο προϊόν που περιέχει μισή ποσότητα κρέμα γάλακτος και μισή γάλα.
το μπούτι του χοίρου το οποίο έχουν αλατίσει και υποβάλλει σε θερμική επεξεργασία (βραστό) ή το έχουν καπνίσει (καπνιστό)
πλιγούρι γλυκό με σιρόπι και αρωματικά
Τοματόσουπα που παρασκευάζεται με χονδρό φιδέ, πγνωστή στην περιοχή της Πάτρας. Χονδρός φιδές διατίθεται από τις εταιρίες ζυμαρικών (κυρίως MISKO) σχεδόν αποκλειστικά στα S/M της Πάτρας με την ονομασία \"φιδές χονδρός πήγουλη\".
το σαλιγκάρι (κοχλίας) που χρησιμοποιείται για φαγητό.
πολυετές, ποώδες φυτό με γενέτειρα την Κεντρική και Νότια Ευρώπη και αργότερα μετανάστευσε στη Ν.Αμερική. Ανήκει στην οικογένεια Σταυρανθών. Οι ρίζες του έχουν δριμύτατη, πικάντικη γεύση και διαπεραστική μυρωδιά. Σήμερα είναι δημοφιλές καρύκευμα: τριμμένο και αναμιγμένο με ξύδι χρησιμοποιείται για σως ή γαρνιτούρα σε κρέατα και θαλασσινά. Παλιότερα χρησιμοποιούνταν στην ιατρική σαν αντισκορβουτικό. Επίσης, προκαλεί κατακράτηση ούρων
σκεύος μαγειρικής για γρήγορο μαγείρεμα. Κατά το μαγείρεμα, η χύτρα είναι ερμητικά κλεισμένη, ο παγιδευμένος ατμός αυξάνει την εσωτερική θερμοκρασία και τα υγρά βράζουν σε υψηλότερους βαθμούς από τα κανονικά σκεύη. Η εσωτερική πίεση που ασκείται στο φαγητό κάνει το φαγητό πιο ζουμερό και μαλακό. Ιδανική για μαγείρεμα σκληρών κομματιών κρέατος και για όσους βιάζονται
ανοιχτόχρωμο ψωμί από σίκαλη, με χαρακτηριστικό άρωμα. Φτιάχνεται συνήθως με αλεύρι αλεσμένο απο σιτάρι. Έχει μια ελαφριά υπόξινη γεύση που του προσδίδεται απο το προζύμι. Λόγω της μεγάλης διάρκειας ψησίματος (φούρνοι με ξύλα), τα ποσοστά υγρασίας είναι χαμηλά.
Μους λεμόνι με μασκαρπόνε
Υλικά (για 4 μπολάκια): 250 γρ. μασκαρπόνε 80 γρ. άχνη χυμό από 2 μέτρια λεμόνια ξύσμα από 1 λεμόνι 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά μπισκότα Μιράντα(1-2 σε κάθε μπολάκι) Εκτέλεση: Χτυπάμε στο...
Κοτόπουλο με κάρρυ
Υλικά: 1 κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια 1 καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη μανιτάρια κομμένα σε φέτες μπιζέλια(1 χούφτα) 1 κρεμμύδι 2 κουταλάκια κάρρυ νερό για το ψήσιμο λάδι αλάτι πιπέρι...